Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Kulturfonden för Finland och Danmark delar ut 95 970 euro för finsk-danska samarbetsprojekt

Dela

Styrelsen för Kulturfonden för Finland och Danmark delar sammanlagt ut 95 970 euro för projekt som främjar det finsk-danska samarbetet. Fonden mottog sammanlagt 129 ansökningar från både Finland och Danmark och 48 sökanden beviljas bidrag. 

Kulturfonden för Finland och Danmarks styrelse.
Kulturfonden för Finland och Danmarks styrelse. Foto: Karl Vilhjalmsson

Bland bidragsmottagarna i Danmark kan nämnas JazzDanmark i Frederiksberg, som får ett resebidrag på 2 000 euro för att förverkliga konceptet Danish-Finnish JazzCamp for Girls. Förlaget Multivers ApS i Köpenhamn får i sin tur 2 000 euro för att översätta den finländska poeten Larry Silváns (1955-1976) dikter till danska.

Bland de finska bidragen kan nämnas Stiftelsen ReGeneration 2030 i Mariehamn som får 1 650 euro i resebidrag för att bjuda in danska gäster till ReGeneration Week på Åland i augusti 2024. Jousikvartetti Meta4 i Helsingfors får 2 000 euro i resebidrag för att tillsammans med den danska sånggruppen Theatre of Voices skapa en kammarmusikversion av Mozarts Requiem och framföra verket på Nådendals musikfest i juni 2025.

”Vi noterar ett glädjande stort intresse för finsk-danskt samarbete och kulturutbyte. Antalet bidragsansökningar har ökat från ifjol liksom summan som delas ut. Det är en positiv utveckling och vi uppmanar alla att stifta närmare bekantskap med fondens bidragsverksamhet i Finland och i Danmark”, konstaterar fondens ordförande, Finlands ambassadör i Tallinn, Vesa Vasara. 

Se bilagan med information om beviljade bidrag 2024. Bidragen gäller det andra halvåret 2024 och det första halvåret 2025. 

Därtill beviljades 25 000 euro till Finlands kulturinstitut i Danmark.

Om Kulturfonden för Finland och Danmark

Kulturfonden för Finland och Danmark grundades år 1982 för att främja kontakterna och kulturutbytet mellan länderna. Fonden beviljar årligen bidrag till enskilda personer, organisationer och föreningar för olika samhälls- och kulturprojekt.

Fondens styrelse består av sju personer från Finland och Danmark. Finland representeras förutom av ordföranden Vesa Vasara av Managing Director Niina Bergring, kommunikationsdirektören Mary Gestrin och Leading Consultant Henrik Möller.

Danmark representeras av vice ordföranden, musikern, kulturdebattören och direktören Christian Have, författaren och poeten Martin Glaz Serup och tidigare ministern Bertel Haarder.

Läs mera om fonden: www.hanaholmen.fi/sv/kulturcentrum/hanaholmen/fonderna/kulturfonden-finland-och-danmark/

Kontakt: Fondens generalsekreterare Gunvor Kronman, e-post: gunvor.kronman(at)hanaholmen.fi

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om Hanaholmen

Hanaholmen är ett samarbets- och kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo strax utanför Helsingfors. Hanaholmen driver egna, ofta mångåriga projekt och arrangerar seminarier där aktuella samhälleliga frågor debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet.

Andra språk

Följ Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye