Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

En arena för ungefär 4 500 åskådare och lokaler för inomhussport planeras till Helsingfors gamla ishall

Dela

Stadsmiljönämnden ska vid sitt möte 11.6.2024 behandla försäljningen av Helsingfors ishall på Nordenskiöldsgatan till Projekti GH Oy. Ishallen är tänkt att bli ändrad till en arena för inomhussport, bollspel och evenemang, inom projektet Garden Helsinki.

Alt text: Helsingfors ishall med glasfasad.
Helsingfors ishall. Bild: © Teina Ryynänen

Stadsmiljösektorn har berett ett fastighetsköp där staden säljer ishallens tomten jämte byggnaderna till Projekti GH Oy. Köpesumman är minst 4 miljoner euro. Staden har rätt till en ytterligare köpesumma om kostnaderna av att renovera och ändra fastigheten underskrider den väntade nivån.

I nuläget är avsikten att teckna ett föravtal om köp av fastigheten jämte ishallen. Helsingfors stadsmiljönämnden beslutar om saken. Fastighetsköpet genomförs endast ifall den nya universalarenan Garden Helsinki jämte dithörande projekt för bostäder respektive lokaler genomförs.

Arenan som byggs i ishallen kommer tillsammans med nybyggena att ge ett viktigt tillägg till utbudet av lokaler för inomhussport och evenemang i Helsingfors. Den kommer samtidigt att öka utbudet av privata lokaler för inomhussport i Helsingfors.

Ishallen är tänkt att bli renoverad till en arena för inomhussport, bollspel och evenemang. Byggnaden planeras bli funktionellt indelad i två delar där det byggs en ny delande vägg mellan dem. Den östra gaveln ska vara en universalarena för publika evenemang med ungefär 4 500 åskådare. Framdeles verkar arenan som hemarena för bland annat Helsinki Seagulls korgbollslag. Den västra gaveln ska ha lokaler för idrott, hobbyer och annan verksamhet.

Skepnaden och intrycket av den gamla skyddade ishallen bevaras. Man strävar också efter att bevara huvuddelen av konstruktionerna.  Träningshallen som byggts på östra sidan av hallen rivs, liksom även kontorsdelen i dess nordöstra hörn, där en ny konstruktion med en fasad byggs till. Läget och antalet av ytterdörrar är tänkta att ställvis bli ändrade.

Evenemang, kultur och sport är viktiga för Helsingfors

Evenemang spelar en stor roll för trivseln i Helsingfors, för dess livskraft och att bygga upp dess dragkraft. Helsingfors stadsstrategi 2021–2025 fastställer att Helsingfors förbättrar sin konkurrensposition, bland annat som värdstad för kultur, sport och andra stora evenemang.

Projektet Garden Helsinki för en universalarena i Bortre Tölö, längs Nordenskiöldsgatan, i närheten av Helsingfors ishall, Boltarenan och olympiastadion har planerats sedan år 2010.

Köpet som nu beretts gäller endast ishallen, som byggdes år 1966 och ägs av staden. Ishallen och tomten skyddas i detaljplanen. Den är ansluten till en underjordisk träningshall, kontors- och affärslokaler som ägs av fonden Jääkenttäsäätiö. Projektbolaget ska avtala särskilt med Jääkenttäsäätiö om köp av byggnaderna i fondens ägo.

Staden håller nu även på med att bereda ett markköp nära ishallen för byggen genom projektet Garden Helsinki. Nämnden för stadsmiljön godkände i maj ett föravtal om försäljningen av området och ärendet behandlas nu i stadsstyrelsen. Stadsfullmäktige fattar det slutgiltiga beslutet i ärendet. Om stadsfullmäktige inte godkänner försäljningen av markområdena, förfaller också köpet av ishallsfastigheten. 

Nyckelord

Kontakter

Sami Haapanen, tomtchef
Helsingfors stad, stadsmiljösektorn
Tfn 040 334 1486
sami.haapanen@hel.fi

Ilkka Kilpimaa, VD
Projekti GH Oy
Tfn 040 743 5223

Bilder

Alt text: Helsingfors ishall med glasfasad.
Helsingfors ishall. Bild: © Teina Ryynänen
Ladda ned bild

Länkar

Andra språk

Följ Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Mechelininkadun työt käynnistyivät – poikkeavat liikennejärjestelyt jatkuvat syyskuulle saakka11.6.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Yksisuuntaisten pyöräteiden sekä jalkakäytävien leventäminen Mechelininkadulla on käynnistynyt 4. kesäkuuta. Työt vaikuttavat liikenteeseen, ja urakoitsija tiedottaa muutoksista opastein. Poikkeavat liikennejärjestelyt ovat autoliikenteen osalta voimassa syyskuun puoliväliin saakka. Jalankulkuun ja pyöräilyyn työt vaikuttavat mahdollisesti pidempään.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye