Decatrip-hanke on saatu päätökseen – Kempower, RMC, Viking Line ja Åbo Akademi loivat yhdessä vihreän meriliikennekäytävän Turun ja Tukholman välille

Jaa

Vuonna 2022 alkanut innovaatiohanke Decatrip on valmistunut. Hanke mahdollistaa yhden maailman ensimmäisistä vihreistä meriliikennekäytävistä. RMC tutki hankkeessa, miten jo liikenteessä olevia laivoja voitaisiin muuttaa ympäristöystävällisemmäksi. Yhtiöllä on nyt valmius modernisoida laivoja niin, että niiden ympäristöystävällisyys paranee.

Projektissa Kempower kehitti laivoihin jälkikäteen asennettavia sähköautojen latauslaitteita.
Projektissa Kempower kehitti laivoihin jälkikäteen asennettavia sähköautojen latauslaitteita.

Vuonna 2022 alkanut innovaatiohanke Decatrip on valmistunut. Hanke mahdollistaa yhden maailman ensimmäisistä vihreistä meriliikennekäytävistä. RMC tutki hankkeessa, miten jo liikenteessä olevia laivoja voitaisiin muuttaa ympäristöystävällisemmäksi. Yhtiöllä on nyt valmius modernisoida laivoja niin, että niiden ympäristöystävällisyys paranee.  

Rauma Marine Constructionsin (RMC), Viking Linen, Åbo Akademin ja Kempowerin yhteinen Decatrip-hanke on saatu päätökseen. Hankkeen tavoittena oli kehittää yksi maailman ensimmäisistä vihreistä käytävistä (green corridor) Turun ja Tukholman väliselle meriliikennereitille. RMC:n roolina oli tutkia, millä tekniikalla Viking Linen aluksia voidaan modernisoida ja miten aluksiin saadaan jälkiasennettua akkuja polttoaineenkulutuksen ja metaanipäästöjen vähentämiseksi. Projektissa Kempower kehitti laivoihin jälkikäteen asennettavia sähköautojen latauslaitteita. 

Hankkeessa tehdyn yhteistyön ansiosta Viking Line pystyy nyt tarjoamaan asiakkailleen aiempaa vähäpäästöisemmän laivamatkan. 

”On ollut ilo olla osana tätä hanketta ja kehittää ahtaille autokansille soveltuvat latausratkaisut. Luotettavuus ja turvallisuus ovat meille avainasemassa, ja latausratkaisujen turvallisuus pystytäänkin varmistamaan Kempower ChargEye -latauksen hallintaratkaisulla”, sanoo Kempowerin tutkimus- ja innovaatiojohtaja Mikko Veikkolainen

“Voimme tarjota biopolttoainetta sekä matkustajille että rahtiasiakkaillemme laskemalla heidän matkastaan aiheutuvat päästöt ja ostamalla heidän matkaansa vastaavan määrän täysin uusiutuvaa biopolttoainetta. Tämä takaa vähäpäästöisyyden”, Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström sanoo. 

”Decatrip-projekti osoitti, että kestävä merenkulu uusiutuvilla polttoaineilla on mahdollista, mutta se edellyttää sitä, että otat huomioon koko liiketoiminnan ja otat työhön mukaan niin teknologiatoimittajat kuin loppuasiakkaatkin. Me teimme niin ja saimme luotua yhden maailman ensimmäistä vihreistä meriliikennekäytävistä”, sanoo Åbo Akademin tutkimusjohtaja Magnus Gustafsson

Myös RMC:n tutkimustyö hankkeessa kantoi hedelmää. Nyt tehdyn tutkimuksen mukaan hybridiratkaisujen toteuttaminen sekä Turku–Tukholma-reitille että vastaaville reiteille muualla maailmassa on mahdollista nopeallakin aikataululla. 

”Laivojen elinkaari on pitkä. Siksi on tärkeää, että jo liikenteessä olevia laivoja voidaan modernisoida hybrideiksi ja näin edistää merenkulun vihreää siirtymää. Hankkeen myötä RMC:llä on kaikki valmiudet tehdä modernisointeja vastaaville reiteille. Suomi on valtiona sitoutunut vihreiden meriväylien perustamiseen ja tämä onnistunut hanke tukee sitä”, kertoo RMC:n varatoimitusjohtaja Mika Laurilehto

Decatripin lisäksi RMC on mukana toisessa meriliikenteen ympäristöystävällisyyteen keskittyvässä hankkeessa, joka tähtää täyssähköisen laivakonseptin luomiseen. 

 

Hankekumppanit jatkavat vihreän käytävän kehittämistä 

Vuonna 2022 alkanut Decatrip-hanke sai Business Finlandilta osittain rahoitusta. Pääosin hankkeen rahoittivat mukana olleet yritykset. 

Jokaisella kumppanilla oli hankkeessa oma tehtävänsä. Viking Line kehitti hankkeen puitteissa kaupallisen mallin, joka perustuu hiilineutraaliin meriliikenteeseen. RMC analysoi, miten jo liikenteessä olevia laivoja voisi päivittää ilmastoystävällisemmiksi. Kempower kehitti laivoihin jälkikäteen asennettavia sähköautojen latauslaitteita. Åbo Akademi kehitti simulaatiomallin, jonka avulla pystytään optimoimaan akkujen ja sähköautojen latauslaitteita. Lisäksi Åbo Akademi analysoi hankkeen yhteiskunnallisia hyötyjä ja kehitti vastaavien hankkeiden analyysiin sopivan viitekehyksen. 

Hankekumppanit jatkavat Turun ja Tukholman välisen vihreän käytävän kehittämistä. Lisäksi hankkeessa arvioitiin konseptin skaalautumispotentiaalia muiden vastaavien käytävien kehittämiseksi. 

 

Kempower media: 

Fredrik Palmén, Senior Communications Specialist, Kempower 

fredrik.palmen@kempower.com  

+358 44 420 1887 

 

RMC lyhyesti:

Rauma Marine Constructions (RMC) on yksi Euroopan johtavista laivanrakennusyhtiöistä. Kesällä 2014 perustettu raumalainen yhtiö on kokonaan suomalaisessa omistuksessa. RMC on erikoistunut matkustaja-autolauttojen, jäänmurtajien ja puolustusvoimien alusten rakentamiseen ja huoltoon. Lisätietoja osoitteesta www.rmcfinland.fi.  

Kempower lyhyesti: 

Suunnittelemme ja valmistamme luotettavia ja käyttäjäystävällisiä DC-pikalatausratkaisuja sähköajoneuvoille. Visiomme on luoda maailman halutuimpia latausratkaisuja kaikille, kaikkialla. Tuotekehityksemme ja tuotantomme sijaitsevat Suomessa ja Yhdysvalloissa, ja suurin osa materiaaleista ja komponenteista hankitaan paikallisesti.  Keskitymme kaikkiin sähköisen liikkumisen alueisiin sähköautoista rekkoihin ja busseihin, sekä työkoneisiin ja merenkulkuun. Kempowerin modulaarinen ja skaalautuva latausjärjestelmä ja maailmanluokan ohjelmisto on suunniteltu sähköautoilijoiden toimesta sähköautoilijoita varten. Näin mahdollistamme parhaan käyttökokemuksen asiakkaillemme kaikkialla maailmassa. Kempower on listattu Nasdaq First North Growth Market Finland – markkinapaikalla. www.kempower.com  

Avainsanat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kempower Oyj

Kempower, RMC, Viking Line, and Åbo Akademi created the world’s first green maritime corridor between Turku and Stockholm6.6.2024 09:30:00 EEST | Press release

The innovation project Decatrip, which began in 2022, has been completed. The project enables one of the world's first green maritime corridors. Rauma Marine Constructions (RMC) explored how existing ships could be modified to become more environmentally friendly. Viking Line is now equipped to modernized ships, enhancing their environmental friendliness.

Kempower ja Virta toimittavat megawattilatausjärjestelmän Hedin Superchargen uudelle sähköautojen ja -rekkojen julkiselle latausasemalle Linköpingiin27.5.2024 10:30:00 EEST | Tiedote

Johtava sähköajoneuvojen pikalatausratkaisujen tarjoaja Kempower toimittaa megawattilatausratkaisun Hedin Superchargen uusimmalle, Virran latausalustalla operoitavalle pikalatausasemalle. Hedin Supercharge on rakentanut julkisia sähköajoneuvojen pikalatausasemia eri puolille Ruotsia vuodesta 2023 lähtien. Hedin Superchargen visio on tulla yhdeksi Ruotsin johtavista sähköajoneuvojen latausoperaattoreista – sekä henkilöautoille että raskaalle liikenteelle.

Kempower and Virta to deliver megawatt charging system for electric cars and trucks to Hedin Supercharge’s public charging hub in Linköping, Sweden27.5.2024 10:30:00 EEST | Press release

Leading DC fast-charging solutions provider Kempower delivers its megawatt charging solutions to Hedin Supercharge’s newest public charging station, operated in the Virta platform. Hedin Supercharge has been building public fast charging stations in various locations across Sweden since 2023, and the company’s vision is to become one of Sweden's leading charging operators for electric vehicles – both passenger cars and trucks.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye