ELY-keskukset

Kalastusrajoituksia laajennettiin saimaannorpan suojelemiseksi - rajoitukset ovat voimassa 14.4.2026 saakka (Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Kaakkois-Suomi)

Jaa

Saimaannorpan suojelemiseksi asetettuja kalastusrajoituksia on onnistuttu lisäämään pesimäalueen laajentuessa osakaskuntien ja Pohjois-Savon ELY-keskuksen välisillä vapaaehtoisilla kalastusrajoitussopimuksilla. 

Saimaannorppa nauttii auringonlämmöstä rantakivellä. Kuva: Juha Taskinen
Saimaannorppa nauttii auringonlämmöstä rantakivellä. Kuva: Juha Taskinen

Osakaskuntien myönteisen suhtautumisen ansiosta kalastusrajoitukset on saatu voimaan Mikkelin Louhivedellä. Louhivesi on saimaannorpan uutta pesimäaluetta, sillä sinne syntyi tänä keväänä ensimmäinen kuutti vuosikymmenten tauon jälkeen. Pesimäalueen laajentuessa Pohjois-Savon ELY-keskus käynnisti kalastusrajoitussopimuksia koskevat neuvottelut osakaskuntien kanssa.  Osakaskunnat tekivät päätöksiä pikaisesti ja nyt rajoitukset ovat voimassa 2 218 hehtaarin alueella. Reilun 200 hehtaarin osalta kokoukset pidetään juhannusviikolla.  

Kalastusrajoitukset saatiin voimaan liki täysin ELY-keskuksen tarjoamille alueille ja nyt rajoitukset ovat voimassa Nurhola 1–2, Anttola-Louhivesi, Ristiinan Huttulan, Anttolan Huttulan ja Juottila 1–2 osakaskuntien alueilla. Kokoukset ovat tulossa Keikkalan osakaskunnan ja Korhola-Karhila vesialueiden osalta. Kalastusrajoitukset ovat voimassa 14.4.2026 saakka. Osakaskuntien sopimusalueista maksetaan korvausta vuosittain 2,5 € hehtaarilta.  

-Kokemukset kalastusrajoitusten asettamisesta vapaaehtoisilla sopimuksilla ovat hyviä uusilla pesimäalueilla. Yhteistyö sujuu osakaskuntien kanssa ja sopimusvalmius on korkea Saimaalla, kehuu johtava kalatalousasiantuntija Teemu Hentinen.     

Saimaasta yli 70 % kalastusrajoitusalueena saimaannorpan suojelemiseksi 

Saimaannorpan suojelemiseksi asetettuja kalastusrajoituksia on onnistuttu lisäämään pesimäalueen laajentuessa osakaskuntien ja Pohjois-Savon ELY-keskuksen välisillä vapaaehtoisilla kalastusrajoitussopimuksilla. Kalastusrajoitusalueen pinta-ala on nyt 3050 km2. Kolmen vuoden aikana kalastusrajoitusaluetta on laajettu vapaaehtoisilla sopimuksilla yli 13 300 hehtaaria. Suurimmat laajennukset on tehty Puruvedellä, Louhivedellä ja Etelä-Saimaalla pesimäalueen laajentuessa. Valtioneuvoston asetusalueella sopimuskattavuus on erittäin korkea ollen noin 95 %.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teemu Hentinen
johtava kalatalousasiantuntija
Pohjois-Savon ELY-keskus

Puh: 0295 024 037
teemu.hentinen@ely-keskus.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Jyllinkosken padon purku edistää erittäin uhanalaisen raakun elinympäristöjen laajentumista, Kankaanpää (Varsinais-Suomi, Satakunta)12.7.2024 11:00:42 EEST | Tiedote

Heinäkuun alussa aloitettu Jyllinkosken voimalaitospadon purku Kankaanpäässä on herättänyt paljon huolta paikallisten keskuudessa. Purkutöiden takia Karvianjoen vedenpintaa on laskettu, mikä on paljastanut jokitörmiä ja siellä eläviä simpukoita. Jokihelmisimpukoita eli raakkuja tai muita uhanalaisia simpukkalajeja ei kuitenkaan ole menehtynyt veden laskun myötä.

På Sibborutten en tillfällig trafikant, för den avbrutna trafiken på Borgå rutten sökes nya lösningar10.7.2024 15:37:15 EEST | Tiedote

Borgå och Sibbo förbindelsebåtsruttens trafikavtal har sagts upp på grund av trafikantens svårigheter att sköta uppgifterna. På Sibbo rutten sköts trafiken från och med 11.7 av en tillfällig serviceproducent. För Borgå ruttens del kommer trafiken tills vidare att upphöra. Det utreds möjligheterna att ordna ersättande trafik så snart som möjligt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye