Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon kesän leväseuranta alkoi poikkeuksellisen lämpimissä olosuhteissa

Jaa

Valtakunnallinen sinileväseuranta alkoi tällä viikolla. Pohjois-Savossa leväseurannan ensimmäisellä viikolla ei ole havaittu leväkukintoja järvien vakioseurantapaikoilla. Viikoittainen leväseuranta jatkuu syyskuun loppuun asti. 

Siitepölyä Kallaveden rannalla eteläisessä Kuopiossa 2.6.2024. Kuva: Antti Kanninen
Siitepölyä Kallaveden rannalla eteläisessä Kuopiossa 2.6.2024. Kuva: Antti Kanninen

Leväseurannan ensimmäisellä viikolla ei ole havaittu sinileväkukintoja. Levätilanne on kesäkuun alulle tyypillisesti rauhallinen, mutta kesän edetessä ja vesien edelleen lämmetessä haitallisten sinilevien massaesiintymien eli ns. leväkukinnan todennäköisyys kasvaa. Poikkeuksellisen lämmin alkukesä voi saada aikaan leväkukinnan alkamisen normaalia aikaisemmin.    

Siitepölyä kertynyt rannoille paikoittain runsaasti 

Havupuiden kukinta on käynnissä ja kellertävää siitepölyä on kertynyt rannoille paikoin hyvin runsaasti. Myös heinien kukinta on jo käynnistymässä Pohjois-Savon korkeudellakin. Poikkeuksellisen runsas siitepölymassa voi lämpimässä rantavedessä hajotessaan aiheuttaa hajuhaittaa.  

Pintavedet poikkeuksellisen lämpimiä ajankohtaan nähden  

Toukokuun lopun ja kesäkuun alun helteinen sää on nostanut pintavesien lämpötilaa nopeasti ja pintavesien lämpötilat ovat yleisesti huomattavasti ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon yläpuolella. Pintaveden lämpötila oli tänään 6.6.2024 Kallaveden mittauspaikalla 21,4 °C ja Pielaveden Säviällä 20,6 °C. Esimerkiksi Kallavedellä 20 asteen rajapyykkiä ei ole saavutettu koskaan aiemmin toukokuun puolella tai edes kesäkuun aivan ensimmäisinä päivinä nykyisen mittausjakson aikana. Tänä vuonna tähän asti korkein lämpötila 22,9 °C mitattiin 4.6.2024. Alkukesälle tyypillisesti pintaveden lämpötila vaihtelee vielä nopeasti säiden mukaan, kun vesimassa ei ole ehtinyt vielä lämmitä laajasti.  

Pohjois-Savon leväseurannan havaintopaikat 

Pohjois-Savon leväseurantaverkkoon kuuluu tänä vuonna 21 vakiohavaintopaikkaa, jotka on esitetty Järvi-meriwiki-sivustolla. Pitkään jatkuneiden vakioseurantapaikkojen lisäksi Rotarit tekevät viikoittaisia havaintoja tämä kesänä viidellä havaintopaikalla. Yhteensä kesällä 2024 viikoittaisia vakiohavaintopaikkoja on Pohjois-Savossa näin ollen 26 kappaletta. 

Omien havaintojen ilmoittaminen 

Kansalaiset voivat lisätä Järviwikiin myös omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Havaintolähetti on älypuhelimissa toimiva verkkosivu, jonka avulla voi lisätä omia levähavaintoja Järvi-meriwikiin. Havaintolähetillä voi kirjata havaintoja myös muista veden ominaisuuksista, kuten lämpötilasta ja näkösyvyydestä. Havaintolähetin käyttö ei vaadi erillisen sovelluksen asentamista eikä edellytä pakollista kirjautumista. 

Levätilannetta kannattaa tarkkailla ja selvästi leväpitoisen veden käyttöä välttää 

Sinilevät eli sinibakteerit tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä, joille altistuminen voi aiheuttaa erilaisia oireita. Selvästi sinileväpitoista vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä, eikä myöskään löylyvetenä. Vettä ei suositella käytettävän pesu- tai tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Selvästi sinileväpitoisessa vedessä ei tule uida eikä päästää lemmikkieläimiäkään uimaan.  Sinilevämyrkyille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta. Jos epäilet sinilevämyrkytystä, ota yhteyttä myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111 ( 24 h). 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Siitepölyä Kallaveden rannalla eteläisessä Kuopiossa 2.6.2024. Kuva: Antti Kanninen
Siitepölyä Kallaveden rannalla eteläisessä Kuopiossa 2.6.2024. Kuva: Antti Kanninen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 24.4.202524.4.2025 14:53:04 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,35. Taso on 30 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja kevään aikana Kallaveden pinta on nousut saman 30 cm. Ajankohtaan nähden siis ollaan korkealla, mutta kevään tulvahuippu on myös saavutettu. Ilman runsaita sateita vedenpinta ei enää juurikaan nouse. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja toistaiseksi juoksutustarvetta ei ole näköpiirissä. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet pieniä. Kiuruvedessä havaittiin ennätysaikainen ja ennätysmatala, +33 cm kesän keskikorkeudesta, tulvahuippu. Runnin pato on kuitenkin ollut kahtena jaksona täysin auki. Poroveden ja Onkiveden pinnat ovat pysyneet koko kevään ilman tulvimista. Molempien korkeimmat arvot ovat toistaiseksi 1 cm kesän säännöstelyrajan yläpuolella. Padot eivät ole olleet täysin auki. Herkästi reagoiva säännöstelemätön Sonkajärvi oli ennätyksellisen aikaisessa huipussa heti huhtikuun alussa ja nyt pääsiäisen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye