Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan työlupalinjaus on päivitetty – viestintä- ja tietoteknologian, rakennusalan ja siivousalan ammattinimikkeitä poistettiin

Jaa

Pirkanmaan alueellinen työlupalinjaus eli ulkomaisen työvoiman käytön linjaus on päivitetty 31.5.2024. Linjauksessa määritellään, millä ammattialoilla työvoiman saatavuus on Pirkanmaalla vaikeutunut ja työntekijöitä voidaan rekrytoida ilman saatavuusselvitystä.

Koristeellinen kuva.
Kuva Pixabay

Saatavuusharkinnalla tarkoitetaan selvittämistä, onko tehtävään saatavissa työvoimaa Suomesta tai EU-alueelta

Mikäli ammattinimike on kirjattu työlupalinjaukseen, saatavuusharkintaa ei tarvitse tehdä. Tämä nopeuttaa työntekijän oleskelulupaprosessia. TE-toimisto kuitenkin selvittää työntekijän oleskeluluvan osaratkaisua tehdessään työsuhteen ehdot ja tarkistaa työnantajavelvoitteiden toteutumisen normaaliin tapaan myös niiden nimikkeiden osalta, jotka linjaukseen on kirjattu.

Ulkomaisen työvoiman käytön alueellinen linjaus päivitetään puolen vuoden välein

Pirkanmaan alueellinen työlupalinjaus tehdään yhteistyössä Pirkanmaan TE-toimiston sekä alueen maahanmuuttoasiain toimikunnan kanssa. Maahanmuuttoasiain toimikunta on Pirkanmaan ELY-keskuksen asettama alueellinen toimielin, jossa on edustettuna työmarkkinaosapuolet sekä alueen kuntia, viranomaisia ja oppilaitoksia. 

Työlupalinjausta päivitettäessä käytiin läpi maakunnan työmarkkinatilannetta ja sen lähiajan näkymiä

Linjausta päivitettäessä selvitettiin työvoiman saatavuutta eri ammateissa suhteessa avoimiin työpaikkoihin. Vaikka talousnäkymät ovat olleet laskusuhdanteiset ja työttömyys on kasvanut, niin monilla aloilla koetaan edelleen työvoimapulaa. Myös kohtaanto-ongelma vaikeuttaa työvoiman saantia. Tällöin vapaana oleva työvoima ei kohtaa avoinna olevaa työpaikkaa esimerkiksi työpaikan sijaintiin, työehtoihin tai työntekijän työkykyyn liittyvien syiden vuoksi.

Työlupalinjauksen päivityksessä poistettiin viestintä- ja tietoteknologian, rakennusalan ja siivousalan ammattinimikkeitä

Poistetuissa ammattinimikkeissä arvioitiin työvoiman saatavuus suhteessa avoimiin tehtäviin aikaisempaa paremmaksi.

Tieto- ja viestintäteknologian alalla työvoiman kysyntä on laskenut, lisäksi alan osaajat ovat pääasiassa erityisasiantuntijoita, jotka eivät tarvitse työntekijän oleskelulupaa, eivätkä ole saatavuusharkinnan piirissä. Siivousalalla on pääosin riittävästi työvoimaa tarjolla tällä hetkellä. Rakennusalan vaikeasta tilanteesta huolimatta erityisosaamista vaativissa rakennusalan ammateissa on kuitenkin edelleen rekrytointiongelmia, mistä syystä joitakin rakennusalan ammattinimikkeitä säilytettiin linjauksessa. Linjaukseen lisättiin fysioterapeutin ja muiden terveydenhuollon asiantuntijoiden ammattinimikkeet.

Pirkanmaan työlupalinjaus 31.5.2024 (ely-keskus.fi): https://www.ely-keskus.fi/tyolupalinjaus/-/categories/14401?p_r_p_resetCur=true&p_r_p_categoryId=14401#ely-region-selection

Pirkanmaan työlupalinjaus on voimassa 30.11.2024 asti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yksikön päällikkö Marja Huttunen
puh. 0295 036 086

Maahanmuuttoasiantuntija Iiris Kostecký
puh. 0295 028 017

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus pitää Lielahti-Lakiala-kaksoisraidehankkeen molempia vaihtoehtoja mahdollisina12.7.2024 07:55:58 EEST | Tiedote

Väyläviraston suunnittelema kaksoisraidehanke Tampereen ja Ylöjärven välille on nyt arvioitu ympäristövaikutusten osalta, ja Pirkanmaan ELY-keskus on yhteysviranomaisena antanut siitä perustellun päätelmän. Sen mukaan molemmat suunnitellut kaksoisraiteen vaihtoehdot ovat toteuttamiskelpoisia. Jatkosuunnittelussa tulee kuitenkin varmistaa, että haitallisia ympäristövaikutuksia vähennetään hyväksyttävälle tasolle.

Teiskontien eteläpuolen jalankulku- ja pyöräväylää parannetaan – liikenne kiertotielle8.7.2024 14:04:50 EEST | Tiedote

Teiskontien varressa sijaitsevan jalankulun ja pyöräilyn väylän parantaminen alkaa kuluvalla viikolla 28. Kyseessä on valtatien 12 eteläpuolinen, seudullisen pääväylän Jaakonmäenkadun ja Alasjärvenrannan välillä. Hankkeen tavoitteena on parantaa pyöräilyn seudullista pääreittiä. Reittiä on jo parannettu kaupungin suunnasta nyt uusittavaan alueeseen saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye