Hämeen ELY-keskus

Hämeen ELY-keskus on antanut lausunnon Hattulan Niinimäen tuulivoimahankkeen YVA-ohjelmasta

Jaa

Hämeen ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Myrsky Energia Oy:n Niinimäen tuulivoimahankkeen (Hattula, Hämeenlinna) ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Arviointiohjelmasta jätettiin 24 lausuntoa ja 144 mielipidettä. Hankkeesta vastaava laatii arviointiselostuksen YVA-ohjelman ja yhteysviranomaisen siitä antaman lausunnon mukaisesti.

Kuvituskuva: Tuulivoimala
Kuvituskuva: Tuulivoimala Pexels

Myrsky Energia Oy on toimittanut Hämeen ELY-keskukseen ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukaisen arviointiohjelman (YVA-ohjelman), joka koskee Hattulan kuntaan suunnitteilla olevaa Niinimäen tuulivoimahanketta. Yhteysviranomainen pitää arviointiohjelmaa riittävänä ottaen huomioon ohjelmavaiheen sisältövaatimukset. Arviointiselostuksessa tulee tarkentaa hankkeen ja ympäristön nykytilan kuvausta. Vaikutusten arvioinnissa tulee erityisesti ottaa huomioon asutukseen, ihmisten elinoloihin ja viihtyvyyteen, maisemaan ja kulttuuriympäristöön sekä virkistykseen kohdistuvat vaikutukset. Lisäksi erityistä huomiota tulee kiinnittää linnustoon ja luontoon sekä vesiin kohdistuviin vaikutuksiin.

Hankealueelle suunnitellaan enintään 12 tuulivoimalan rakentamista, jossa voimaloiden yksikköteho tulisi olemaan 6–10 MW. Suunniteltujen voimaloiden napakorkeus on maksimissaan 200 metriä, roottorin halkaisija noin 200 metriä ja voimaloiden pyyhkäisykorkeus enintään 300 metriä. Hankealueelle rakennetaan myös sähköasema. Tuulivoima-alueen hankealue kattaa noin 1032 hehtaarin laajuisen alan. Tuulivoima-alueen sähköliityntä on tarkoitus toteuttaa 110 kV:n ilmajohtona tai maakaapelina. Sähkönsiirtoreittien vaihtoehdot kulkevat Hattulan kunnan lisäksi Hämeenlinnan kaupungin alueella.

YVA-menettelyssä tuotetaan tietoa päätöksenteon perustaksi

YVA-ohjelma on toiminnanharjoittajan suunnitelma siitä, mitä ympäristövaikutuksia aiotaan selvittää ja millä menetelmillä. YVA-menettelyn tavoitteena on edistää hankkeen kannalta merkittävien ympäristövaikutusten tunnistamista, arviointia ja huomioonottamista suunnittelussa ja päätöksenteossa. sekä samalla lisätä kansalaisten tiedonsaantia ja osallistumismahdollisuuksia. YVA-menettelyssä ei tehdä hanketta koskevia päätöksiä, vaan tavoitteena on tuottaa monipuolista tietoa päätöksenteon perustaksi.

YVA-ohjelma ja yhteysviranomaisen siitä antama lausunto on luettavissa sähköisesti ympäristöhallinnon verkkosivuilla: www.ymparisto.fi/niinimaen-tuulivoima-YVA.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johanna Flood, Hämeen ELY-keskus (YVA-yhteysviranomainen)
p. 0295 025 019

Tiedotus:
Hämeen ELY-keskuksen viestintä, tiedotus.hame@ely-keskus.fi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Kuvituskuva.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye