Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Tulenteko on tarkoin säädeltyä Uutelassa ja muilla ulkoilualueilla

Jaa

Luvattomat nuotiot ovat roihunneet kevään aikana esimerkiksi Itä-Helsingissä Uutelan kalliolla ja rannoilla. Helsingin kaupunki muistuttaa, että tulenteko on sallittua ainoastaan siihen varatuilla rakennetuilla tulipaikoilla. Kaikenlainen tulenteko Uutelassa on kielletty, lukuun ottamatta Nuottaniemen ja Niemenapajan keittokatoksia sekä Uutelan kotaa.

Vanha nuotionpohja hiekkarannalla.
Avotulenteko on aina kielletty luontoalueilla maastossa, kallioilla ja ranta-alueilla sekä uimarannoilla. Mira Lainiola

"Luvattomat nuotiot voivat olla turvallisuusriski myös silloin, kun maastopalovaroitus ei ole voimassa. Erityisesti kuiva ruovikko ja rantaruohikko syttyvät äärimmäisen herkästi nuotiosta leviävistä kipinöistä", Helsingin kaupungin pelastuslaitos muistuttaa.

Avotulenteko ja puuaineksen kerääminen vaativat aina maanomistajan luvan

Avotulenteko ei ole jokaisenoikeus. Siihen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Avotulenteko on aina kielletty luontoalueilla maastossa, kallioilla ja ranta-alueilla sekä uimarannoilla. Avotuleksi katsotaan tuli, joka voi levitä kipinöimällä tai maaperän kautta. Esimerkiksi kertakäyttögrillit katsotaan avotuleksi, joten niiden käyttö luontoalueilla on kielletty kaupungin virallisia tulipaikkoja lukuun ottamatta.

Puiden kaataminen ja vahingoittaminen sekä puumateriaalin kerääminen maastosta eivät kuulu jokaisenoikeuksiin eivätkä ole sallittua Helsingin kaupungin luontoalueilla.

"Liiku luonnossa vastuullisesti, jälkiä jättämättä, myös luonnonvaraiset eläimet ja muut ulkoilijat huomioiden. Tarkista etukäteen millaisella alueella liikut, sillä luonnonsuojelualueilla on omat rauhoitusmääräyksensä. Suojelualueiden uudet rauhoitusmääräystaulut esittävät ulkoilijan kannalta oleellisimmat säännöt", luontovalvoja Mari Ahrenberg kertoo.

Tulenteko luonnonsuojelualueilla ja Suomenlinnassa on aina kielletty

Tulenteko ja grillaaminen on kaikilla Helsingin luonnonsuojelualueilla kielletty. Helsingin nykyisillä suojelualueilla ei ole kaupungin virallisia tulipaikkoja. Avotulenteko ja grillaaminen on lisäksi kokonaan kielletty Suomenlinnassa linnoitus- ja puistoalueilla.

Helsingin puistoalueilla saa grillata, kun maastopalovaroitus ei ole voimassa

Helsingissä puistoalueilla grillaamiseen on maanomistajan eli Helsingin kaupungin lupa. Grillejä saa puistossa käyttää palamattomalla kovalla alustalla, mutta ei nurmialueilla. Nuotioiden teko on puistoissakin kielletty.

Puistoalueille on viime vuosina rakennettu useita uusia grillipaikkoja asukkaiden toiveesta osallistuvan budjetoinnin hankkeissa.

Maastopalovaroituksen aikana puistoissa grillaaminen on kielletty.

Vastuullinen tulenteko

  • Tarkista aina etukäteen Ilmatieteenlaitoksen varoitukset -sivulta onko maastopalovaroitus voimassa. Maastopalovaroituksen aikana Helsingin kaupungin hallinnoimilla ulkoilualueilla tulenteko on sallittu ainoastaan hormillisilla tulipaikoilla, joista valtaosa on keittokatoksia.
  • Huomioi myös paikalliset olosuhteet, ja jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että maastopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen, voidaan avotulta käyttää ainoastaan hormillisilla tulipaikoilla.
  • Tuo mukanasi omat polttopuut tai grillihiilet. Älä milloinkaan revi materiaalia luonnosta. Vain muutamilla Helsingin kaupungin ylläpitämillä tulipaikoilla on polttopuuhuolto.
  • Käsittele tulta aina erityisellä varovaisuudella, estä tulen irtipääsy ja hoida sammutus huolellisesti. Sytyttäjä on aina vastuussa tulesta.
  • Hävitä käytetyt ja jäähtyneet grillihiilet tai kertakäyttögrillit asianmukaisesti vain niille varattuihin roska-astioihin. Älä laita kuumia hiiliä roska-astiaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päivystävä palotarkastaja
p. 09 310 31203

Puistot

Anna-Mari Tiitinen-Kairi
viherkunnossapidon tiimipäällikkö
Anna-Mari.Tiitinen-Kairi@hel.fi
p. 09 310 42148

Luonnonsuojelualueet

Hanna Seitapuro
ympäristöasiantuntija
hanna.seitapuro@hel.fi
p. 09 310 32062

Kuvat

Vanha nuotionpohja hiekkarannalla.
Avotulenteko on aina kielletty luontoalueilla maastossa, kallioilla ja ranta-alueilla sekä uimarannoilla.
Lataa

Linkit

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye