ELY-keskukset

Biokaasulaitoksille myönnettiin 5 miljoonaa ravinteiden kierrätykseen

Jaa

Varsinais-Suomen ELY-keskus myönsi 30.5. viidelle kestävää biokaasua tuottavalle laitokselle yhteensä yli 5 miljoonaa euroa lannan ja vesikasvien vastaanottamiseen, lannoitevalmisteiksi prosessointiin ja markkinoille saattamiseen. Tuella saadaan kierrätettyä pääasiassa lannan fosforia n. 550 000 kiloa vuoden 2026 loppuun mennessä, sekä tuodaan orgaaniset lannoitteet laajemman käyttäjäkunnan saataville.

Keskellä teksti ravinnekiertotuki. Kuvassa nuoli kulkee maatilan eläimistä biokaasulaitokseen ja lannoitesäkkiin, josta se edelleen kiertää takaisin maatilan eläimiin. Alareunassa on ELY-keskuksen ja maa- ja metsätalousministeriön logot.

Tuesta eniten hyötyvät vesistöt. Positiivisiin vesistövaikutuksiin tarvitaan yhtä lailla ravinnekuormitusta vähentäviä ja kuormituksen vaikutuksia korjaavia toimia. Ravinnekiertotuen avulla vesistöjen fosforikuormituksen vähentäminen on 6-50 kertaa edullisempaa kuin kuormituksen jälkikäteinen korjaaminen tavanomaisin hoitokalastuksin ja niitoin. Kyse on hyvin kustannustehokkaasta ja konkreettisesta tavasta edistää vesienhoidon tavoitteiden toteutumista sekä Itämeren tilan paranemista. Kustannustehokkuuden varmisti tuen myöntämisessä käytetty tarjouskilpailumenettely.

Tuet kohdentuivat alueille, joilla fosforikuorman vähentäminen on erityisen tärkeää. Suurimman tuensaajan vaikutusalueella sisävesien tilan keskiarvo on välttävä.

Pääministeri Orpon hallitus saattoi maaliin edeltäjänsä käynnistämän työn, joka konkretisoitui toteutuviksi ympäristö- ja elinkeinohyödyiksi. Tuelle varatusta määrärahasta jäi jäljelle 3 miljoonaa euroa, jonka jatkokäytöstä maa- ja metsätalousministeriö linjaa lähiaikoina.

Lisätiedot:

Lue lisää tuesta:

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Saaristomerellä runsaasti sinilevähavaintoja, esiintymiä myös Lounais-Suomen sisävesillä (Varsinais-Suomi, Satakunta)20.6.2024 12:20:58 EEST | Tiedote

Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet tällä viikolla runsaasti monin paikoin Saaristomerta, ja havaintoja on tullut myös Lounais-Suomen järviltä. Sinilevää on havaittu Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurannassa. Havaintoja on tallennettu myös Rotarien seurantaan sekä Vesi.fi-palveluun. Lämpimällä säällä leväesiintymät voivat runsastua entisestään, tuulinen sää puolestaan sekoittaa vesimassaa ja estää laajojen levälauttojen muodostumista.

Saimaan ja Pielisen vedenkorkeudet kääntyneet laskuun, tulvahuiput takana myös muualla Vuoksen vesistöalueella (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)19.6.2024 11:06:25 EEST | Tiedote

Kuiva toukokuu ja suuret juoksutukset ovat kääntäneet Saimaan ja Pielisen vedenkorkeudet laskuun. Tulvahuiput jäivät selvästi aiemmin keväällä ennustettua alemmas. Saimaa on kuitenkin edelleen 55 cm ja Pielinen 25 cm ajankohdan keskimääräisen vedenkorkeuden yläpuolella. Vesistöalueen muut järvet ovat jo pääosin lähellä tavanomaisia kesäkorkeuksia tai niiden alapuolella. Uhkaava tulvatilanne oli muistutus siitä, että tulviin varautumiseen tulee kiinnittää vesistöalueella huomiota myös tulevaisuudessa.

Riksomfattande understöd för miljöfostran, särskilt för projekt som rör våra vatten18.6.2024 13:03:58 EEST | Tiedote

Hur hör en å och dess avrinningsområde samman? Hur mycket mikroplaster finns det i vår närliggande sjö och varifrån kommer de? Hurudant liv finns det i vattnet? Hur kan vi få människor att engagera sig ännu mer för att göra bästa möjliga talkoarbete för småvatten? Bland annat dessa frågor möter man i projekt inom miljöfostran och -upplysning som i år får projekttunderstöd för miljöfostran och -upplysning från NTM-centralen i Mellersta Finland. Ansökan om understöd var riksomfattande.

Valtakunnallisia ympäristökasvatuksen avustuksia erityisesti vesiimme liittyviin hankkeisiin18.6.2024 13:03:58 EEST | Tiedote

Miten joki ja sen valuma-alue liittyvät toisiinsa? Miten paljon lähijärvessämme on mikromuoveja ja mistä ne tulevat? Millaista elämää vedessä on? Miten saadaan ihmiset entistä innokkaammin mukaan talkoilemaan pienvesien parhaaksi? Muun muassa näiden kysymysten äärellä ollaan ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankkeissa, jotka saavat tänä vuonna ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankeavustusta Keski-Suomen ELY-keskuksesta. Avustushaku oli valtakunnallinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye