Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Lapsiperheet saavat sosiaali- ja terveyspalveluja aiempaa sujuvammin monialaisen yhteistyön ansiosta

Jaa

Palveluohjaus on asiakkaan ensimmäinen kontakti lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalveluihin. Kalajoen, Merijärven, Pyhäjoen, Raahen ja Siikajoen alueella lapsiperheiden palveluohjausta on kehitetty niin, että psykiatrinen sairaanhoitaja on mukana tekemässä ensiarviota asiakasta kuullen ja ohjaamassa häntä tarpeen mukaisiin palveluihin.

Mies istuu pöydän ääressä tietokoneen näytön edessä kuulokkeet päässään ja hymyilee.
Kuva: Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Lapsiperheiden palveluohjaus toimii yhden yhteydenoton periaatteella, eli palveluohjaukseen soittamalla asiakas pääsee sopivan ammattilaisen luokse. Lapsiperheiden palveluohjausta on aktiivisesti kehitetty osana Kalajoen, Merijärven, Pyhäjoen, Raahen ja Siikajoen alueen lasten ja nuorten perustason sosiaali- ja terveyspalveluja. Viime marraskuusta asti lapsiperheiden palveluohjauksen kautta on saanut yhteyden myös lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin.

Tällä hetkellä Kalajoen, Merijärven, Pyhäjoen, Raahen ja Siikajoen alueen lasten ja nuorten perustason mielenterveyspalvelujen kehittämistyötä tehdään osana RRP2-hanketta. Kehittämistyön päätavoitteena on vahvistaa aidosti sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatiota ja kehittää perustason mielenterveyspalvelujen ja lapsiperheiden sosiaalipalvelujen yhteistyötä. Tavoitteena on vahvistaa perheiden kanssa tehtävää monialaista yhteistyötä.
Ammattilaiset ovat kokeneet, että yhteiset tapaamiset ovat tuoneet tarvittavaa monialaista osaamista ja tuottaneet ymmärrystä myös toisen toimijan tekemästä työstä ja sen sisällöistä.

Ammattilaisten ehkäisevän päihdetyön osaamista vahvistetaan

Lasten ja nuorten perustason mielenterveyspalveluja kehitetään parhaillaan niin, että vahvistetaan ammattilaisten ehkäisevän päihdetyön osaamista. Kokemusasiantuntija ja päihdetyöntekijä käyvät tapaamisissa oppilaitoksissa, missä koulutettu kokemusasiantuntija kertoo tarinansa. Päihdetyöntekijä käy Pohteen eri yksiköissä kertomassa ammattilaisille, miten asiakkaan päihteiden käytön voi ottaa puheeksi.

Palveluohjauksen kehittämisessä on korostettu perheen kokemuksen kuulemista, yhteisen tilannekuvan luomista ja arjen tukimahdollisuuksien kartoittamista sekä päihteidenkäytön puheeksiottoa, jos asiakkaan päihteidenkäyttö herättää huolta.

- Asiakkaat saadaan nyt ohjattua palveluihin tehokkaammin, suunnitelmallisemmin ja yksilöllisemmin. Palvelujen yhdenvertainen saatavuus on parantunut ja ammattilaisten aikaa on vapautunut asiakastyöhön. Jonoja on saatu purettua ja asiakkaat saavat yhden yhteydenoton periaatteella ajan monialaiseen tapaamiseen ammattilaisten kanssa, kertoo projektisuunnittelija Sari Jussinniemi.

RRP2-hankkeessa tehtävä Kalajoen, Merijärven, Pyhäjoen, Raahen ja Siikajoen alueen lasten ja nuorten perustason mielenterveyspalvelujen kehittämistyö päättyy 30.6.2024. Kehittämistyötä jatketaan kuitenkin toiminnan ja työn sisältöjen kehittämisellä alueen mielenterveyspalvelujen yksiköissä. Päihdetyön osalta kehittämistyö jatkuu RRP2-hankkeessa vuoden 2024 loppuun asti.

Kalajoen, Merijärven, Pyhäjoen, Raahen ja Siikajoen alueen lasten ja nuorten perustason mielenterveyspalvelujen kehittämistyötä RRP2-hankkeessa tekevät projektisuunnittelija Sari Jussinniemi, projektityöntekijä ja päihdeasiantuntija Antti Raappana, projektityöntekijä ja sosiaaliohjaaja Hanna-Kaisa Kalliokoski sekä projektityöntekijä ja psykiatrinen sairaanhoitaja Elina Polvikoski.

Lisätietoja Suomen kestävän kasvun ohjelmasta

Kalajoen, Merijärven, Pyhäjoen, Raahen ja Siikajoen alueen lasten ja nuorten perustason mielenterveyspalvelujen kehittämistyötä tehdään Pohteella osana RRP2-hankekokonaisuutta. Hankkeen avulla kiinnitetään erityishuomiota heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien hoitoon pääsyn edistämiseen toimintaa kehittämällä ja digitaalisia ratkaisuja monipuolisesti hyödyntämällä. Hankkeen pääpaino on peruspalveluiden kehittämisessä.

Suomen kestävän kasvun ohjelmalla (RRP – recovery and resilience plan) tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (NextGenerationEU). Pilarin 4 ja osin pilarin 3 rahoituksesta Suomessa vastaa sosiaali- ja terveysministeriö. Ohjelmaa toimeenpannaan kaikilla hyvinvointialueilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Minna MalilaPalvelualuejohtaja Oulun eteläinen ja Rannikko, Perhe- ja sosiaalipalvelut ja Oys psykiatria / Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Puh:040 180 8992minna.malila@pohde.fi

Kuvat

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Pohteen ja Digitaalisen sote-keskuksen nimissä liikkuu huijausviestejä20.6.2024 14:02:39 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen ja Digitaalisen sote-keskuksen nimissä liikkuu huijausviestejä. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset eivät huijausviestien vuoksi lähetä viestejä asiakkaille Digitaalisen sote-keskuksen kautta. Asiakkaita pyydetään huomioimaan, että Pohteen nimissä saapuvia tekstiviestien linkkejä ei tule klikata eikä sitä kautta syöttää omia verkkopankkitunnuksiaan mihinkään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye