Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

EU-valet 2024: offentliggörande av resultat och annan information till medierna

Dela

Det första preliminära resultatet av EU-valet kommer att tillkännages i kväll klockan 00.15-00.45 (finsk tid) i Europaparlamentets plenisal i Bryssel.

Preliminära valresultat kan publiceras först efter klockan 00 (finsk tid) efter att de sista vallokalerna i Italien har stängt. Innan dess kommer Europaparlamentet att offentliggöra en första uppsättning nationella beräkningar cirka klockan 19.15  och en första prognos för det nya parlamentets samansättning cirka klockan 21.15-21.30. Denna prognos är baserad på nationella beräkningar, vallokalsundersökningar och dokumenterade röstavsikter före valet.

En andra mandatprognos, som väntas publiceras cirka klockan 00.15-00.45 (preliminär tid), kommer att innehålla de första preliminära resultaten från vissa EU-länder och uppskattningar för resten.

Uppdaterade prognoser kommer att offentliggöras i takt med att parlamentets avdelningar får information från nationella myndigheter. Den sista uppdaterade prognosen väntas publiceras cirka klockan 02.00.

Här finns en detaljerad tidtabell för publiceringar av beräkningar och preliminära resultat. All information kommer att finnas tillgänglig på den officiella hemsidan för EU-valresultatet.

Briefingar för journalister klockan 12.00 och 18.00 (finsk tid)

Parlamentets presstjänst kommer att informera journalister klockan 12.00 och 18.00 från parlamentets plenisal, som förvandlats till ett pressrum, om det senaste om valnatten, hur Europaparlamentet fungerar och om organisationen av EU-valet. Journalister kan delta i båda pressträffarna på plats eller se dem på nätet.

EbS sänder ett specialprogram om valet med start klockan 18.30.

På måndagen den tionde juni klockan 12.00 anordnas ytterligare en briefing om det preliminära valresultatet och nästa steg, följt av en presskonferens med talespersoner för de politiska grupperna.

Uttalanden av toppkandidater och de politiska gruppernas ledare

Företrädare för Europaparlamentets politiska grupper och de europeiska partiernas toppkandidater till posten som EU-kommissionens ordförande kommer att tala med journalister under kvällen. De politiska grupperna kommer också att ha sina pressteam tillgängliga för att svara på frågor från journalister och underlätta kontakter. Deras kontaktuppgifter finns här.

Ledarna eller företrädarna för de politiska grupperna kommer att tala till journalister cirka klockan 22.30 (preliminär tid, bekräftas senare) i omvänd ordning baserat på deras storlek i det nuvarande Europaparlamentet:

 • Vänstern: Marc Botenga
 • ID: ej bekräftat
 • ECR: Assita Kanko
 • De gröna/EFA: Philippe Lamberts
 • Renew Europe: Iskra Mihaylova
 • S&D: Pedro Marques
 • EPP: Manfred Weber


Toppkandidaterna till EU-kommissionens ordförandeskap kommer att tala till media efter tillkännagivandet av de preliminära valresultaten, från cirka klockan 00.45, i följande ordning

 • Europeiska folkpartiet (EPP:) Ursula von der Leyen
 • Europeiska Socialdemokraters Parti (PES): Nicolas Schmit
 • Renew Europe: ej bekräftat
 • Europeiska gröna partiet: Bas Eickhout
 • Europeiska vänstern: Walter Baier


Audiovisuellt material om omröstningar från alla EU-länder finns tillgängligt på EbS och Europaparlamentets multimediecentrum, inklusive uttalanden från toppkandidaterna och ledarna för de politiska grupperna i samband med att de röstar i sina valkretsar.

Landspecifik information om EU-valet

Här finns information om hur EU-valet går till i varje EU-land och om de politiska kandidater som ställer upp, listor och tidigare valresultat.

Kontakter

Andra språk

Följ Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye