Koko kesä ulkoruokinnassa – Grillaa suomalaisittain!
Alkukesä on ihanaa aikaa: luonto puhkeaa täyteen kukoistukseensa, kotimaisten herkkujen satokausi alkaa, sää hellii ja koululaiset aloittavat kesälomansa. Kesällä ruuan pitää olla simppeliä, herkullista ja mielellään grillissä tai kesäkeittiössä vaivatta valmistuvaa kuitenkaan mausta ja kotimaisuudesta tinkimättä.
![Grillattu naudan ulkofilee ja chimichurri-kastiketta](/data/images/public/2037/70292590/f68d12ed-f0e2-4663-a2a4-0f770121c2f5-w_720.png)
"Suomalainen ruoka on kuluttajien suosikki. Kotimaisuuteen sisältyvät herkullinen maku, ruokaturvallisuus, laatu ja huoltovarmuus ovat monen mieleen," sanoo MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
Kesä on kiireistä aikaa maatiloilla ympäri Suomen: varhaisvihannekset kypsyvät, kesän ensimmäiset mansikat ovat valmiita poimittavaksi, ja pelloilla vihertää tulevan syksyn sadon odottaessa korjuuta. Karjatiloilla tärkeä ensimmäinen nurmisato valmistuu korjattavaksi.
Kesällä ruuanlaitto on rentoa ja nopeaa, ja ulkona on mukava viettää aikaa sekä kokkailla. Grillaukseen sopivat kaikki kotimaiset lihat, kunhan lihan antaa lämmetä. Nopeasti kypsyvät, mureat ruhonosat ovat ihanteellisia, mutta myös pidempää kypsennystä vaativat lihat, kuten possun ribsit, onnistuvat mainiosti esivalmistelujen avulla.
"Grillattava liha kannattaa ehdottomasti marinoida itse. Hyvä liha tarvitsee vain simppeleitä perusmakuja, jotka korostavat raaka-aineiden omia makuja," lisää Siivonen.
Grillin lämpötilaan kannattaa kiinnittää huomiota: possu ja nauta pitävät korkeasta lämmöstä, kun taas broileri, kala ja kasvikset viihtyvät miedommassa lämmössä. Digitaalinen paistomittari on oiva apu kesäruuanlaitossa.
Marinoimalla lihan itse voit hallita ruuan suolapitoisuutta ja ottaa huomioon ruokakunnan makumieltymykset. Kesäillan ruokailun päättää ihana jälkiruoka: Dutch baby -tyylinen pannukakku kypsyy hienosti myös grillissä ja maistuu smetanavaahdon sekä raparperin ja mansikoiden kera.
Suomalaiset ruuantuottajat kiittävät, kun valitset kesäkeittiöönkin kotimaisia ruokia. Suomalaisen ruuan tunnistat kaupassa Hyvää Suomesta -merkistä ja kotimaiset vihannekset, marjat ja hedelmät Sirkkalehtimerkistä. Myös torilla on tärkeää varmistaa tuotteiden alkuperämaa.
Vinkit herkullisiin grillihetkiin
- Anna lihan lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen grillausta
- Marinoi ja mausta itse – helppoa ja herkullista!
- Käytä paistolämpömittaria lihan kypsyyden tarkistamiseen.
- Grillaa isompia paloja ja paloittele mehevä liha kypsänä annospaloiksi.
- Vaihtelu virkistää, kokeile grillata kokonaista kanaa tai kotimaista parsaa.
- Monipuolista ateria kotimaisilla kasviksilla, marjoilla, yrteillä ja satokauden parhailla herkuilla, kuten uusilla perunoilla ja nippuvihanneksilla.
Kesän maistuvimmat grilliherkut
Grillattu broileriperhonen ja yrtti-valkosipulikastiketta: https://www.mtk.fi/-/grillattu-broileriperhonen
Grillattu naudan ulkofilee ja chimichurri-kastiketta: https://www.mtk.fi/-/naudan-ulkofilee
Possun kassler BBQ: https://www.mtk.fi/-/possun-kassler
Pannukakkua, hillottua raparperia ja mansikkaa: https://www.mtk.fi/-/pannukakkua-raparperia-mansikkaa
Lisätietoja: Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK-liitot: Maa- ja metsätalousyrittäjien heikkoa oikeusturvaa on parannettava25.7.2024 15:27:09 EEST | Tiedote
MTK- liittojen ja valtuuskunnan puheenjohtajat kokoontuivat kesäkokoukseensa Keski-Pohjanmaalle 23-25.7.2024. Kesäkokouksen yhteydessä puheenjohtajat tutustuivat keskipohjanmaalaiseen maataloustuotantoon ja sen erityispiirteisiin.
Peltolinnut ovat tärkeitä maiseman ja monimuotoisuuden kannalta19.7.2024 12:45:26 EEST | Tiedote
Lintujen esiintyvyys toimii indikaattorina monimuotoisuudesta ja peltolintujen kannankehitystä seuraamalla voidaan tutkia maatalousympäristössä tapahtuvia muutoksia. Linnut lauluineen ja lentonäytöksineen ovat myös tärkeä osa maaseutua. MTK ja SLC kokosivat peltolintubingoon 9 lintulajia 14 lajin joukosta, joita Suomessa käytetään muutosten seurantaan.
Mediakutsu: MTK:n ja SLC:n maatalouden vähähiilisyystiekartan julkistustilaisuus 20.8. kello 12:0016.7.2024 16:32:22 EEST | Kutsu
Tervetuloa seuraamaan MTK:n ja SLC:n maatalouden vähähiilisyystiekartan julkistustilaisuutta. Tilaisuus on seurattavissa etäyhteyksin tiistaina 20. elokuuta kello 12:00 alkaen.
Lappiin sijoittuva hanke tähtää luontokadon hillintään ja tarjoaa maanomistajille uusia mahdollisuuksia16.7.2024 14:52:47 EEST | Tiedote
MTK:n Luontoarvomarkkinoilta lisäarvoa Lappiin –hankkeessa tavoitteena on kehittää menetelmä, joka luo metsänomistajalle uusia ansaintakeinoja samalla parantaen ilmaston, ympäristön ja vesien tilaa sekä hilliten luontokatoa. Työ on herättänyt kiinnostusta ja parhaillaan hanke etsii esimerkkikohteita lappilaisten metsänomistajien luontoarvokohteiden tuotteistamista ja luontoarvokaupan sopimusmalleja varten.
Susituhot jatkavat kasvuaan lammastiloilla – alkuvuoden aikana yli 30 lammasvahinkoa10.7.2024 11:10:44 EEST | Tiedote
Luonnonvarakeskuksen tuore suden kanta-arvio ja lammastalouden kokemukset kentältä ovat merkittävässä ristiriidassa. Luke on tänä vuonna arvioinut Suomen susikannan jopa hieman pienentyneen viime vuodesta. Alkukesästä tapahtuneiden vahinkojen määrä kertoo kuitenkin muuta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme