SDP EDUSKUNTA

Onko Ruokavirasto täysin halvaantunut? - SDP:n kansanedustaja Paula Werning kyseenalaistaa Ruokaviraston toimintakyvyn: Nyt kaivataan johtajuutta

Jaa

SDP:n kansanedustaja Paula Werning kertoo, että Ruokaviraston toiminnasta tulee hänelle kansanedustajana ja maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenenä jatkuvasti huonoa palautetta. Virasto ei toimi kuten sen pitäisi. Maataloustuottajat saivat tukirahansa yli puoli vuotta myöhässä ja nyt turkistuottajien eläintautilain mukaiset korvaukset tuhotusta omaisuudesta on jo kahdeksan kuukautta myöhässä. Hyrrä-järjestelmä, jonka kautta hoidetaan hankerahoitusta, on jumissa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

- Nyt sitten Ruokavirasto tiedotti YT-neuvottelujen tuloksissa, 93 työsuhteen päättämisestä ja lähes koko henkilöstön lomauttamisesta kahdeksi viikoksi, tilanteessa, jossa kaikki toiminta on täysin sekaisin. Leikkaukset Ruokaviraston toiminnassa tulisi kohdistaa hallinnollisiin osiin, ei suorittavaan työhön, sillä hallinnossa saattaa olla enemmän säästömahdollisuuksia. Jos esimerkiksi kaikki maksuja käsittelevät työntekijät lähtevät tämän kuun lopussa, kukaan ei pysty hoitamaan maksatuksia. Sitten kaikki vasta seisookin. Onko oikein, että henkilöstöä vähennetään, vaikka virastossa asioiden suma seisoo, kysyy Werning.

Viime syksyllä ja talvella 72 turkistilan eläimet jouduttiin Ruokaviraston päätöksellä lopettamaan lintuinfluenssariskin torjumiseksi. Valtio on ollut määrä maksaa turkistarhoille yli 50 miljoonaa euroa eläintautilain mukaisia korvauksia lintuinfluenssan takia lopetetuista eläimistä. Vielä alkuvuonna tavoitteena oli saada korvaukset maksuun maaliskuuhun mennessä. Sitten aikataulu oli toukokuun loppu ja nyt viimeisen ilmoituksen jälkeen juhannukseen mennessä. Korvausten maksu viivästyy koko ajan ja lisäksi käsittelijöiden työsopimukset loppuvat kesäkuun lopussa. Maksamatta ja käsittelemättä on vielä melkoinen määrä hakemuksia.

- Ruokaviraston toiminta on käsittämättömän hidasta ja korvausten hidas maksaminen turkistarhojen omistajille aiheuttaa kohtuutonta haittaa elinkeinotoiminnan uudelleen käynnistämiselle. Olen keskustellut useamman tulonsa menettäneen yrittäjän kanssa ja voin sanoa, että varsin moni on pettynyt Ruokaviraston toimintaan ja alati siirtyvään korvausten maksamisten takarajaan. Kyse on näiden yrittäjien oikeudesta saada korvaus ja siitä, että heidän mahdollisuutensa käynnistää toiminta pitkittyy kohtuuttomasti tai vaihtoehtoisesti uuden toiminnan aloittaminen alas ajetun tilalle viivästyy turhaan, sanoo Werning.

Henkilöstöjärjestöt Juko ry, Ammattiliitto Pro ja JHL totesivat Ruokaviraston YT-neuvottelujen päätyttyä, etteivät ne näe perusteita neuvotteluesityksen mukaiselle henkilöstön lomauttamiselle eikä irtisanomisille.

- Tässä sahataan nyt kyllä omaa oksaa. Kokonaisen viraston merkittävä toimintojen alasajo tällä tavalla on tyrmistyttävää, eivätkä toimet jää näkymättä suomalaisille. Tästä kärsii nyt erityisesti koko suomalainen maatalous, ja maataloustuottajat läpi linjan ovat ymmärrettävästi todella suivaantuneita. Tämä raottaa jälleen ovea tuontitavaralle ja vaikeuttaa kotimaisen tuotannon ja viljelyn kilpailukykyisyyttä. Jo pelkästään huoltovarmuuden takia meillä pitäisi olla nyt päät ylhäällä. Työnantajapuolen olisi pitänyt kuunnella henkilöstöä ja hakea muita ratkaisuja palvelutasoa laskematta sekä turvallisuutta heikentämättä, eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan sekä hallintovaliokunnan jäsen Werning ihmettelee.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye