Ammattiliitto Pron hallitus: Suomen työmarkkinamallin tulisi perustua sopimiseen, ei lakiin
Pron mielestä työmarkkinamallista tulisi sopia työmarkkinaosapuolten kesken. Pro kehottaa hallitusta ottamaan mallia Ruotsista yhteisen taloudellisen tilannekuvan hahmottamiseen.
Vientivetoista työmarkkinamallia valmistellut kolmikantainen työryhmä ei ollut työssään yksimielinen, ja palkansaajakeskusjärjestöt jättivät yhdessä mietintöön eriävän mielipiteen. Työriitalain muuttaminen ilman työmarkkinajärjestöjen yhteistä näkemystä heikentää valtakunnansovittelijan edellytyksiä hoitaa tehtäviään. Orpon hallitusohjelman mukaista, sovittelijan käsiä lailla suoraan sitovaa, muotoilua ei kuitenkaan työryhmän mietinnössä ole.
– Hallituksen esitykseen on tullut työryhmässä hieman järkeä. On hyvä, että nyt lausuntokierrokselle lähteneessä esityksessä valtakunnansovittelijan käsiä ei sidota sovintoehdotusten osalta, toteaa Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.
Pro ei kannata vientivetoisen työmarkkinamallin kirjaamista lakiin, vaan siitä tulisi sopia työmarkkinaosapuolten kesken. Eri toimialoilla on erilaisia tarpeita ja tilanteita, kuten työvoimapulaa tai matalapalkkaisuutta. Työmarkkinamallissa tulee huomioida kaikkien henkilöstöryhmien asema ja alakohtaiset erityistarpeet, mahdollistamalla jousto perustellusta syystä.
Tarve yhteiselle tilannekuvalle palkka-, tuottavuus- ja inflaatiokehityksestä
Orpon hallitus on perustellut työmarkkinauudistuksiaan Ruotsin mallilla. Hallitus on kuitenkin soveltanut naapurimaan työmarkkinamallia hyvin valikoiden ja unohtanut mallin työntekijäturvaa vahvistavat tekijät, kuten ammattiliittojen tulkintaetuoikeuden ja kanneoikeuden.
– Työmarkkinamallia uudistaessa hallituksen olisi mahdollista aidosti seurata Ruotsin mallia, jossa esimerkiksi valtakunnansovittelijan toimisto tuottaa palkkatilastoja kaikkien työmarkkinaosapuolten käyttöön, Malinen huomauttaa.
Pron hallitus korostaa, että valtakunnansovittelijan toimiston resursseja tulee myös vahvistaa, jotta taataan nopea ja tehokas sovitteluprosessi työriitatilanteissa ja mahdollistetaan myös ennakollinen vapaaehtoinen sovittelu.
Pro haluaa muistuttaa, että Suomea sitoo kansainväliset sopimukset. Kansainvälisen työjärjestön ILOn sopimuksilla turvataan ammattiliittojen autonomia neuvottelutavoitteiden asetannassa. Ammatillisia järjestäytymisvapauksia koskeva yleissopimus 87 kieltää kaikenlaisen julkisten viranomaisten toiminnan, joka vaikeuttaa ammattiliittojen itsenäisessä harkintavallassa olevaa toimintaa. Yleissopimuksella 98 valtiot velvoitetaan turvaamaan vapaaehtoisten työehtosopimusneuvotteluiden toteutumista ja pidättäytymään puuttumasta tai sekaantumasta työehtosopimusneuvotteluihin liittyvään toimintaan. Parhaillaan Genevessä on käynnissä ILOn työkonferenssi, johon myös työministeri Arto Satonen osallistuu.
– Toivomme, että työministeri kuuntelee herkällä korvalla, mitä kansainväliset sopimukset Suomelta edellyttävät, Malinen sanoo.
Yhteyshenkilöt
Jorma MalinenpuheenjohtajaAmmattiliitto Pro
Puh:050 576 0389jorma.malinen@proliitto.fiPro – työelämän joukkovoima ja yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esihenkilöt alaan katsomatta. Voimajoukkoomme kuuluu jo 120 000 jäsentä, ja neuvottelemme 150 virka- ja työehtosopimusta.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien työehtoja, toimeentuloa ja kehittymismahdollisuuksia. Lisäksi pidämme huolta jäsentemme hyvinvoinnista niin työssä kuin vapaalla.
Uskomme, että inhimillinen työelämä on ihmisoikeus. Ennakoimme kansainvälisiä työelämän kehityskulkuja ja ilmiöitä, ja kehitämme ratkaisuja suomalaiseen työelämään. Rakennamme sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävää, tasa-arvoista yhteiskuntaa – tai sanalla sanoen: työelämäniloa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ammattiliitto Pro ry
Rikkaiden riihessä todelliset kasvutoimet unohtuivat24.4.2025 13:58:49 EEST | Tiedote
Petteri Orpon hallituksen puoliväliriihessä toteuttamat veronkevennykset ovat kestämätön valinta nykyisessä taloustilanteessa. Sosiaaliturvaleikkausten kohteeksi joutuneita suomalaisia eivät yrityksille ja parhaiten tienaaville kohdennetut veronalennukset lohduta. Jälleen kerran päädyttiin leikkaamaan tuottavuutta aidosti kasvattavasta koulutuksesta.
Valtion lakot laajenevat – Lakkoon menossa yli 5 500 valtion virkamiestä ja työntekijää22.4.2025 10:01:01 EEST | Tiedote
Ammattiliitto Pro, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ovat jättäneet kolmannen lakkovaroituksen valikoiduille valtion työpaikoille.
Ammattiliitto Pro: Hallitus jatkaa sopimusyhteiskunnan purkamista vaikeuttamalla palkansaajajärjestöjen työtä18.4.2025 12:03:46 EEST | Tiedote
Julkisuuteen on tullut tieto maan hallituksen kaavailuista poistaa ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennysoikeus tulevassa puoliväliriihessään. Tämä tarkoittaisi veronkorotusta liittojen jäsenille. Mitä vähemmän kannustimia liittoihin kuulumiselle on, sitä vähemmän neuvotteluvoimaa tavallisilla suomalaisilla on työehdoistaan, Pro muistuttaa.
Minea Pyykönen Pron julkisen sektorin johtajaksi 1.5. alkaen10.4.2025 12:57:19 EEST | Tiedote
Ammattiliitto Pron hallitus on tänään valinnut Minea Pyykösen Pron julkisen sektorin johtajaksi. Pyykönen on johtanut Pron palvelusektoria vuodesta 2017, ja hänellä on pitkä kokemus edunvalvonnasta.
Ammattiliitto Pro tyrmää aikeet heikentää irtisanomissuojaa7.4.2025 13:49:25 EEST | Tiedote
Orpon hallitus aikoo madaltaa kynnystä irtisanoa työntekijä henkilöön perustuvasta syystä. Lakimuutoksen työllisyysvaikutuksia ei ole voitu luotettavasti arvioida, sen sijaan henkilöperusteisten irtisanomisten arvioidaan lisääntyvän. Pro tyrmää aikeet ja toteaa esityksen olevan työnantajien tahdon mukaan valmisteltu ja heikosti perusteltu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme