Tekoälyyn keskittyvä osaamisverkosto Pohjanmaalle – edistää tekoälyn käyttöönottoa yrityksissä

Jaa

Pohjanmaalle perustetaan tekoälyyn keskittyvä avoin osaamisverkosto, joka helpottaa tiedonvaihtoa ja edistää tekoälyn käyttöönottoa paikallisissa yrityksissä. Osaamisverkostoa kehitetään Vaasan yliopiston ja Vaasan ammattikorkeakoulun Muotoilukeskus MUOVAn AI2Business-hankkeessa.

Kuvituskuva tekoäly

Osaamisverkosto tulee olemaan ilmainen ja avoin kaikille, myös tekoälystä kiinnostuneille opiskelijoille. Tavoitteena on kehittää osaamista ja edistää yhteisöllistä oppimista.

– Osaamisverkoston tarkoitus on helpottaa ajatusten jakamista tekoälyn käytännön soveltamisesta tuomalla esiin myös siihen liittyviä haasteita ja mahdollisuuksia. Tavoitteenamme on edistää verkostossa tapahtuvaa vuorovaikutusta, sanoo professori Marko Kohtamäki Vaasan yliopistosta.

Osaamisverkosto keskittyy oppimiseen ja vuorovaikutukseen.

– Haluamme tarjota foorumin keskusteluille, kokemusten jakamiselle ja tekoälyn tarkastelemiselle osana liiketoiminnan kehittämistä ja siten edistää jatkuvaa oppimista aiheesta. Valmentavien työpajojen ja vuorovaikutuksen kautta tekoälysovellusten käyttöönottoa voidaan helpottaa ja näin tukea yritysten, organisaatioiden ja yksittäisten ihmisten tekoälyosaamisen kehittymistä, Kohtamäki jatkaa.

Projektiryhmä on haastatellut paikallisia yrityksiä selvittääkseen niiden nykyisiä tekoälyyn liittyviä hankkeita, sovelluskohteita ja kokemuksia. 

– Tekoäly kiinnostaa selvästi. Jotkut yritykset ovat jo kehittäneet tekoälyyn liittyviä sovelluksia, kun taas toiset ovat vasta alkuvaiheessa tekoälyn hyödyntämisessä. Kokemusten jakaminen voi motivoida ja auttaa yrityksiä, jotka haluavat edistää omia tekoälystrategioitaan, sanoo AI2Business-hankkeen projektipäällikkö, erikoistutkija Sanna Peltonen Muotoilukeskus MUOVAsta.

Yritysten haastatteluista tunnistettiin kolme käytännön esimerkkiä tekoälyn soveltamisesta.

– Näitä käytännön esimerkkejä tullaan käyttämään myös AI2Business-verkkokoulutuksessa. Tavoitteena on tukea tekoälyn soveltamista liiketoiminnassa, toteaa apulaisprofessori Jani Boutellier Vaasan yliopistosta.

Haastatteluista paljastui, että yrityksillä on tekoälyyn liittyviä osaamistarpeita. Näitä teemoja käsitellään osaamisverkoston tapaamisissa.

Tekoäly-osaamisverkosto järjestää neljä kaikille avointa tilaisuutta. Tapahtumista kiinnostuneet voivat liittyä AI2Business-osaamisverkoston postituslistalle linkin tai QR-koodin kautta.

Lisätiedot

Professori Marko Kohtamäki, Vaasan yliopisto, p. 029 449 8459, marko.kohtamaki@uwasa.fi

Erikoistutkija, hankkeen projektipäällikkö Sanna Peltonen, Muotoilukeskus MUOVA, Vaasan ammattikorkeakoulu, puh. 050 4083638, sanna.peltonen@muova.fi

Fakta

AI2Business – Tekoälystä kestävää liiketoimintaa

  • AI2Business on EU:n osarahoittama hanke, johon saatu rahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta (ESR+)
  • Hanketta toteuttavat Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK ja Vaasan yliopisto.
  • Hankkeen kesto: 08/2023–12/2025
  • Hankkeen verkkosivut 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Professori Marko Kohtamäki, Vaasan yliopisto
Professori Marko Kohtamäki, Vaasan yliopisto. Kuva: Vaasan yliopisto / Riikka Kalmi
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto

Vaasan yliopistolle useita tutkimusrahoituksia yli 2,2 miljoonan euron edestä8.7.2024 07:25:00 EEST | Tiedote

Vaasan yliopisto on saanut kesän alussa mittavan määrän rahoitusta useisiin eri hankkeisiin. Uusissa hankkeissa tutkitaan esimerkiksi mikroverkkoja, energian varastointia ja pakkausten uudelleenkäyttöä, kehitetään uutta biopolttoainetta, kvanttiteknologian opetusta ja konsepteja koulujen lautashävikin hallintaan sekä edistetään kasvihuonekaasujen vähentämistä pk-yrityksissä.

Vaasan yliopisto paransi merkittävästi tuloksiaan vaikuttavuutta mittaavassa maailmanlaajuisessa rankingissa12.6.2024 15:46:55 EEST | Tiedote

Vaasan yliopiston sijoitukset nousivat merkittävästi Times Higher Educationin (THE) Impact Rankingissa, joka julkaistiin 12. kesäkuuta. Rankingissa mitataan yliopistoja maailmanlaajuisesti sen mukaan, miten hyvin ne edistävät YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Tavoitteiden pyrkimyksenä on ratkaista useita maailmanlaajuisia haasteita, kuten poistaa köyhyyttä ja vähentää eriarvoisuutta sekä torjua ilmastonmuutosta ja vauhdittaa talouskasvua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye