Sinileväseuranta käynnistyi – Pohjois-Pohjanmaalla ei havaintoja sinilevistä, männyn siitepölyä paikoin runsaasti
Valtakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja jatkuu syyskuun loppuun. Seurannan ensimmäisellä viikolla Pohjois-Pohjanmaan vakiohavaintopaikoilla ei havaittu sinileviä. Havupuiden kellertävää siitepölyä esiintyy paikoin runsaasti veden pintakalvolla tai ranta-alueella veteen sekoittuneena. Toukokuun poikkeuksellisen lämmin sää on nostanut vesien pintalämpötilaa tavanomaista korkeammalle.

Havupuiden siitepöly värjää vettä kellertäväksi ja voi muistuttaa sinileväkukintaa. Sinilevästä poiketen siitepöly näkyy veden pinnan lisäksi maalla erilaisilla pinnoilla kellertävinä hippusina. Sinileväkukinta värjää veden useimmiten vihertäväksi ja sinertävän vihreäksi, mutta myös kellertäviä sinileväkukintoja esiintyy. Siitepölyä esiintyy tyypillisesti alkukesällä, sinilevää myöhemmin kesällä.
Toukokuussa pintavesien lämpötila nousi tavanomaista korkeammalle lämpimän sääjakson seurauksena. Oulujärven Niskanselällä pintaveden lämpötila oli toukokuun lopussa 11,5 astetta, mikä on liki viisi astetta lämpimämpää kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna. Siikajoen Ruukissa veden lämpötila oli 17,4 astetta, Luohuanjoella 15,8 astetta, Kiiminkijoen alaosalla 16,4 astetta ja Iijoen alaosalla 14,1 astetta.
Sinileväseurantaa vakiopaikoilla kesä-syyskuun ajan
Pohjois-Pohjanmaalla sinileväseurannassa on 27 vakiohavaintopaikkaa eri puolilla maakuntaa. Merialueella on kuusi havaintopaikkaa. Kuusamo-Taivalkoski-Pudasjärvi alueella seurantaa on yhdeksällä järvellä, Oulun seudulla yhdellä ja Vaalassa kahdella järvellä. Rotarien kesällä 2022 Pohjois-Pohjanmaalla aloittama sinileväseuranta jatkuu kahdella havaintopaikalla. Osa havaintopaikoista on ollut mukana sinileväseurannan alusta lähtien vuodesta 1998.
Havainnoitsijat arvioivat havaintopaikan sinilevän määrän kerran viikossa tiistain - keskiviikon aikana. Havainnot tallennetaan Suomen ympäristökeskuksen Järvi-meriwiki-palveluun, josta niitä voi seurata Suomen ympäristökeskuksen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen www-sivujen sekä vesi.fi ja Itämeri.fi -palvelujen kautta.
Ilmoita sinilevähavaintosi Järvi-meriwikissä
Järvi-meriwiki on verkkopalvelu, johon kansalaiset voivat perustaa oman havaintopaikan ja tallentaa sille sinilevähavaintoja tai tehdä yksittäisiä havaintoja vesillä liikkuessaan. Ilmoitetut havainnot näkyvät valtakunnallisella sinilevähavaintokartalla ja tukevat sinilevätilanteen arviointia. Havainnot voi tallentaa suoraan havaintopaikalta älypuhelimella Havaintolähetti-verkkosovelluksen kautta.
Sinilevän voi tunnistaa juomalasi- ja keppitestillä. Juomalasitestissä vettä seisotetaan noin tunnin ajan ja jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, kyseessä on sinilevä. Keppitestissä levämassaa koetetaan nostaa kepillä. Jos levämassa jää roikkumaan keppiin, on kyseessä vaaraton rihmamainen levä. Jos levämassa hajoaa hiukkasiksi veteen, kyseessä on sinilevä.
Yhteyshenkilöt
Biologi Mirja Heikkinen, p. 0295 038 315, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat

Linkit
Tietoa julkaisijasta
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu
vaihde 0295 038 000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Tulvakeskus tiedottavat2.4.2025 09:56:43 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan jokien pinnat ovat nousussa. Kalajoen, Pyhäjoen ja Siikajoen keskimääräistä pienemmät tulvahuiput on jo pääosin saavutettu. Pinnat pysyvät ennusteiden mukaan koholla lämpimän sään jatkuessa vielä pari päivää. Pattijoen vedenkorkeus on ollut laskussa viime viikonlopusta asti. Pohjoisempana vedenpintojen nousu jatkuu vielä muutaman päivän ja viileneminen pysäyttää sen viimeistään viikonloppuna. Pohjois-Pohjanmaan alueelle jokijäitä on kasautunut vielä vähäisesti esimerkiksi Kalajoella ja Kiiminkijoella. Jääpadot voivat nostaa vedenpintoja nopeasti ja aiheuttaa tulvimista, jos jäitä lähtee liikkeelle laajemmin. Jääpatoriski on kuitenkin melko vähäinen tulvavirtaamien ollessa keskimääräistä pienempiä ja jäiden ohuita. Vaikka tulvien ennustetaankin jäävän koko maakunnan alueella keskimääräistä pienimmiksi, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus korostaa kiinteistöjen omatoimisen tulvasuojaamisen ja varautumisen merkitystä. Ohessa on hyödyllisiä oppaita kiinteistöjen suojaamiseen.
Luovontien parannustöiden suunnittelu alkaa Hailuodossa2.4.2025 08:40:42 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on aloittanut liikennejärjestelmästä ja maanteistä säädetyn lain mukaisen tiesuunnitelman laatimisen maantielle 816 Hailuotoon. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Hailuodon kunnan kanssa. Tiesuunnitelmassa maantie 816 suunnitellaan levennettäväksi noin 0,5-0,75 metriä tien molemmin puolin välillä Huikku – Ailasto. Lisäksi suunnitellaan nykyisen jalankulku- ja pyörätien jatkaminen noin 0,5 kilometriä Ailastosta Huikun suuntaan. Hankkeen tavoitteena maantien 816 liikenneturvallisuuden, liikenteen toimivuuden ja sujuvuuden parantaminen sekä jalankulun ja pyöräilyn olosuhteiden kehittäminen. Suunnittelutyö aloitetaan huhtikuussa 2025 ja tiesuunnitelma valmistuu maaliskuussa 2026. Alkuvuodesta 2026 järjestetään Hailuodossa avoin vuorovaikutustilaisuus, jossa esitellään suunnitelmaluonnoksia. Vuorovaikutustilaisuudesta tiedotetaan erikseen. Tiesuunnitelman jälkeen hankkeelle laaditaan erillinen rakentamissuunnitelma kevään ja alkuk
Purontien liittymän parantaminen ja alikulun rakentaminen käynnistyvät valtatiellä 20 Kiimingissä1.4.2025 14:57:36 EEST | Tiedote
Purontien liittymän parantaminen ja kevyen liikenteen alikulkukäytävän rakentaminen käynnistyvät valtatiellä 20 Kiimingissä. Rakennustyöt alkavat huhtikuussa 2025. Urakka valmistuu lokakuuhun 2025 mennessä. Valtatielle 20 rakennetaan kanavoinnit ja liittymäalue muutetaan porrastetuksi siirtämällä Purontien liittymää Kuusamon suuntaan. Valtatielle 20 rakennetaan alikulkukäytävä kevyelle liikenteelle. Vesien hallintaa Kiiminkijoen kevättulvien varalta parannetaan kunnostamalla laskuoja ja rakentamalla tulvapenkereitä. Urakassa uusitaan myös alueen tievalaistus ja tehdään pysäkkijärjestelyitä linja-autoliikenteelle. Alikulkukäytävän rakennustöiden aikana valtatiellä on käytössä kiertotie ja alennettu nopeusrajoitus. Kevyelle liikenteelle ja jalankulkijoille on järjestetty opastettu reitti työmaan ohi. Urakan tavoitteena on parantaa kevyen liikenteen turvallisuutta. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus toteuttaa hankeen yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa. Urakan kustannusarvio on noin 1,85 milj.
Valtatien 4 ohikulkutien suunnittelu alkaa Iissä27.3.2025 10:28:39 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus aloittaa hankkeen "Valtatien 4 ohikulkutie Iin kohdalla, Ii, Oulu" tiesuunnitelman laatimisen tarpeellisine tutkimuksineen. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Iin kunnan ja Oulun kaupungin kanssa.
Työttömien määrässä ei muutoksia Pohjois-Pohjanmaalla25.3.2025 08:05:41 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaalla oli helmikuun lopussa noin 25 000 työtöntä työnhakijaa, mikä on 1 600 enemmän kuin vuosi sitten ja 40 vähemmän kuin tammikuussa. Talouden alavire on kestänyt jo kolmisen vuotta. Kysynnän ja investointien suhteellisen alhainen taso ja talouden nousun pitkittyminen pitävät työvoimatarpeen vielä matalana. Kun lisäksi talvikaudelle tyypillinen kausityöttömyys kasvaa, on työttömyyden taso ollut alkuvuodesta maakunnassa korkein tammikuun 2022 jälkeen. Ukrainan kriisin aikana noin 80 % työttömien lisäyksestä on toteutunut Oulun seudulla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme