Oletko nähnyt kissankäpälää?
Tänä vuonna alkaneessa EU-rahoitteisessa Priodiversity LIFE -hankkeessa täydennetään luontotiedon aukkoja Kaakkois-Suomessa. Luontokartoitukset kohdistuvat pääosin uhanalaisten lajien elinympäristöihin. Myös kansalaiset voivat osallistua luontotiedon kartuttamiseen. Nyt kerätään havaintoja kissankäpälästä.
Tiedätkö ja tunnistatko kissankäpälän?
Vaaksanmittainen ketokasvi on saanut nimensä kukinnosta, jonka pörröiset mykeröt ovat ryhmittyneet verson latvaan tassunanturoiden tapaan – “karvainen ja pehmeä kuin kissantassu”! Valkoiset tassut ovat poikia ja selvästi punertavat tyttöjä, sillä kissankäpälän hede- ja emikukinnot ovat eri kasveissa.
Kissankäpälä pärjää karuissa ja kuivissa ympäristöissä. Se suosii avoimia ketoja ja kalliorinteitä, mutta menestyy myös kangasmetsissä. Varjossa käpälät sinnittelevät usein kukattomina lehtiruusukkeina.
Kissankäpälä muodostaa suikertavan maavarren ja pintarönsyjen avulla mattomaisia kloonikasvustoja. Lehdet ovat pääosin tiiviinä ruusukkeena maanpinnassa ja ne ovat kauttaaltaan valkoisen vanukekarvan peitossa. Kasvi on pieni, mutta sen juuret tunkeutuvat jopa puolen metrin syvyyteen.
Entisaikaan kissankäpälä hyötyi sekä kuloista että kaskeamisesta. Kaskimaille kehittyneet ahot ovat kuitenkin kadonneet ja monet muutkin sopivan avoimet kasvupaikat ovat kasvaneet umpeen, joten moni on huomannut kissankäpälän vähentyneen tai peräti kadonneen vanhoista lapsuudenmaisemista. Kissankäpälällä on kuitenkin kyky hakeutua ihmisen luomiin uusiin ympäristöihin kuten hiekkapohjaisille tienpientareille ja ratavalleille.
Ilmoita havaintosi kissankäpälästä!
Tiedätkö kissankäpälän kasvupaikan ja oletko nähnyt sitä vielä viime vuosina Etelä-Karjalassa tai Kymenlaaksossa? Ilmoita havaintosi kasvupaikoista, niiden nykytilasta ja mahdollisista muutoksista Lajitietokeskukseen (Laji.fi). Palveluun ei tarvitse kirjautua. Mikäli havainnon tallentaminen ei onnistu, tiedot voi myös lähettää sähköpostitse alla mainittuun osoitteeseen. Myös kuvia kissankäpälistä otetaan mielihyvin vastaan.
Käpälähavainnoista tehdään kaikille havaintojaan ilmoittaneille pienimuotoinen yhteenveto ja tiedot myös liitetään osaksi Luonnontieteellisen keskusmuseon Kastikka-havaintotietokantaa.
Yhteyshenkilöt
Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen Priodiversity-tiimi
Lisätiedot: Kimmo Saarinen, luontotiedon asiantuntija
kimmo.saarinen@ely-keskus.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Työttömyys jatkaa kasvuaan Kaakkois-Suomessa24.1.2025 08:05:05 EET | Tiedote
Kaakkois-Suomessa työttömien määrä kasvoi joulukuussa kahdeksalla prosentilla vuodentakaisesta, mikä on linjassa koko maan tilanteen kanssa. Lomautettuja oli vuodentakaiseen verrattuna hieman vähemmän, mutta marraskuusta lomautettujen määrä sen sijaan kasvoi reilusti. Nuorten ja ulkomaalaistaustaisten työttömyys on kasvanut suhteellisesti enemmän kuin kaikkien työttömien. Korkeakoulutettujen työttömyys on myös huomattavasti lisääntynyt. Pitkäaikaistyöttömyys on kasvussa edelleen. Uusien avointen työpaikkojen määrä väheni kaikissa seutukunnissa.
Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelman toimenpideohjelma päivitetty15.1.2025 08:34:22 EET | Tiedote
Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja Lappeenrannan kaupunki sekä Lemin, Luumäen, Savitaipaleen ja Taipalsaaren kunnat päivittivät yhteistyössä, aiemman vuonna 2018 valmistuneen liikenneturvallisuussuunnitelman, liikenneympäristön toimenpideohjelman.
Päijät-Häme vahvistaa Kaakkois-Suomen elinvoimakeskusaluetta14.1.2025 14:00:04 EET | Tiedote
Päijät-Häme sijoitetaan Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson kanssa Kaakkois-Suomen elinvoimakeskuksen toimialueeseen, jonka päätoimipaikka on Kouvola. Päijät-Hämeen sijoittumisesta päätettiin elinvoimakeskusten toimeenpanohankkeen poliittisessa ohjausryhmässä 14.1.2025.
Sydöstra Finlands områden med betydande översvämningsrisk utsågs9.1.2025 10:02:41 EET | Pressmeddelande
Jord- och skogsbruksministeriet godkände NTM-centralen i Sydöstra Finlands förslag om betydande. områden med översvämningsrisk. Kustområdet kring Fredrikshamn och Kotka och den nedre delen av Kymmene älv fortsätter som områden med betydande översvämningsrisk. De översvämningsgrupper som tillsatts vid havskusten och i avrinningsområdet fortsätter att följa upp hur målen och åtgärderna i riskhanteringsplanerna framskrider.
Kaakkois-Suomen merkittävät tulvariskialueet nimettiin9.1.2025 09:44:00 EET | Tiedote
Maa- ja metsätalousministeriö hyväksyi Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ehdotuksen merkittävistä tulvariskialueista. Haminan ja Kotkan rannikkoalue ja Kymijoen alaosa jatkavat merkittävinä tulvariskialueina. Merenrannikolle ja vesistöalueelle asetetut tulvaryhmät jatkavat tulvariskien hallintasuunnitelmissa esitettyjen tavoitteiden ja toimenpiteiden edistymisen seurantaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme