Pirkanmaan ELY-keskus

Turvallisesti vesille: Pirkanmaan kesän leväseuranta on käynnissä

Jaa

Valtakunnallinen sinileväseuranta käynnistyi tällä viikolla. Pirkanmaalla leväseurannan ensimmäisellä viikolla havaittiin vähän sinilevää Kangasalan Kirkkojärvessä.

järvi ja metsää, järven pintaan heijastuu taivas ja pilviä
Pirkanmaan ELY-keskus seuraa sinilevätilannetta 42 havaintopaikalta viikoittain. Kuva: Joona Kotilainen, kuviasuomesta.fi

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) seuraa Pirkanmaan levätilannetta viikoittain 42 havaintopaikalla ja tiedottaa tilanteesta joka toinen torstai syyskuun loppuun asti. 

Kuntien viranomaisten lisäksi Suomen rotarit keräävät tietoa sinilevistä 112 havaintopaikalla Suomessa. Pirkanmaalla näitä paikkoja on neljä: Pälkäneellä Kukkian Kirjoistenniemi, Näsijärven Käälahti Tampereella, Urjalan Särkijärvi sekä Valkeakosken Painonjärven Suvanto. 

Levät lisääntyvät vesien lämmetessä 

Kesän levätilannetta on vaikea ennustaa. Yleensä sinilevät alkavat lisääntyä juhannuksen jälkeen vesien lämmetessä.
– Vähäisen sinileväesiintymän tunnistaa vedessä olevista pienistä vihertävistä hiutaleista sekä kapeista leväjuovista. Runsaamman esiintymän tunnistaa rannalla olevasta vihreästä raidasta, tai leväkasautumista. Erittäin runsaassa esiintymässä rantaan voi keräytyä suurempi sinilevälautta, kertoo sinilevien parissa pitkään työskennellyt Pirkanmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Anu Peltonen

Kaikki sinilevät eivät ole myrkyllisiä ja mahdollinen myrkyllisyys voidaan varmentaa vain laboratoriotesteillä. Sinileväesiintymiin tuleekin suhtautua varauksella. Jos vedessä on runsaasti sinilevää, sitä ei pidä käyttää löyly-, pesu-, kastelu- tai talousvetenä. Runsaan esiintymän aikana tulisi myös välttää vedessä uimista ja pitää lapset sekä kotieläimet poissa rantavedestä. 

siitep%F6ly%E4%20pirkanmaalaisella%20j%E4rvell%E4
Tämä siitepölyesiintymä havaittiin Viikinsaaren rannassa vuosi sitten. Kuva: Salla Taskinen, Pirkanmaan ELY-keskus

Voit ilmoittaa levähavainnoista Järviwikiin 

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös yleisöhavaintoja. Voit tallentaa havaintosi Järviwikiin myös suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla. Järviwikille on kehitetty Havaintolähetti-niminen verkkosovellus, joka on optimoitu kosketusnäytölle. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla. 

Tampereella Tampereen ulkoliikunnan olosuhdepalvelusta saa tietoa uimarantojen uimavesien lämpötiloista ja sinilevätilanteesta. 


Toimi näin, jos näet sinilevää 

  • Älä ui vedessä tai käytä sitä löyly-, pesu-, kastelu- tai talousvetenä. 

  • Ilmoita havainnostasi Järiviwikiin (jarviwiki.fi). 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus:

ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367 anu.peltonen(at)ely-keskus.fi
vesienhoidon asiantuntija Kukka Kujala, puh. 0295 036 367 kukka.kujala(at)ely-keskus.fi

Linkit

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye