ELY-keskukset

Hailuodon kahden lautan kesäliikennöinti käynnistyy tulevan viikonlopun kuluessa

Jaa

Hailuodossa on liikennöity yksistään varalautta Meriluodon voimin päälautta Merisillan rikkoontumisen jälkeen. Tämän johdosta Hailuodon kahden lautan kesäliikennöintiin ei voitu siirtyä suunnitellusti 1.6. alkaen. Hailuodon lauttapaikalle siirretään lisälautta Saaristomereltä päälautan korjaustöiden ajaksi. Lisälautta Replot 2 aloittaa liikennöinnin Hailuodossa tulevan viikonlopun kuluessa. Sen myötä Hailuodossa käynnistyy kahden lautan kesäliikennöinti.

Hailuodon päälautta Merisilta rikkoontui tiistaina 28.5. lähellä Hailuodon lauttarantaa, minkä jälkeen lauttaliikenne on toiminut varalautta Meriluodon voimin. Meriluoto on aloittanut kesäaikataulun mukaisen liikennöinnin ajamalla päälautan aikataulun mukaan, mutta ilman lisälauttaa. Liikennöinti yhdellä kapasiteetiltaan pienemmällä lautalla ei tarjoa riittävää välityskykyä lauttapaikalle. Lisäksi yhdellä lautalla liikennöinti on haavoittuvaista. Näistä syistä Hailuotoon siirretään lisälautta Replot 2 Saaristomereltä. Replot 2 lautan hinaus Hailuotoon käynnistettiin tiistaina ja se saapuu Hailuotoon perjantain kuluessa. Saapumisen jälkeen tehdään lauttarannan kaltureihin tarvittavat muutostyöt. Ennen kuin Replot 2 voi aloittaa liikennöinnin, lauttapaikan maatuissa kiinni olevien ponttonien varassa kelluvia ajoluiskia eli kaltureita täytyy muokata sille sopiviksi. Replot 2 aloittaa liikennöinnin tulevan viikonlopun kuluessa, jolloin siirrytään ajamaan kahden lautan kesäaikataulun mukaisesti.

Replot 2 liikennöi Hailuodossa, kunnes rikkoontunut päälautta Merisilta saadaan korjattua. Merisillan korjaustyöt kestävät arvion mukaan n. 3–4 viikkoa. Merisilta on hinattu Oulun satamaan korjattavaksi. Merisillan toisen potkurimoottorin akseli on murtunut ja moottori on korjattavana Torniossa. Korjaustöiden yhteydessä vaihdetaan varmuuden vuoksi myös toisen moottorin toistaiseksi ehjä akseli. Näin varmistetaan osaltaan Hailuodon liikenteen toimivuutta. Merisilta tullaan telakoimaan lokakuussa Siikamarkkinoiden jälkeen. Telakoinnissa vaihdetaan eri valmistajan potkurimoottorit. Niiden toimitusaika on pitkä, joten Hailuodon liikenteen varautumista parannetaan myös hankkimalla Merisiltaan 2 varapotkumoottoria sekä muita kriittisiä komponentteja.

Meriluodon kantavuus on 150 tonnia ja noin 45 henkilöautoa. Replot 2:n kantavuus on 130 tonnia ja noin 30 henkilöautoa. Replot 2 kuljettaa vain henkilö- ja pakettiautoja sekä kevyitä, enintään 20 tonnin painoisia kuorma-autoja, sillä kapeutensa takia se ei pysty kiinnittymään Hailuodon lauttapaikan kaltureihin raskaan liikenteen edellyttämällä tavalla. Meriluoto on nyt ainoa raskaskuljetuksiin kykenevä lautta, eikä sen käytettävyyttä haluta riskeerata ylimääräisillä kuljetuksilla. Sen vuoksi kiinteän yhteyden louhekuljetuksia ei kuljeteta ennen kuin Merisilta on palannut liikenteeseen.

Kesän lomaliikenteen alkaessa on mahdollista, että lauttapaikoilla syntyy jonoa ja odotusajat venyvät, sillä lauttojen yhteiskapasiteetti on pienempi normaalitilanteessa. Kehotamme varautumaan viivästyksiin ja varaamaan riittävästi matka-aikaa.

Lisätietoja: Varsinais-Suomen ELY-keskus, Tapani Jaakkola, yhteydenotot Liikenteen asiakaspalvelun kautta, p. 0295 020 600

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Sinilevää havaittu Saaristomerellä sisäsaaristossa, muualla Lounais-Suomessa rauhallista (Varsinais-Suomi, Satakunta)13.6.2024 14:37:00 EEST | Tiedote

Sinilevätilanne on pysynyt edelleen rauhallisena suuressa osassa Lounais-Suomea. Varsinais-Suomen ELY-keskukseen ei ole saapunut kuluneella viikolla (24/2024) yhtäkään yleisöhavaintoa sinileväesiintymistä. Sinilevän vakioseurantapisteissä Mynälahden sisäosissa havaittiin vähän sinilevää, ja vastaavia tuloksia Mynälahdelta havaittiin myös Rotarien sinileväseurannassa. Myös vesi.fi-sivuston kautta on tallennettu kuluneella viikolla muutama vähäinen sinilevähavainto Saaristomereltä.

Yhteistyöhanke selvittää Aittojoen valuma-alueen vesistöjä kipeimmin kuormittavat alueet (Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa)13.6.2024 10:58:47 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnan rajalla sijaitseva Aittojoki ja sen latvavedet ovat vesienhoitosuunnitelmien mukaan hyvää heikommassa tilassa. Alueen aktiivinen vesienomistaja Jaalangan osakaskunta on jo pitkään ollut huolissan kala- ja virkistysvesiensä tilan kehityksestä. Tulvat ja niiden tuomat vettymis- ja muut haitat ovat lisääntyneet ja toisaalta myös veden vähyys pitkien kuivien jaksojen jälkeen aiheuttavat harmia vesieliöstölle ja vesien käyttäjille. "Osakaskunta on tehnyt aloitteen ELY-keskukselle Aittojoen tilan parantamiseksi ja sitä kautta Pohjois-pohjanmaan ELY-Keskus laittoi pyörät pyörimään. Nyt käynnistynyt yhteistyöhanke on hieno esimerkki yhteisten tavoitteiden asettamisesta ja vahvasta yhdessä tekemisestä. Olemme osakaskunnassa erittäin tyytyväisiä, että saimme mukaan tähän vesistökunnostustyön ensimmäiseen vaiheeseen näin ison joukon osaajia ja rahoittajia", sanoo Jaalangan osakaskunnan puheenjohtaja ja yhteistyöhankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Timo Koval

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye