Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL: Lasten ja nuorten terapiatakuussa tulisi ensimmäiseksi vahvistaa olemassa olevien mielenterveyden hoitomenetelmien käyttöä ja yhdenvertaista saatavuutta

Jaa

THL katsoo, että hallituksen esittämä lasten ja nuorten mielenterveyttä koskeva terapiatakuu tulisi ottaa käyttöön vaiheittain. Ensin olisi varmistettava, että koko maassa on riittävästi henkilöstöä auttamaan lapsia ja nuoria matalalla kynnyksellä. Samalla palveluvalikoimaa on laajennettava niin, että menetelmillä voidaan tarjota apua kaikille lapsille ja nuorille.

”THL ehdottaa terapiatakuun porrastettua käyttöönottoa siten, että takuun piiriin tulevat ensin jo käytössä olevat vaikuttavaksi osoitetut interventiot. Vaikuttavaksi osoitettujen lasten ja nuorten mielenterveyden hoitoon tarkoitettujen interventioiden saatavuus on Suomessa parantunut nopeasti, mutta käytön juurtuminen on kesken”, sanoo ylilääkäri Outi Linnaranta THL:sta. 

Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotettujen kuukauden aikarajoitusten sijaan THL pitää parempana panostaa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyyteen ja toiminnan sujuvuuteen sekä sisällön vaikuttavuuteen.

THL antoi lausunnon lasten ja nuorten terapiatakuuta koskevan hallituksen esityksen luonnoksesta. Lausuntoaika loppui 9.6. 

THL:n mukaan tulisi varmistaa, että kaikki lapset ja nuoret saavat vaikuttavaa tukea ja hoitoa. Tässä tarvitaan myös kansallista seurantaa ja ohjausta. 

”Hyvinvointialueilla on kovat säästöpaineet ja resurssipula, joiden vuoksi täytyy priorisoida myös käytettäviä ja käyttöön otettavia menetelmiä. Tässä palvelujärjestelmän ulkopuolisten tahojen tehtävänä on varmistaa kansalaisten oikeus vaikuttavaan tukeen ja hoitoon”, sanoo Linnaranta. 

Ensisijaista on resursoida mielenterveyttä edistävä ja riskejä ehkäisevä työ

THL:n lausunnon mukaan lasten ja nuorten mielenterveyden näkökulmasta ensisijaista olisi, että koko maassa olisi riittävästi ammattilaisia tekemään mielenterveyttä edistävää ja riskejä ehkäisevää työtä. Koulujen tulisi niin tiloiltaan kuin yhteisönä mahdollistaa lasten ja nuorten turvallinen kasvu ja hyvinvointi. 

”Tavoitteena tulisi olla, että lapset ja nuoret oppivat aikuisilta ne tiedot ja taidot, joiden avulla he ylläpitävät hyvinvointiaan ja voivat toipua kuormittavista tilanteista,” toteaa kehittämispäällikkö Hanne Kalmari THL:sta. Tämä edellyttää, että kaikilla hyvinvointialueilla on riittävästi aikuisia tarjoamassa opetusta ja tukea oppimiseen mutta myös psyykkisiin oireisiin.

Kaikkien lasten ja nuorten parissa työtään tekevien ammattilaisten mielenterveys- ja päihdehäiriöihin liittyvää osaamista tulisi vahvistaa, sillä jokainen kohtaaminen on mielen hyvinvoinnille tärkeä. "Tavoite tulisi olla se, että jokainen ammattilainen osaisi kohdata lasten ja nuorten tarpeet, tarjota apua ja arvioida terapiaan ohjaamisen tarvetta," toteaa Kalmari.

Hallituksen esityksen luonnoksessa on vakavia yhdenvertaisuusongelmia

Hallituksen esitysluonnoksessa tavoite on, että lapset ja nuoret saisivat mielenterveyden häiriöihin ja niiden ehkäisyyn apua nopeasti ja matalalla kynnyksellä. Erityisesti sosiaalihuollossa terapiatakuun toteutumiselle esitetyn kuukauden aikarajan seuraaminen on työlästä. Lisäksi esitetty aikaraja on ristiriidassa jo olemassa olevan palvelutarpeen arviointia koskevan aikarajan kanssa.  

THL:n mukaan luonnoksessa on merkittäviä yhdenvertaisuuden ongelmia.

”Yhdenvertaisuuden kannalta on ongelmallista, että resursseja kohdennetaan lailla niin, että apua tarjotaan nopeasti lievemmin oireileville lapsille ja nuorille. On vaara, että lapset, nuoret ja perheet, jotka tarvitsevat monimuotoista tai pitkäaikaista tukea, jäävät epäarvoiseen asemaan. Erityisen haavoittuvassa asemassa olevien näkökulmasta ehdotus ei ole riittävä eikä yhdenvertaisuusperiaatteen mukainen.  ”Valmistelut palveluvalikoiman laajentamiseksi tulee aloittaa välittömästi, jotta terapiatakuu voi laajeta koskemaan kaikkia väestöryhmiä,” sanoo Outi Linnaranta. 

Hyvinvointialueet mahdollistavat sen, että eri toimijoiden tarjoamia ja toisaalta esimerkiksi perheiden tarvitsemia palveluita voidaan sovittaa yhteen aiempaa paremmin.  

THL muistuttaa myös, että lasten ja nuorten mielenterveys on riippuvainen myös heidän huoltajiensa voinnista ja työikäisten mielenterveys-, päihde- ja riippuvuuspalveluiden laadulla on heijastevaikutus lapsiin ja nuoriin. ”Lapsilla varhaisen tuen interventiot ovat vain osa työskentelyä perheen kanssa.  Interventioiden kohteena ovat tyypillisesti lasten vanhemmat, ei lapsi”, Kalmari toteaa. 

Lisätietoja

THL:n lausunto

Hanne Kalmari 
kehittämispäällikkö
THL
puh. 029 524 7779
etunimi.sukunimi@thl.fi

Outi Linnaranta
ylilääkäri
THL
puh. 029 524 7517
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

I de mest utsatta bostadsområdena går mest pengar förlorade på spelautomaterna i det egna området14.6.2024 02:00:00 EEST | Tiedote

I områden där utsatthet är vanligt förlorar man mest pengar på spelautomaterna i det egna bostadsområdet, framgår det av THL:s undersökning. Även tillgången till spelautomater, det vill säga antalet automater i förhållande till invånarantalet, är högst i de mest utsatta postnummerområdena, även om antalet automater totalt sett har minskat betydligt.

People in the most disadvantaged residential areas lose the greatest amount of money to slot machines in their area14.6.2024 02:00:00 EEST | Press release

People lose the greatest amount of money to slot machines in areas where disadvantage is prevalent, the Finnish Institute for Health and Welfare’s (THL) study shows. The availability of slot machines or, the number of slot machines in relation to the number of residents, is also the highest in the most disadvantaged postal code areas, even though the number of slot machines has decreased significantly overall.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye