Tilastokeskus

IT-alan työllisistä jo merkittävä osa on ulkomaalaistaustaisia

Jaa

Ulkomaalaistaustaiset työskentelevät nykyään yhtä usein erityisasiantuntijoina kuin suomalaistaustaiset, kertoo Tilastokeskuksen erikoistutkija Hanna Sutela Tieto&trendit-verkkolehden artikkelissaan.

Yksi syy viime vuosien muutokseen on informaation ja viestinnän toimialan nousu ulkomaalaistaustaisten keskeiseksi työllistäjäksi.

”Vuonna 2016 noin 4 % ulkomaalaistaustaisista työllisistä – saman verran kuin suomalaistaustaisista – työllistyi informaation ja viestinnän toimialalle. Vuonna 2023 toimiala työllisti kuitenkin jo lähes joka kymmenennen ulkomaalaistaustaisen työllisen. Suomalaistaustaisten keskuudessa osuus oli kasvanut vain hieman, 5 %:iin”, Sutela kirjoittaa.

Saman kehityksen voi nähdä myös siitä, että vuosien 2016 ja 2023 välillä ulkomaalaistaustaisten osuus informaatio ja viestintä -toimialan kaikista 20–64-vuotiaista työllisistä on noussut 7 prosentista noin 15 prosenttiin. Vastaavanlaista muutosta suuntaan tai toiseen ei Sutelan mukaan löydy muilta toimialoilta.

Yhtä suuri osuus ulkomaalais- ja suomalaistaustaisista 20–64-vuotiaista työllisistä työskenteli vuonna 2023 erityisasiantuntijoina: 28 %. Toisaalta ulkomaalaistaustaiset työskentelivät edelleen suomalaistaustaisia useammin erityisesti palvelu- ja myyntityöntekijöinä (22 % vs. 18 %) sekä luokassa ”muut työntekijät” (14 % vs. 5 %).  

Ulkomaalaisten työllisyysasteen hyvä kehitys pysähtyi vuonna 2023

Tilastokeskuksen Tieto&trendit-verkkolehdessä julkaistiin samaan aikaan myös yliaktuaari Tarja Baumgartnerin artikkeli, jonka mukaan ulkomaalaistaustaisen väestön työllisyysaste on noussut selvästi useiden vuosien ajan, mutta viime vuonna työllisyyden kasvu pysähtyi.

”Sekä suomalais- että ulkomaalaistaustaisen väestön työllisyysaste nousi tarkastellun kahdeksan vuoden aikana, mutta ulkomaalaistaustaisilla nousu oli nopeampaa. Työllisyysasteet nousivat eniten niissä taustamaaryhmissä, joissa työllisyysaste oli matalin tarkastelujakson alussa. Vaikka työllisyyden kasvu pysähtyi vuonna 2023, työllisyysaste nousi kuitenkin erityisen selvästi vuosien 2021–2023 aikana niillä, joiden taustamaa on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa”, Baumgartner kirjoittaa.

”Vuosien hyvän työllisyyskehityksen jälkeen taloudellisen suhdannetilanteen heikentyminen vuoden 2022 jälkeen vaikeuttaa työllistymistä syntyperästä riippumatta, mutta yleinen taloustilanne heijastuu yleensä herkemmin heikommassa työmarkkina-asemassa oleviin ryhmiin, kuten ulkomaalaistaustaisiin”, Baumgartner toteaa.

Ulkomaalaistaustaisia ovat Tilastokeskuksen määritelmän mukaan henkilöt, joiden molemmat vanhemmat tai ainoa tiedossa oleva vanhempi on syntynyt ulkomailla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000

https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye