Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Koko kesä ulkoruokinnassa – Grillaa suomalaisittain!

Jaa

Alkukesä on ihanaa aikaa: luonto puhkeaa täyteen kukoistukseensa, kotimaisten herkkujen satokausi alkaa, sää hellii ja koululaiset aloittavat kesälomansa. Kesällä ruuan pitää olla simppeliä, herkullista ja mielellään grillissä tai kesäkeittiössä vaivatta valmistuvaa kuitenkaan mausta ja kotimaisuudesta tinkimättä. 

Grillattu naudan ulkofilee ja chimichurri-kastiketta
Grillattu naudan ulkofilee ja chimichurri-kastiketta Kati Laszka

"Suomalainen ruoka on kuluttajien suosikki. Kotimaisuuteen sisältyvät herkullinen maku, ruokaturvallisuus, laatu ja huoltovarmuus ovat monen mieleen," sanoo MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.

Kesä on kiireistä aikaa maatiloilla ympäri Suomen: varhaisvihannekset kypsyvät, kesän ensimmäiset mansikat ovat valmiita poimittavaksi, ja pelloilla vihertää tulevan syksyn sadon odottaessa korjuuta. Karjatiloilla tärkeä ensimmäinen nurmisato valmistuu korjattavaksi.

Kesällä ruuanlaitto on rentoa ja nopeaa, ja ulkona on mukava viettää aikaa sekä kokkailla. Grillaukseen sopivat kaikki kotimaiset lihat, kunhan lihan antaa lämmetä. Nopeasti kypsyvät, mureat ruhonosat ovat ihanteellisia, mutta myös pidempää kypsennystä vaativat lihat, kuten possun ribsit, onnistuvat mainiosti esivalmistelujen avulla.

"Grillattava liha kannattaa ehdottomasti marinoida itse. Hyvä liha tarvitsee vain simppeleitä perusmakuja, jotka korostavat raaka-aineiden omia makuja," lisää Siivonen.

Grillin lämpötilaan kannattaa kiinnittää huomiota: possu ja nauta pitävät korkeasta lämmöstä, kun taas broileri, kala ja kasvikset viihtyvät miedommassa lämmössä. Digitaalinen paistomittari on oiva apu kesäruuanlaitossa.

Marinoimalla lihan itse voit hallita ruuan suolapitoisuutta ja ottaa huomioon ruokakunnan makumieltymykset. Kesäillan ruokailun päättää ihana jälkiruoka: Dutch baby -tyylinen pannukakku kypsyy hienosti myös grillissä ja maistuu smetanavaahdon sekä raparperin ja mansikoiden kera.

Suomalaiset ruuantuottajat kiittävät, kun valitset kesäkeittiöönkin kotimaisia ruokia. Suomalaisen ruuan tunnistat kaupassa Hyvää Suomesta -merkistä ja kotimaiset vihannekset, marjat ja hedelmät Sirkkalehtimerkistä. Myös torilla on tärkeää varmistaa tuotteiden alkuperämaa.

Vinkit herkullisiin grillihetkiin 

  • Anna lihan lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen grillausta
  • Marinoi ja mausta itse – helppoa ja herkullista!
  • Käytä paistolämpömittaria lihan kypsyyden tarkistamiseen.
  • Grillaa isompia paloja ja paloittele mehevä liha kypsänä annospaloiksi.
  • Vaihtelu virkistää, kokeile grillata kokonaista kanaa tai kotimaista parsaa.
  • Monipuolista ateria kotimaisilla kasviksilla, marjoilla, yrteillä ja satokauden parhailla herkuilla, kuten uusilla perunoilla ja nippuvihanneksilla.

Kesän maistuvimmat grilliherkut 

Grillattu broileriperhonen ja yrtti-valkosipulikastiketta: https://www.mtk.fi/-/grillattu-broileriperhonen
Grillattu naudan ulkofilee ja chimichurri-kastiketta: https://www.mtk.fi/-/naudan-ulkofilee
Possun kassler BBQ: https://www.mtk.fi/-/possun-kassler
Pannukakkua, hillottua raparperia ja mansikkaa: https://www.mtk.fi/-/pannukakkua-raparperia-mansikkaa

Lisätietoja: Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802

Kuvat

Grillattu naudan ulkofilee ja chimichurri-kastiketta
Grillattu naudan ulkofilee ja chimichurri-kastiketta
Lataa
Pannukakkua, hillottua raparperia ja mansikkaa
Pannukakkua, hillottua raparperia ja mansikkaa
Lataa
Possun kassler BBQ.
Possun kassler BBQ.
Lataa
Grillattu broileriperhonen ja yrtti-valkosipulikastiketta
Grillattu broileriperhonen ja yrtti-valkosipulikastiketta
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Vuoden kokki ja tarjoilija kilpailujen voittajat vierailevat viidellä maatilalla Etelä- Suomessa 25.6.– lähituotannon monipuolisuus valokeilassa12.6.2024 12:23:33 EEST | Kutsu

MTK ja SLC ovat ravintola-alan Suomenmestaruuskilpailun, Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija- kisojen pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita. Hyvä ruoka yhdistää! MTK ja SLC järjestävä tiistaina 25. kesäkuuta kisoissa menestyneille jo perinteeksi muodostuneen retken maalle. Päivän aikana tutustutaan kotimaiseen ruuantuotantoon, ruuantuottajiin ja monipuolisiin suomalaisiin raaka-aineisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye