Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Perusterveydenhuollon kuntoutusohjauksen toimintamallilla matalan kynnyksen tukea lapsille ja nuorille

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen kehittämishankkeessa luodaan ja pilotoidaan perusterveydenhuoltoon kuntoutusohjauksen hybriditoimintamalli. Kuntoutusohjauksen kohderyhmänä ovat alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret. Toimintamallilla tuetaan ennaltaehkäisevästi ja oikea-aikaisesti lapsen ja nuoren kokonaisvaltaista selviytymistä ja toimintakykyä arjessa rajoitteista huolimatta.

Nuori nainen istuu ja käyttää älypuhelinta.
Kuva: Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Asiakas saa kuntoutusohjausta kuntoutusohjaajalta matalalla kynnyksellä joko fyysisesti, puhelimitse tai digitaalisia välineitä hyödyntäen. Digitaaliset välineet, videovastaanotto ja yhteydenottolomake tulevat käyttöön elokuussa 2024.

Kuntoutusohjaaja työskentelee perustasolla toimivien Kuntoutuksen palvelualueen, Perhe- ja sosiaalipalveluiden, OYS psykiatria -toimialueen sekä kuntien varhaiskasvatus- ja opetustoimen työntekijöiden kanssa.

Kuntoutusohjaus on asiakaslähtöistä, lakisääteistä ja tavoitteellista toimintaa. Kuntoutusohjaus voi olla kertaluonteista tai pitkäkestoista maksutonta palvelua. Kuntoutusohjauksen käynnistää asiakkaan tarve kuntoutukseen liittyvästä ohjauksesta ja neuvonnasta. Kuntoutusohjaus se voi käynnistyä asiakkaan, lähiyhteisön, hoitavan tahon tai viranomaisen aloitteesta.

Asiakkaan taustalla voi olla haasteita toimintakyvyssä, jotka vaikuttavat arjen sujumiseen hänen omassa toimintaympäristössään. Toimintaympäristö voi olla esimerkiksi koti, varhaiskasvatuksen yksikkö, koulu tai harrastuksien ja vapaa-ajan ympäristöt. Ohjaus ja neuvonta tapahtuvat yksilöllisesti, erillistä lähetettä kuntoutusohjaukseen ei tarvita.

Kehittämistyö vastaa Pohteen järjestämissuunnitelman tavoitteeseen tarjota asiakkaille matalan kynnyksen kuntoutuspalveluita lähellä, tasapuolisesti, oikeaan aikaan ja vaikuttavasti. Kuntoutusohjauksen toimintamallia kehittävät Lakeuden alueen kuntoutusohjaaja Silja Airaksinen, Oulun alueen kuntoutusohjaaja Pia Kuusela ja Oulun eteläisen ja Rannikon alueen kuntoutusohjaaja Hanna Savela.

Kuntoutusohjauksen kehittämistyötä tehdään Pohteella osana RRP2-hankekokonaisuutta. Hankkeen avulla kiinnitetään erityishuomiota heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien hoitoon pääsyn edistämiseen toimintaa kehittämällä ja digitaalisia ratkaisuja monipuolisesti hyödyntämällä. Hankkeen pääpaino on peruspalveluiden kehittämisessä.

Suomen kestävän kasvun ohjelmalla (RRP – recovery and resilience plan) tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (NextGenerationEU). Pilarin 4 rahoituksesta Suomessa vastaa sosiaali- ja terveysministeriö. Ohjelmaa toimeenpannaan kaikilla hyvinvointialueilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Pohteen ja Digitaalisen sote-keskuksen nimissä liikkuu huijausviestejä20.6.2024 14:02:39 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen ja Digitaalisen sote-keskuksen nimissä liikkuu huijausviestejä. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset eivät huijausviestien vuoksi lähetä viestejä asiakkaille Digitaalisen sote-keskuksen kautta. Asiakkaita pyydetään huomioimaan, että Pohteen nimissä saapuvia tekstiviestien linkkejä ei tule klikata eikä sitä kautta syöttää omia verkkopankkitunnuksiaan mihinkään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye