ELY-keskukset

Biokaasulaitoksille myönnettiin 5 miljoonaa ravinteiden kierrätykseen

Jaa

Varsinais-Suomen ELY-keskus myönsi 30.5. viidelle kestävää biokaasua tuottavalle laitokselle yhteensä yli 5 miljoonaa euroa lannan ja vesikasvien vastaanottamiseen, lannoitevalmisteiksi prosessointiin ja markkinoille saattamiseen. Tuella saadaan kierrätettyä pääasiassa lannan fosforia n. 550 000 kiloa vuoden 2026 loppuun mennessä, sekä tuodaan orgaaniset lannoitteet laajemman käyttäjäkunnan saataville.

Keskellä teksti ravinnekiertotuki. Kuvassa nuoli kulkee maatilan eläimistä biokaasulaitokseen ja lannoitesäkkiin, josta se edelleen kiertää takaisin maatilan eläimiin. Alareunassa on ELY-keskuksen ja maa- ja metsätalousministeriön logot.

Tuesta eniten hyötyvät vesistöt. Positiivisiin vesistövaikutuksiin tarvitaan yhtä lailla ravinnekuormitusta vähentäviä ja kuormituksen vaikutuksia korjaavia toimia. Ravinnekiertotuen avulla vesistöjen fosforikuormituksen vähentäminen on 6-50 kertaa edullisempaa kuin kuormituksen jälkikäteinen korjaaminen tavanomaisin hoitokalastuksin ja niitoin. Kyse on hyvin kustannustehokkaasta ja konkreettisesta tavasta edistää vesienhoidon tavoitteiden toteutumista sekä Itämeren tilan paranemista. Kustannustehokkuuden varmisti tuen myöntämisessä käytetty tarjouskilpailumenettely.

Tuet kohdentuivat alueille, joilla fosforikuorman vähentäminen on erityisen tärkeää. Suurimman tuensaajan vaikutusalueella sisävesien tilan keskiarvo on välttävä.

Pääministeri Orpon hallitus saattoi maaliin edeltäjänsä käynnistämän työn, joka konkretisoitui toteutuviksi ympäristö- ja elinkeinohyödyiksi. Tuelle varatusta määrärahasta jäi jäljelle 3 miljoonaa euroa, jonka jatkokäytöstä maa- ja metsätalousministeriö linjaa lähiaikoina.

Lisätiedot:

Lue lisää tuesta:

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Sinilevätilanne heikentynyt Lounais-Suomen alueella (Varsinais-Suomi, Satakunta)18.7.2024 11:48:48 EEST | Tiedote

Lounais-Suomen sinilevähavainnot ovat lisääntyneet viime viikosta satelliittikuviin ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurannan tietoihin perustuen. Sinilevää on havaittu hyvin runsaissa määrin erityisesti Saaristomeren sisä- ja välisaaristossa, mutta runsaita havaintoja on myös Selkämereltä. Suurin osa leväesiintymistä on sijainnut merialueilla, mutta myös joillakin sisävesialueilla on havaittu sinilevää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye