Koko kesä ulkoruokinnassa – Grillaa suomalaisittain!
Alkukesä on ihanaa aikaa: luonto puhkeaa täyteen kukoistukseensa, kotimaisten herkkujen satokausi alkaa, sää hellii ja koululaiset aloittavat kesälomansa. Kesällä ruuan pitää olla simppeliä, herkullista ja mielellään grillissä tai kesäkeittiössä vaivatta valmistuvaa kuitenkaan mausta ja kotimaisuudesta tinkimättä.

"Suomalainen ruoka on kuluttajien suosikki. Kotimaisuuteen sisältyvät herkullinen maku, ruokaturvallisuus, laatu ja huoltovarmuus ovat monen mieleen," sanoo MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
Kesä on kiireistä aikaa maatiloilla ympäri Suomen: varhaisvihannekset kypsyvät, kesän ensimmäiset mansikat ovat valmiita poimittavaksi, ja pelloilla vihertää tulevan syksyn sadon odottaessa korjuuta. Karjatiloilla tärkeä ensimmäinen nurmisato valmistuu korjattavaksi.
Kesällä ruuanlaitto on rentoa ja nopeaa, ja ulkona on mukava viettää aikaa sekä kokkailla. Grillaukseen sopivat kaikki kotimaiset lihat, kunhan lihan antaa lämmetä. Nopeasti kypsyvät, mureat ruhonosat ovat ihanteellisia, mutta myös pidempää kypsennystä vaativat lihat, kuten possun ribsit, onnistuvat mainiosti esivalmistelujen avulla.
"Grillattava liha kannattaa ehdottomasti marinoida itse. Hyvä liha tarvitsee vain simppeleitä perusmakuja, jotka korostavat raaka-aineiden omia makuja," lisää Siivonen.
Grillin lämpötilaan kannattaa kiinnittää huomiota: possu ja nauta pitävät korkeasta lämmöstä, kun taas broileri, kala ja kasvikset viihtyvät miedommassa lämmössä. Digitaalinen paistomittari on oiva apu kesäruuanlaitossa.
Marinoimalla lihan itse voit hallita ruuan suolapitoisuutta ja ottaa huomioon ruokakunnan makumieltymykset. Kesäillan ruokailun päättää ihana jälkiruoka: Dutch baby -tyylinen pannukakku kypsyy hienosti myös grillissä ja maistuu smetanavaahdon sekä raparperin ja mansikoiden kera.
Suomalaiset ruuantuottajat kiittävät, kun valitset kesäkeittiöönkin kotimaisia ruokia. Suomalaisen ruuan tunnistat kaupassa Hyvää Suomesta -merkistä ja kotimaiset vihannekset, marjat ja hedelmät Sirkkalehtimerkistä. Myös torilla on tärkeää varmistaa tuotteiden alkuperämaa.
Vinkit herkullisiin grillihetkiin
- Anna lihan lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen grillausta
- Marinoi ja mausta itse – helppoa ja herkullista!
- Käytä paistolämpömittaria lihan kypsyyden tarkistamiseen.
- Grillaa isompia paloja ja paloittele mehevä liha kypsänä annospaloiksi.
- Vaihtelu virkistää, kokeile grillata kokonaista kanaa tai kotimaista parsaa.
- Monipuolista ateria kotimaisilla kasviksilla, marjoilla, yrteillä ja satokauden parhailla herkuilla, kuten uusilla perunoilla ja nippuvihanneksilla.
Kesän maistuvimmat grilliherkut
Grillattu broileriperhonen ja yrtti-valkosipulikastiketta: https://www.mtk.fi/-/grillattu-broileriperhonen
Grillattu naudan ulkofilee ja chimichurri-kastiketta: https://www.mtk.fi/-/naudan-ulkofilee
Possun kassler BBQ: https://www.mtk.fi/-/possun-kassler
Pannukakkua, hillottua raparperia ja mansikkaa: https://www.mtk.fi/-/pannukakkua-raparperia-mansikkaa
Lisätietoja: Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK ja Sahateollisuus ry: Komission esitys metsäkatoasetuksesta jälleen epäonnistunut25.10.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Viime vuosien aikana metsäsektorilla on vallinnut suuri epävarmuus metsäkatoasetuksen takia. Alun perin hyväksytty asetus oli niin epäselvä, että lainvalmistelijat eivät itse tienneet, miten asetusta tulisi käytännössä noudattaa. Komissio onkin joutunut laatimaan asetuksesta useita laaja-alaisia ja monesti epäselviä tulkintaohjeita toimijoille.
Kuka MTK:n johtoon? – Ehdokaskiertue starttaa Pieksämällä maanantaina 27.10. klo 12.0024.10.2025 10:57:00 EEST | Kutsu
MTK:n uusi puheenjohtaja valitaan marraskuussa. Ehdokkaiksi ovat ilmoittautuneet maa- ja metsätalousyrittäjä, agronomi Tero Hemmilä, maa- ja metsätalousyrittäjä, agronomi Juha Junnila, maanviljelijä, kansanedustaja Antti Kangas, maa- ja metsätalousyrittäjä, MTK:n johtokunnan jäsen, WFO:n hallituksen jäsen Kati Partanen, Faban osk:n toimitusjohtaja, agronomi Ilkka Pohjamo sekä maanviljelijä, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Eerikki Viljanen.
Akkukontit ilmestyvät maisemaan - energian varastointi muuttaa maankäyttöä21.10.2025 11:45:51 EEST | Tiedote
Vuoden 2025 aikana akkukonttien maanvuokraus on yleistynyt vauhdilla, ja moni maanomistaja kohtaa nyt ensimmäistä kertaa tarjouksen, joka voi sitoa maat vuosikymmeniksi. MTK korostaa, että jokainen sopimus on yksilöllinen – ja maanomistajan oikeuksien turvaaminen vaatii huolellista harkintaa ja neuvottelua.
MTK pettyi suden suotuisan suojelutason viitearvon määrittelyyn10.10.2025 16:02:43 EEST | Tiedote
Suden suotuisan suojelutason viitearvoksi Suomessa on määritetty 273 sutta. Vaikka susi on nyt boreaalisella vyöhykkeellä suotuisalla suojelutasolla, MTK pitää viitearvoa liian korkeana ja määrittelyn perusteena olevia keskeisiä seikkoja ongelmallisina.
Viljelijöiden talous poikkeuksellisen heikko - kasvukausikysely kertoo syyt10.10.2025 11:51:23 EEST | Tiedote
Vuoden 2025 kasvukausi oli viljelijöiden mukaan poikkeuksellisen haastava. Kevään kylmyys, kesän kuivuus ja syksyn sateet laskivat sato-odotuksia useimmilla tiloilla. Suurin osa 422 kasvukausikyselyyn vastanneesta viljelijästä arvioi sadon määrän ja laadun olevan tavanomaista tasoa tai sitä heikompaa. Sääolosuhteiden lisäksi myös tilojen taloudellinen tilanne oli monilla tuotantosuunnilla keskimääräistä heikompi. Haasteista huolimatta osa tiloista raportoi myös onnistumisia, erityisesti marjakasvien, kuivaheinän ja syysviljojen osalta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme



