Koko kesä ulkoruokinnassa – Grillaa suomalaisittain!
Alkukesä on ihanaa aikaa: luonto puhkeaa täyteen kukoistukseensa, kotimaisten herkkujen satokausi alkaa, sää hellii ja koululaiset aloittavat kesälomansa. Kesällä ruuan pitää olla simppeliä, herkullista ja mielellään grillissä tai kesäkeittiössä vaivatta valmistuvaa kuitenkaan mausta ja kotimaisuudesta tinkimättä.

"Suomalainen ruoka on kuluttajien suosikki. Kotimaisuuteen sisältyvät herkullinen maku, ruokaturvallisuus, laatu ja huoltovarmuus ovat monen mieleen," sanoo MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
Kesä on kiireistä aikaa maatiloilla ympäri Suomen: varhaisvihannekset kypsyvät, kesän ensimmäiset mansikat ovat valmiita poimittavaksi, ja pelloilla vihertää tulevan syksyn sadon odottaessa korjuuta. Karjatiloilla tärkeä ensimmäinen nurmisato valmistuu korjattavaksi.
Kesällä ruuanlaitto on rentoa ja nopeaa, ja ulkona on mukava viettää aikaa sekä kokkailla. Grillaukseen sopivat kaikki kotimaiset lihat, kunhan lihan antaa lämmetä. Nopeasti kypsyvät, mureat ruhonosat ovat ihanteellisia, mutta myös pidempää kypsennystä vaativat lihat, kuten possun ribsit, onnistuvat mainiosti esivalmistelujen avulla.
"Grillattava liha kannattaa ehdottomasti marinoida itse. Hyvä liha tarvitsee vain simppeleitä perusmakuja, jotka korostavat raaka-aineiden omia makuja," lisää Siivonen.
Grillin lämpötilaan kannattaa kiinnittää huomiota: possu ja nauta pitävät korkeasta lämmöstä, kun taas broileri, kala ja kasvikset viihtyvät miedommassa lämmössä. Digitaalinen paistomittari on oiva apu kesäruuanlaitossa.
Marinoimalla lihan itse voit hallita ruuan suolapitoisuutta ja ottaa huomioon ruokakunnan makumieltymykset. Kesäillan ruokailun päättää ihana jälkiruoka: Dutch baby -tyylinen pannukakku kypsyy hienosti myös grillissä ja maistuu smetanavaahdon sekä raparperin ja mansikoiden kera.
Suomalaiset ruuantuottajat kiittävät, kun valitset kesäkeittiöönkin kotimaisia ruokia. Suomalaisen ruuan tunnistat kaupassa Hyvää Suomesta -merkistä ja kotimaiset vihannekset, marjat ja hedelmät Sirkkalehtimerkistä. Myös torilla on tärkeää varmistaa tuotteiden alkuperämaa.
Vinkit herkullisiin grillihetkiin
- Anna lihan lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen grillausta
- Marinoi ja mausta itse – helppoa ja herkullista!
- Käytä paistolämpömittaria lihan kypsyyden tarkistamiseen.
- Grillaa isompia paloja ja paloittele mehevä liha kypsänä annospaloiksi.
- Vaihtelu virkistää, kokeile grillata kokonaista kanaa tai kotimaista parsaa.
- Monipuolista ateria kotimaisilla kasviksilla, marjoilla, yrteillä ja satokauden parhailla herkuilla, kuten uusilla perunoilla ja nippuvihanneksilla.
Kesän maistuvimmat grilliherkut
Grillattu broileriperhonen ja yrtti-valkosipulikastiketta: https://www.mtk.fi/-/grillattu-broileriperhonen
Grillattu naudan ulkofilee ja chimichurri-kastiketta: https://www.mtk.fi/-/naudan-ulkofilee
Possun kassler BBQ: https://www.mtk.fi/-/possun-kassler
Pannukakkua, hillottua raparperia ja mansikkaa: https://www.mtk.fi/-/pannukakkua-raparperia-mansikkaa
Lisätietoja: Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Joulujuuresviikko nostaa talven maut esiin – kotimaiset juurekset hurmaavat joulupöydässä18.11.2025 13:38:28 EET | Tiedote
Mitä olisikaan joulupöytä ilman kotimaisia juureksia? Suomalainen joulupöytä nojaa juureviin perinteisiin. Joulujuuresviikko on täydellinen hetki tutustua syksyn satoon, inspiroitua oman maan mauista ja virittäytyä jo joulun herkkutunnelmaan. Jos porkkana, lanttu, peruna ja punajuuri ovat tuttuja, vihannesosaston juurekset tarjoavat tänä vuonna myös monta maukasta yllätystä.
Mediakutsu: MTK:n 1. puheenjohtajan vaalit ja valtuuskunnan kokous 26.-27. marraskuuta18.11.2025 12:28:16 EET | Kutsu
Tervetuloa seuraamaan Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n valtuuskunnan kokousta Hanasaaren kulttuurikeskuksessa Espoossa keskiviikkona ja torstaina 26.–27. marraskuuta. Kokous on pääosin medialle avoin ja sen aikana käsitellään maa- ja metsätalouden ajankohtaisia kysymyksiä, järjestön linjauksia sekä tulevaisuuden näkymiä. Torstaina 27. marraskuuta käydään myös MTK:n 1. puheenjohtajan vaalit.
Metsänomistajat sitoutuneita vapaaehtoiseen suojeluun – ”Jonot ovat seisseet pitkään”14.11.2025 08:46:08 EET | Tiedote
Metsänomistajien vapaaehtoisuuteen perustuva metsien monimuotoisuuden suojeluohjelma METSO on ollut merkittävä keino luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa. Ohjelman kautta on syntynyt jo noin 100 000 hehtaaria uusia suojelualueita, mutta kiinnostusta pysyvään suojeluun olisi paljon enemmänkin.
Maaseutumatkailu loisti Finnish Travel Galassa – Pulsan Asema ja Villa Korkatti palkittiin6.11.2025 13:03:25 EET | Uutinen
Vuotuisessa Finnish Travel Galassa 31.10. palkittiin matkailualan menestyjiä ja vuoden onnistumisia Helsingin Messukeskuksessa. Maaseutumatkailu nousi näyttävästi esiin ja aina palkintopallille asti. Pulsan Asema Oy voitti kategorian Vuoden kotimainen matkailukohde, ja Villa Korkatti palkittiin Vuoden majoitusliikkeenä.
MTK: Ilmastopolitiikka ei saa ohittaa arjen asiantuntijoita – viljelijät ja metsänomistajat huomioitava päätöksenteossa5.11.2025 14:11:49 EET | Tiedote
MTK korostaa, että ilmastotavoitteet voidaan saavuttaa vain, jos viljelijät ja metsänomistajat ovat aidosti mukana ratkaisuissa. Myös kansainvälisen ilmastopolitiikan on perustuttava arjen todellisuuteen ja käytännön kokemukseen, järjestö katsoo. MTK osallistuu Brasilian Belémissä järjestettävään YK:n COP30-ilmastokokoukseen osana Suomen valtuuskuntaa. Järjestö tuo kokouksessa esiin maa- ja metsätalouden keskeistä roolia ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme



