Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan työlupalinjaus on päivitetty – viestintä- ja tietoteknologian, rakennusalan ja siivousalan ammattinimikkeitä poistettiin

Jaa

Pirkanmaan alueellinen työlupalinjaus eli ulkomaisen työvoiman käytön linjaus on päivitetty 31.5.2024. Linjauksessa määritellään, millä ammattialoilla työvoiman saatavuus on Pirkanmaalla vaikeutunut ja työntekijöitä voidaan rekrytoida ilman saatavuusselvitystä.

Koristeellinen kuva.
Kuva Pixabay

Saatavuusharkinnalla tarkoitetaan selvittämistä, onko tehtävään saatavissa työvoimaa Suomesta tai EU-alueelta

Mikäli ammattinimike on kirjattu työlupalinjaukseen, saatavuusharkintaa ei tarvitse tehdä. Tämä nopeuttaa työntekijän oleskelulupaprosessia. TE-toimisto kuitenkin selvittää työntekijän oleskeluluvan osaratkaisua tehdessään työsuhteen ehdot ja tarkistaa työnantajavelvoitteiden toteutumisen normaaliin tapaan myös niiden nimikkeiden osalta, jotka linjaukseen on kirjattu.

Ulkomaisen työvoiman käytön alueellinen linjaus päivitetään puolen vuoden välein

Pirkanmaan alueellinen työlupalinjaus tehdään yhteistyössä Pirkanmaan TE-toimiston sekä alueen maahanmuuttoasiain toimikunnan kanssa. Maahanmuuttoasiain toimikunta on Pirkanmaan ELY-keskuksen asettama alueellinen toimielin, jossa on edustettuna työmarkkinaosapuolet sekä alueen kuntia, viranomaisia ja oppilaitoksia. 

Työlupalinjausta päivitettäessä käytiin läpi maakunnan työmarkkinatilannetta ja sen lähiajan näkymiä

Linjausta päivitettäessä selvitettiin työvoiman saatavuutta eri ammateissa suhteessa avoimiin työpaikkoihin. Vaikka talousnäkymät ovat olleet laskusuhdanteiset ja työttömyys on kasvanut, niin monilla aloilla koetaan edelleen työvoimapulaa. Myös kohtaanto-ongelma vaikeuttaa työvoiman saantia. Tällöin vapaana oleva työvoima ei kohtaa avoinna olevaa työpaikkaa esimerkiksi työpaikan sijaintiin, työehtoihin tai työntekijän työkykyyn liittyvien syiden vuoksi.

Työlupalinjauksen päivityksessä poistettiin viestintä- ja tietoteknologian, rakennusalan ja siivousalan ammattinimikkeitä

Poistetuissa ammattinimikkeissä arvioitiin työvoiman saatavuus suhteessa avoimiin tehtäviin aikaisempaa paremmaksi.

Tieto- ja viestintäteknologian alalla työvoiman kysyntä on laskenut, lisäksi alan osaajat ovat pääasiassa erityisasiantuntijoita, jotka eivät tarvitse työntekijän oleskelulupaa, eivätkä ole saatavuusharkinnan piirissä. Siivousalalla on pääosin riittävästi työvoimaa tarjolla tällä hetkellä. Rakennusalan vaikeasta tilanteesta huolimatta erityisosaamista vaativissa rakennusalan ammateissa on kuitenkin edelleen rekrytointiongelmia, mistä syystä joitakin rakennusalan ammattinimikkeitä säilytettiin linjauksessa. Linjaukseen lisättiin fysioterapeutin ja muiden terveydenhuollon asiantuntijoiden ammattinimikkeet.

Pirkanmaan työlupalinjaus 31.5.2024 (ely-keskus.fi): https://www.ely-keskus.fi/tyolupalinjaus/-/categories/14401?p_r_p_resetCur=true&p_r_p_categoryId=14401#ely-region-selection

Pirkanmaan työlupalinjaus on voimassa 30.11.2024 asti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yksikön päällikkö Marja Huttunen
puh. 0295 036 086

Maahanmuuttoasiantuntija Iiris Kostecký
puh. 0295 028 017

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Työvoimakoulutusta ja valmennuspalveluja on Pirkanmaalla tarjolla loppuvuonna aiempaa vähemmän13.6.2024 14:56:55 EEST | Tiedote

Pirkanmaan ELY-keskuksella on vuonna 2024 käytettävissään 26,7 miljoonaa euroa valtion työllisyysmäärärahoja työvoimapalveluiden hankintaan. Määrärahalla tuotetaan työvoimakoulutusta ja valmennuksia sekä myönnetään palkkatukea ja työssäkäyvien henkilöiden starttirahaa. Määrärahaa on tänä vuonna viime vuotta vähemmän. Ennen kesää yli 90 prosenttia määrärahasta on sidottu eli varattu jonkin palvelun järjestämiseen tai tuen maksamiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye