Suomen ympäristökeskus

Uusi kyselytutkimus: EU-vaalien alla kansalaiset huolissaan luonnon monimuotoisuudesta, ilmastonmuutoksesta ja eriarvoistumisesta

Jaa

Uusi kyselytutkimus osoittaa, että suomalaiset ovat tasaisesti huolissaan monista yhteiskunnallisista kysymyksistä. Tutkimuksen mukaan yli puolet kansalaisista oli huolissaan julkisen talouden tilasta, luonnon monimuotoisuuden heikkenemisestä, ilmastonmuutoksesta ja kansallisesta eriarvoistumisesta.

Kaupunkikuvaa
© Shutterstock

Julkisen talouden tilasta oli huolestunut tai erittäin huolestunut 59 prosenttia, luonnon monimuotoisuuden heikkenemisestä 55 prosenttia ja eriarvoistumisesta 53 prosenttia vastaajista. Ilmastonmuutosta vakavana tai erittäin vakavana ongelmana piti 57 prosenttia vastaajista.

null
© Suomen ympäristökeskus / Orsi-hanke
null
© Suomen ympäristökeskus / Orsi-hanke

Luonnonvarojen kulutus ja päästöt herättävät huolta

Tutkimuksessa selvitettiin myös, kenen tulisi päättää luonnonvarojen kulutuksesta ja päästöistä. Vastaajien mukaan EU ei näyttänyt suositulta päätöksentekotaholta luonnonvarojen kulutuksen ja päästöjen rajoittamista koskevissa asioissa. Sen sijaan tutkimustietoa ja valtiota arvostettiin päätöksenteossa. 

“Vastauksissa näyttäytyy vahva huoli ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnista sekä näiden yhteydestä eriarvoistumiseen. Näissä vaaleissa äänestäminen on tärkeää siksikin, että päätöksentekomme EU:ssa ohjaa näitä kaikkia, mutta erityisesti luonnon monimuotoisuuden ja ilmastonmuutoksen politiikkaratkaisuja”, sanoo kehittämispäällikkö Juha Peltomaa Suomen ympäristökeskuksesta. 

null
© Suomen ympäristökeskus / Orsi-hanke

Lentovero saa kannatusta 

Vaikka vastaajat yleisesti kannattivat porkkanoita keppien sijaan, lentovero sai yllättävän paljon kannatusta: 64 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että päästöjen vähentämiseksi pitäisi ottaa käyttöön lentovero. Tämä osoittaa, että kansalaiset ovat valmiita myös konkreettisiin toimiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Kysely osa laajempaa tutkimushanketta 

Kysely on osa laajempaa “Kohti eko-hyvinvointivaltiota” (ORSI) -tutkimushanketta, jota rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN). Hankkeen yhtenä tavoitteena selvittää kansalaisten näkemyksiä tulevaisuuden kestävästä yhteiskunnasta. 

Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy aikavälillä 16.5.–27.5.2024, ja siihen vastasi 1 070 Manner-Suomessa asuvaa, 18-vuotta täyttänyttä henkilöä. 

Lue lisää 

Lisätietoja 

  • Kehittämispäällikkö Juha Peltomaa, Suomen ympäristökeskus, juha.peltomaa@syke.fi, puh. +358 295 251 081 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.

Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki

0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Observationerna av cyanobakterier har ökat något i insjöarna11.7.2024 14:50:43 EEST | Tiedote

Observationerna av cyanobakterier har ökat något i insjöarna i hela landet och observationer har gjorts ända till Lappland. På öppet hav finns det nu cyanobakterier i Finska viken och Skärgårdshavet, i södra Bottenhavet håller cyanobakterier på att utvecklas. I kustområdet har cyanobakterier fortfarande observerats huvudsakligen vid Nylands och Egentliga Finlands kuster och antalet observationer har knappt förändrats alls.

Slight increase in blue-green algae observations in inland waters11.7.2024 14:40:48 EEST | Press release

Blue-green algae observations have increased slightly throughout the country, and observations have been made even in Lapland. Blue-green algae now occur in the Gulf of Finland and the Archipelago Sea. In the southern part of the Bothnian Sea blue-green algae are just developing. Blue-green algae have still been observed in the coastal area, mainly on the coasts of Uusimaa and Southwest Finland, and the number of observations has not changed much.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye