Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Sinileväseuranta käynnistyi – Pohjois-Pohjanmaalla ei havaintoja sinilevistä, männyn siitepölyä paikoin runsaasti

Jaa

Valtakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja jatkuu syyskuun loppuun. Seurannan ensimmäisellä viikolla Pohjois-Pohjanmaan vakiohavaintopaikoilla ei havaittu sinileviä.  Havupuiden kellertävää siitepölyä esiintyy paikoin runsaasti veden pintakalvolla tai ranta-alueella veteen sekoittuneena. Toukokuun poikkeuksellisen lämmin sää on nostanut vesien pintalämpötilaa tavanomaista korkeammalle.

Männyn siitepölyä Oulujoessa.
Männyn siitepölyä Oulujoessa.

Havupuiden siitepöly värjää vettä kellertäväksi ja voi muistuttaa sinileväkukintaa. Sinilevästä poiketen siitepöly näkyy veden pinnan lisäksi maalla erilaisilla pinnoilla kellertävinä hippusina. Sinileväkukinta värjää veden useimmiten vihertäväksi ja sinertävän vihreäksi, mutta myös kellertäviä sinileväkukintoja esiintyy. Siitepölyä esiintyy tyypillisesti alkukesällä, sinilevää myöhemmin kesällä. 

Toukokuussa pintavesien lämpötila nousi tavanomaista korkeammalle lämpimän sääjakson seurauksena. Oulujärven Niskanselällä pintaveden lämpötila oli toukokuun lopussa 11,5 astetta, mikä on liki viisi astetta lämpimämpää kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna. Siikajoen Ruukissa veden lämpötila oli 17,4 astetta, Luohuanjoella 15,8 astetta, Kiiminkijoen alaosalla 16,4 astetta ja Iijoen alaosalla 14,1 astetta.

Sinileväseurantaa vakiopaikoilla kesä-syyskuun ajan

Pohjois-Pohjanmaalla sinileväseurannassa on 27 vakiohavaintopaikkaa eri puolilla maakuntaa. Merialueella on kuusi havaintopaikkaa. Kuusamo-Taivalkoski-Pudasjärvi alueella seurantaa on yhdeksällä järvellä, Oulun seudulla yhdellä ja Vaalassa kahdella järvellä. Rotarien kesällä 2022 Pohjois-Pohjanmaalla aloittama sinileväseuranta jatkuu kahdella havaintopaikalla. Osa havaintopaikoista on ollut mukana sinileväseurannan alusta lähtien vuodesta 1998. 

Havainnoitsijat arvioivat havaintopaikan sinilevän määrän kerran viikossa tiistain - keskiviikon aikana. Havainnot tallennetaan Suomen ympäristökeskuksen Järvi-meriwiki-palveluun, josta niitä voi seurata Suomen ympäristökeskuksen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen www-sivujen sekä vesi.fi ja Itämeri.fi -palvelujen kautta.

Ilmoita sinilevähavaintosi Järvi-meriwikissä

Järvi-meriwiki on verkkopalvelu, johon kansalaiset voivat perustaa oman havaintopaikan ja tallentaa sille sinilevähavaintoja tai tehdä yksittäisiä havaintoja vesillä liikkuessaan. Ilmoitetut havainnot näkyvät valtakunnallisella sinilevähavaintokartalla ja tukevat sinilevätilanteen arviointia.   Havainnot voi tallentaa suoraan havaintopaikalta älypuhelimella Havaintolähetti-verkkosovelluksen kautta.

Sinilevän voi tunnistaa juomalasi- ja keppitestillä. Juomalasitestissä vettä seisotetaan noin tunnin ajan ja jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, kyseessä on sinilevä. Keppitestissä levämassaa koetetaan nostaa kepillä. Jos levämassa jää roikkumaan keppiin, on kyseessä vaaraton rihmamainen levä. Jos levämassa hajoaa hiukkasiksi veteen, kyseessä on sinilevä.

Yhteyshenkilöt

Biologi Mirja Heikkinen, p. 0295 038 315, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Männyn siitepölyä Oulujoessa.
Männyn siitepölyä Oulujoessa.
Lataa

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

vaihde 0295 038 000

https://www.ely-keskus.fi/ely-pohjois-pohjanmaa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Oulun entinen kuulovammaisten koulu sekä Ahtelan ja Törmäsen tilat rakennuksineen tulee suojella kaavoituksen keinoin2.7.2024 13:02:53 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on päättänyt olla suojelematta rakennusperintölailla Oulun entisen kuulovammaisten koulun sekä on hylännyt Ahtelan ja Törmäsen tiloja koskevan rakennussuojeluesityksen. Molemmat kohteet sijaitsevat Oulun kaupungin asemakaava-alueella. Asemakaava-alueella rakennussuojelu toteutetaan ensisijaisesti asemakaavoituksen keinoin.

Työttömyyden trendi Pohjois-Pohjanmaalla laskeva26.6.2024 08:15:05 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaalla oli toukokuun lopussa 21 000 työtöntä työnhakijaa, mikä on 1 800 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten, mutta vajaa pari tuhatta vähemmän kuin edelliskuussa. Kesää kohti tultaessa työttömien määrä perinteisesti vähenee ja kasvaa hetkellisesti kesäkuukausiksi. Isossa kuvassa työttömyyden trendi on laskeva. Toukokuussa lomautettuja oli 1 800. Toteutuneet lomautukset ovat kohdistuneet erityisesti rakennusalalle kirvesmiehiin ja rakennuspuuseppiin sekä talonrakentajiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye