Väitös: Tasa-arvon edistämisessä yliopistoissa on puutteita
Yliopistot ovat sitoutuneet huomioimaan sukupuolinäkökulman kaikessa toiminnassaan, mutta tasa-arvo-ohjelmien toteuttamisessa on monia ongelmia. Asia käy ilmi KM Johanna Lätin kasvatustieteiden alan väitöskirjasta, joka tarkasteli kansainvälisten tasa-arvosuositusten soveltamista ja työntekijöiden kokemuksia eriarvoisuudesta. Lätti tutki sukupuolten tasa-arvon edistämistä viimeisimmän yliopistouudistuksen aikana.

Yliopistoja velvoittavat tasa-arvolain vaatimukset, ja ne ovat sitoutuneet sukupuolinäkökulman valtavirtaistamiseen (gender mainstreaming). Viimeisimmän yliopistouudistuksen aikana sukupuolten eriarvoisuuden ongelmiin kiinnitettiin vain vähän huomiota, vaikka sukupuolijaot eivät ole purkautuneet toivotusti. Naisten suhteellinen osuus vähenee ylemmille uratasoille siirryttäessä, ja heidän palkkatasonsa on keskimäärin miehiä matalampi. Naisia on suhteessa enemmän määräaikaisissa ja opetuspainotteisissa tehtävissä, joissa urakehityksen mahdollisuudet ovat heikompia.
Johanna Lätin väitöstutkimus osoitti, että kansainvälisesti suositellun valtavirtaistamisen periaatteen toteuttamiseen liittyy käsitteellisiä, käytännöllisiä ja eettisiä haasteita. Tavoitteet eivät huomioi riittävästi yliopistotyön erityispiirteitä ja ongelmakohtia, eivätkä ne onnistu puuttumaan eriarvoistaviin mekanismeihin.
– Standardimaiset, ylhäältä alas ohjattavat tasa-arvovelvoitteet eivät välttämättä sovellu sellaisenaan tiettyyn instituutioon. Yliopistoissa ne eivät riitä korjaamaan syvällä olevia sukupuolittuneita rakenteita, käytäntöjä ja asenteita, sanoo Johanna Lätti.
Tutkimus osoittaa esimerkiksi sen, että yliopistotyöntekijät pitivät palkitsemisen kriteerejä ja rekrytointikäytäntöjä osin epäoikeudenmukaisina. Naisvaltaisten alojen ja naistapaisen työn koettiin saavan vähemmän arvostusta. Akateemisen yhteisön ja oman perheen eteen tehtävä huolenpidollinen työ on ammatillisesti ja taloudellisesti epäedullista, mikä koskee enenevästi myös miehiä.
– Näitä kysymyksiä tasa-arvo-ohjelmat eivät aina tunnista. Tasa-arvon mittarit vertaavat miesten ja naisten ryhmiä mekaanisesti toisiinsa, ja tilastojen taakse jää paljon näkymättömiin, Lätti toteaa.
Tasa-arvon edistäminen edellyttää aitoa keskustelua
Toisaalta tasa-arvo ei ole enää korkeakoulu- ja tiedepolitiikan keskiössä. Siihen viitataan usein välineellisesti keinona kilpailukyvyn ja tuottavuuden parantamiseen. Tasa-arvotyö kohtaa käytännön ongelmia, kuten tiedonsaannin, resurssien ja toimivallan puutteen. Siinä huolehditaan Lätin mukaan monesti vain minimivelvollisuuksien täyttämisestä, eivätkä tasa-arvotoimet useinkaan vastaa työntekijöiden arkisia kokemuksia epäkohdista. Yliopistouudistus vahvisti tasa-arvotyötä entisestään henkilöstöhallinnollisena osa-alueena erillään ruohonjuuritasosta.
– Jos tasa-arvoa halutaan aidosti edistää, olisi löydettävä keinoja osallistaa koko yhteisöä ja kuulla eri ryhmien kokemuksia. Tasa-arvopolitiikka kytkeytyy myös aina myös joihinkin arvoihin. Tutkimukseni näkökulma oikeudenmukaisuuden etiikkaan paljasti, että tasa-arvon mittareiden ja kokemusten välillä oli eroja siinä, mitä pidetään arvokkaana. Tätä pohdintaa ei instituutioissa useinkaan tehdä, vaikka esimerkiksi juuri yliopistoissa olisi edellytykset käydä arvokeskustelua, Lätti sanoo.
Tutkimuksen tulokset on julkaistu englanniksi neljässä vertaisarvioidussa artikkelissa kansainvälisissä tiedejulkaisuissa.
Johanna Lätti on kotoisin Tampereelta. Hän on asunut viime vuodet ulkomailla, pääosin Ranskassa. Parhaillaan Lätti työskentelee sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvoyksikössä Helsingissä ja valmistelee hallituksen tasa-arvopolitiikkaa sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi työelämässä.
Väitöstilaisuus lauantaina 8. kesäkuuta
Kasvatustieteen maisteri Johanna Lätin kasvatustieteiden alaan kuuluva väitöskirja Tasa-arvopolitiikan ylikansalliset ohjelmat ja paikallinen todellisuus. Gender mainstreaming -politiikka muuttuvissa suomalaisissa yliopistoissa tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa lauantaina 8.6.2024 klo 12 Tampereen yliopiston keskustakampuksella, päärakennuksen salissa D11 (Kalevantie 4, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori (emerita) Liisa Husu, Örebron yliopisto. Kustoksena toimii professori (emerita) Anja Heikkinen, Tampereen yliopisto.
Yhteyshenkilöt
Johanna Lätti
johanna.latti@tuni.fi
02 951 63 348
Linkit
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Neljän miljoonan euron SECHA-hanke kehittää sähköajoneuvojen latausratkaisuja ja palveluja13.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Liikenteen ja logistiikan sähköistyminen haastaa sähköverkon kapasiteetin riittävyyden. Laajan SECHA-konsortiohankkeen tavoitteena on kääntää haasteet mahdollisuuksiksi ja tutkia, miten sähköistyvä liikenne voi toimia joustoresurssina energiajärjestelmälle ja siten edistää myös energiajärjestelmän kestävyyttä ja resilienssiä. SECHA-hanke myös selvittää, miten kehittyvistä uusista ratkaisuista ja palveluista voi syntyä uutta liiketoimintaa.
Kutsu medialle: Tampereen yliopiston uudet professorit esittäytyvät juhlaluennoilla 15.5.202512.5.2025 10:15:00 EEST | Kutsu
Tampereen yliopiston uudet professorit esittäytyvät juhlaluennoilla tiedeyhteisölle, omille sidosryhmilleen sekä suurelle yleisölle. Luentojen myötä professorit myös toivotetaan tervetulleiksi yliopistoyhteisöön. Tänä vuonna juhlaluentonsa pitää 23 uutta professoria.
Tiukat kieliasenteet aiheuttavat Suomessa ulkopuolisuuden kokemuksia – ”Oikeus suomen kieleen kuuluu kaikille”12.5.2025 09:05:56 EEST | Tiedote
Tutkijoiden mukaan puhdaskielisyyden ihanne heijastuu suomalaisten kieliasenteisiin yhä tänäkin päivänä. Jos tietynlaisesta tavasta puhua tehdään mittari suomalaisuudelle, moni jää ulkopuolelle.
Väitös: Taipumus todellisuuspakoisuuteen ennustaa addiktioiden kehittymistä9.5.2025 09:01:00 EEST | Tiedote
Yksilön kokema todellisuuspakoisuus on yhteydessä päihteiden käyttöön sekä liialliseen rahapelaamiseen, digipelaamiseen ja internetin käyttöön, selviää YTM, KTM Hannu Jouhkin tuoreesta sosiaalipsykologian alan väitöskirjasta.
Ympäristön mikrobiomin köyhtyminen voi altistaa immuunivälitteisille sairauksille – Vain pieni tippa verta saattaa paljastaa sairastumisen riskin8.5.2025 09:50:00 EEST | Tiedote
Ympäristöllä on merkittävä vaikutus terveyteemme – sanotaan, että jopa suurempi kuin perimällä. Mutta mitkä tekijät tarkalleen ottaen vaikuttavat sairastumisen riskiin? Entä voidaanko yhdestä pienestä veripisarasta selvittää, mille kaikille olemme elämämme aikana altistuneet? Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia uraauurtavassa HEDIMED-projektissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme