Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL tutkii tänä vuonna syntyvien vauvojen ja heidän perheidensä hyvinvointia – tavoitteena lapsiperhepalveluiden parantaminen

Jaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tutkii tänä vuonna vauvan saavien perheiden hyvinvointia ja kokemuksia perheille suunnatuista palveluista. Kutsuja kyselytutkimukseen lähetetään jopa 38 000:lle vauvaperheen vanhemmalle.

Kyselytutkimuksen avulla saadaan tietoa siitä, miten vauvaperheiden arkea voitaisiin tukea ja palveluja kehittää. Tavoitteena on edistää perheiden hyvinvointia ja vähentää eriarvoisuutta parantamalla perheille suunnattuja palveluja. 

Tieto on erityisen arvokasta tilanteessa, jossa syntyvyys on kaikissa Pohjoismaissa laskussa ja kokonaishedelmällisyysluku Suomessa Pohjoismaiden matalin. Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että esimerkiksi vanhempien jaksaminen ja aiemmat synnytyskokemukset vaikuttavat siihen, syntyykö perheeseen useampia lapsia.

”Olemme kiinnostuneita vauvojen vanhempien henkilökohtaisista näkemyksistä ja kokemuksista vanhemmuudesta, perhe-elämästä ja tuen tarpeista”, sanoo THL:n erikoistutkija Maaret Vuorenmaa

Vastaava vauvaperheiden hyvinvointitutkimus tehtiin vuonna 2020. Silloin valtaosa vastaajista oli tyytyväisiä elämäänsä ja koki saavansa riittävästi tukea neuvolasta vanhemmuuteen. Uupumuksen oireet olivat kuitenkin huolestuttavan yleisiä. 

”On tärkeää selvittää, miltä tilanne näyttää nyt ja kuinka hyvin vanhemmat kokevat saavansa tukea lapsiperheille suunnatuista palveluista”, Vuorenmaa sanoo.

Ensimmäiset kutsut kyselytutkimukseen lähetetään kesäkuun 2024 alkupuolella, ja tutkimus jatkuu vuoden 2025 alkuun saakka.

Erityisesti isien vastauksia toivotaan lisää 

Vauvaperheiden hyvinvointitutkimus on osa THL:n FinLapset-tutkimuskokonaisuutta, jonka kyselytutkimuksia on aiemmin toteutettu vauvaperheiden lisäksi neljä- ja kuusivuotiaiden lasten perheissä.

Aiemmissa kyselyissä miesten vastausaktiivisuus on ollut selvästi naisia matalampi. Tutkijat toivovatkin, että mahdollisimman moni kutsun saanut vastaisi tutkimukseen. 

”Toivomme, että äitien lisäksi isätkin innostuvat vastaamaan, jotta tulokset kuvaavat luotettavasti ja kattavasti erilaisten perheiden hyvinvointia koko Suomessa”, Vuorenmaa sanoo.

Monissa perheissä kutsu tutkimukseen saapuu postitse molemmille vanhemmille. Vastauksen saaminen molemmilta vanhemmilta on tärkeää, koska kysymykset poikkeavat jonkin verran synnyttäneen vanhemman ja toisen vanhemman osalta.

Kyselyyn voi vastata verkossa seitsemällä eri kielellä

Tutkimukseen kutsutaan noin puolet vanhemmista, jotka ovat saaneet tai saavat vauvan vuoden 2024 aikana. Tiedot poimitaan väestötietojärjestelmästä. Kutsut tutkimukseen lähetetään postitse tämän vuoden kuluessa.

Tutkimukseen on mahdollista vastata suomen ja ruotsin lisäksi englannin, viron, venäjän, somalin sekä arabian kielellä. Kyselyvastausten ohella tutkimuksessa hyödynnetään erilaisia sosiaali- ja terveyspalveluihin ja toimeentuloon liittyviä kansallisia rekisteritietoja.

Tutkimuksen tietoturvasta huolehditaan huolellisesti. Yksittäistä vastaajaa tai lasta ei voi tunnistaa aineistosta tai tutkimuksen tuloksista.

Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan laadukkaita, kotimaisia vauvanvaatteita sekä lahjakortteja päivittäistavarakauppoihin. 

Vauvaperheiden hyvinvointitutkimuksella valmistaudutaan myös laajaan Huomisen Suomi -tiedonkeruuseen, joka tulee kattamaan tulevina vuosina kokonaisia ikäluokkia. 

Lisätiedot

Tutkimuksen esite: Vauvan vanhempi, mitä teille kuuluu?

FinLapset-kyselytutkimus (THL)

Vuoden 2020 vauvaperheiden hyvinvointitutkimuksen tulokset: Koronaepidemia on heikentänyt vauvaperheiden jaksamista, kertoo THL:n kyselytutkimus – tyytyväisyys perhe-elämään on silti suurta

Huomisen Suomi (THL)

Maaret Vuorenmaa (FinLapset-tutkimus)
erikoistutkija 
THL
puh. 029 524 7008
etunimi.sukunimi@thl.fi

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Jätevesitutkimus: kokaiinin käyttö lisääntynyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella, amfetamiinin käyttö kasvussa suuressa osassa maata28.6.2024 02:00:00 EEST | Tiedote

Kokaiinia käytetään yhä enemmän myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella, osoittaa THL:n tuore jätevesitutkimus. Pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä käytön kasvu on viime aikoina taittunut, mutta useissa kaupungeissa pääkaupunkiseudun ulkopuolella kokaiinin käyttömäärät ovat mittaushistorian korkeimpia. Myös amfetamiinin käyttömäärät ovat useissa kaupungeissa merkittävästi kasvaneet verrattuna edelliseen valtakunnalliseen seurantaan, joka toteutettiin vuonna 2022.

THL kehittäisi perusterveydenhuoltoa osana hyvinvointialueiden toimintaa Kela-korvausten noston sijaan26.6.2024 08:40:00 EEST | Tiedote

Hallitus esittää yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten nostamista. Esityksen tavoitteena on parantaa perusterveydenhuollon saatavuutta ja purkaa perusterveydenhuollon hoitojonoja. Lisäksi tavoitteena on siirtää painopistettä ennaltaehkäisevään ja varhaishoitoon sekä edistää eri ammattiryhmien välistä tarkoituksenmukaista työnjakoa. THL:n arvioi lausunnossaan, että tavoitteet ovat kannatettavia, mutta niiden toteutuminen esityksen mukaisin toimin ei ole varmaa.

Lintuinfluenssarokotukset alkavat – rokotetta tarjotaan niille, joilla on suurentunut riski saada tartunta25.6.2024 13:16:00 EEST | Tiedote

THL on yhteistyössä Ruokaviraston kanssa laatinut suosituksen lintuinfluenssarokotuksen kohderyhmistä. Rokotetta tarjotaan niille 18 vuotta täyttäneille, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta. Tällaisia ovat: turkistarhoilla turkiseläimiin kosketuksissa olevat henkilöt siipikarjan parissa työskentelevät, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan, pois lukien teurastamoiden työntekijät sairaiden tai kuolleiden lintujen tai muiden eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen osallistuvat henkilöt, kuten eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät lintujen rengastajat luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa työskentelevät kotieläinpihojen ja lintutarhojen työntekijät virkaeläinlääkärit laboratoriotyöntekijät, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontaktit, jos ihmistapauksia ilmenisi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye