Vaasan kaupunki - Vasa stad

Nagelskär har iståndsatts för rekreation

Dela

På ön Nagelskär som ägs av Vasa stad har man arbetat flitigt under vintern och våren. Man har fällt döda träd, röjt en vandringsstig runt ön och iståndsatt tre brasplatser. Till ön har man även fraktat över 90 ton sand som bretts ut till en sandstrand i en skyddad vik.

Foto: Petra Mäki

Nagelskär finns utanför Gerby och är ett utflykts- och friluftsområde som fritt kan användas av alla. Ön var i tiderna ett populärt utflyktsmål men har under årens lopp råkat ut för skadegörelse i stor omfattning.

Under vintern har man på ön röjt en 820 meter lång vandringsled och iståndsatt de tre brasplatserna som finns längsmed den. Vid varje brasplats har även en ny, robust bordsgrupp byggts.

Under de kommande åren är det också meningen att förbättra vandringsleden och brasplatserna.

– Vi iståndsätter ön så att den så småningom blir ännu bättre. Härnäst kommer vi att gallra trädbeståndet och buskarna vid stranden, särskilt intill brasplatserna. Gallringen görs så att fåglarnas behov och häckning beaktas så bra som möjligt, säger Jarmo Latvala som är serviceansvarig för grönbyggnadsteamet.

Nagelskär har en cirka 20 meter lång brygga. Bryggan härstammar från Storvikens båthamn där den har använts av småbåtsförare alltsedan 70-talet till i dag.

– Vid bryggan är vattendjupet cirka 4–5 meter och utanför den finns ett par förtöjningsbojar, så man kan komma till ön till exempel med segelbåt, påpekar Latvala.

Till stranden har förts 90 ton sand

På ön finns också ett litet skyddat strandområde där man kan tillbringa tid.  Under vintern har 90 ton sand förts till stranden.

– Man kan enkelt ta sig även till sandstranden direkt med båt. Man bör ändå observera att det inte är fråga om en offentlig badstrand som staden har ansvar för, konstaterar Latvala.

Nagelskär är en av de få öar som staden äger. På ön finns inga stugor och det är därför meningen att göra den till ett gemensamt rekreationsställe för alla Vasabor.

– Det här är ju en så fin plats och alldeles i närheten av staden. Här fanns i tiden till och med en danspaviljong och en campingplats, så förhoppningsvis hittar Vasaborna stället på nytt.

Nyckelord

Kontakter

Serviceansvarig Jarmo Latvala, +358 40 761 5572, jarmo.latvala@vaasa.fi

Bilder

Länkar

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye