Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Varhan aluehallitus linjasi sote-keskusten ja sote-asemien alueelliset sijainnit

Jaa

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus käsitteli kokouksessaan 4.6.2024 palveluverkkouudistukseen liittyviä sote-keskusten ja sote-asemien alueellisia sijainteja. Aluehallitus esittää 12.6. kokoontuvalle aluevaltuustolle, että Varhan alueella toimisi jatkossa seitsemän sote-keskusta ja 16 sote-asemaa.

Kaksi violettia graafista elementtiä, jotka näyttävät sydämiltä tai V-kirjaimilta tummaa taustaa vasten. Oikeassa ylänurkassa on Varhan logo.

Ensimmäinen luonnos sosiaali- ja terveyskeskuspalveluiden palveluverkoksi julkaistiin 15.3.2024. Se sisälsi alustavan hahmotelman sote-keskusten ja sote-asemien alueellisista sijainneista.

Jatkovalmistelun aikana luonnokseen on tehty vähäisiä muutoksia. Taivassalon ja Pansion sote-asemat on nyt suunniteltu sote-pisteiksi niiden pienen koon takia. Halikon laajahkoa sote-asemaa esitetään kehitettäväksi sote-pisteen suuntaan vahvistamalla Salon pääterveysasemaa ja Läntistä terveysasemaa. Halikon sote-pistettä arvioidaan uudelleen, kun Salon sairaalan tulevaisuudesta saadaan selkeämpi kuva.

Aluehallituksessa tehdyn ja hyväksytyn muutosesityksen mukaan sote-asemat esitetään lisättäväksi myös Pansioon ja Maskuun.

Sote-palveluverkon saavutettavuus säilyy korkealla tasolla

Varhan seitsemän sosiaali- ja terveyskeskusta sijaitsisivat seuraavilla paikkakunnilla: Turku (Mäntymäki ja Turun keskusta), Raisio, Kaarina, Salo (pääterveysasema), Uusikaupunki ja Loimaa. Vuonna 2027 Turkuun valmistuva Kaskenmäen sote-keskus olisi kahdeksas sote-keskus.

Vastaavasti sote-asemien alueelliseksi sijainniksi esitetään seuraavat: Turun Pansio, Naantali, Masku, Parainen, Lieto, Salo (Läntinen terveysasema), Runosmäki, Mynämäki, Paimio, Somero, Pöytyä (Riihikoski), Turku (Kirkkotie, kunnes Kaskenmäki valmistuu), Varissuo (nykyinen väistöratkaisu ja tuleva pysyvä sijainti), Laitila, Rusko ja Kemiönsaari.

Yllä kuvatut sijainnit muodostavat palveluverkon, jonka toimipisteiden saavutettavuus on korkealla tasolla. Alle 10 minuutin ajomatkan etäisyydellä ko. toimipisteistä asuu vajaa 78% Varhan asukkaista (377 200 asukasta) ja alle 20 minuutin ajomatkan etäisyydellä jo yli 95% väestöstä (462 900 asukasta).

Sote-pisteiden sijoittumisesta päätetään myöhemmin.

Palveluiden vähimmäismitoitukset myös päätöksenteossa

Aluehallitus päätti lisäksi sosiaali- ja terveyskeskusten, -asemien ja -pisteiden vähimmäispalveluiden mitoituksista. Vähimmäispalveluita olisi seuraavasti:

Sosiaali- ja terveyskeskukset:

 • Lääkäri- ja hoitajavastaanotot arkisin virka-aikaan (omatiimit)
 • Näytteenottopalvelut ja vierianalytiikka
 • Monialaisen mielenterveys- ja päihdepalveluiden työryhmän laajat palvelut
 • Työikäisten sosiaalipalveluja ja vammaispalveluja arkipäivisin virka-aikaan

Jos kaupungissa on useita sote-keskuksia, jossain niistä on

 • Perustason kuvantamispalvelut
 • Suun terveydenhuollon palvelut
 • Toimintakykyä tukevia palveluja
 • Äitiys- ja lastenneuvola sekä lasten, nuorten ja perheiden sosiaalipalveluja (sote-keskuksissa tai erillisissä toimipisteissä)


Sosiaali- ja terveysasemat:

 • Lääkäri- ja hoitajavastaanotot arkisin virka-aikaan (omatiimit)
 • Näytteenottopalvelut ja vierianalytiikka
 • Moniammatillisen mielenterveys- ja päihdepalveluiden työryhmän palveluja
 • Työikäisten sosiaalipalveluja ja vammaispalveluja erikseen sovitusti
 • Äitiys- ja lastenneuvola (ei välttämättä samassa kiinteistössä, mutta saman kunnan alueella)
 • Suun terveydenhuollon perustason palvelut lähes kaikilla sote-asemilla


Osalla sote-asemia:

 • Lasten, nuorten ja perheiden sosiaalipalveluja
 • Toimintakykyä tukevia palveluja


Sosiaali- ja terveyspisteet:

 • Sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan ammattitaidon mukaisia palveluja (omatiimin hoitaja)
 • Aluehallituksessa tehdyn ja hyväksytyn muutosesityksen mukaan sosiaali- ja terveyspisteiden vähimmäispalveluihin lisätään lääkärinvastaanottojen osalta seuraavaa: Kun sote-pisteessä on edeltävän vuoden aikana ollut fyysisiä lääkärinvastaanottoja yli 1000 käyntiä, pyritään ne järjestämään sote-pisteessä.
 • Palvelutarpeiden mukaan myös vieridiagnostiikkaa ja näytteenottoa.

Lisäksi voidaan tarjota mielenterveys- ja päihdepalveluja, suun terveydenhuoltoa sekä sosiaalipalveluja työikäisille ja ikääntyneille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Terrängen är torr och antänder lätt - midsommarbrasan får inte tändas då varning för terrängbrand råder18.6.2024 13:02:42 EEST | Tiedote

Egentliga Finlands räddningsverk uppmanar invånarna till särskild försiktighet på grund av risken för terrängbrand. Det är absolut förbjudet att göra öppen eld när det finns en varning för terrängbrand. Samma regler gäller för att bränna midsommarbrasan som för att göra någon öppen eld. Man får inte tända en lägereld, brasa eller annan öppen eld när det finns en varning för terrängbrand.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye