Nykyinen tai entinen puoliso pari- ja lähisuhdeväkivallan yleisin tekijä – miesuhrien määrä kasvoi lähes 10 prosenttia vuonna 2023
Viranomaisten tietoon viime vuonna tulleissa pari- ja lähisuhdeväkivaltarikoksissa oli 12 300 uhria, joista aikuisten uhrien määrä kasvoi 3,2 % ja alaikäisten hieman yli kymmenyksellä vuoteen 2022 verrattuna.
Aikuisista uhreista naisia oli 74 % ja alaikäisistä tyttöjä noin puolet. Vaikka miesuhrien määrä oli lähes kolme kertaa pienempi kuin naisten, miesuhrien määrä kuitenkin kasvoi edellisvuodesta melkein 10 %.
”Prosentuaalisesti suurin miesuhrien määrän kasvu oli aviopuolisoiden tekemässä väkivallassa, 18,3 %. Lukumääräisesti eniten kasvua oli tapauksissa, joissa tekijä on uhrin vanhempi. Pojat joutuvat tilastollisesti tyttöjä useammin juuri vanhempansa väkivallan kohteeksi”, kertoo yliaktuaari Kimmo Haapakangas.
”Samaa sukupuolta olevien parien ja heteroparien vertaaminen ei sen sijaan ole tilastollisesti mahdollista, koska ensin mainittuja on niin pieni osuus pareista”, täsmentää Haapakangas.
Sekä aviopuolison tekemän parisuhdeväkivallan uhrien määrä että vanhempien lapsiinsa kohdistaman väkivallan ilmoitukset ovat lisääntyneet.
Haapakangas arvioi, että pari- ja lähisuhdeväkivalta on ollut aiempaa enemmän esillä mediassa, mikä on kasvattanut tietoisuutta asiasta. Tämä on voinut myös osaltaan rohkaista uhreja ilmoittamaan tapauksista. Vaikka kasvavat ilmoitusmäärät voi tulkita negatiiviseksi kehitykseksi, luvut voivat kuitenkin kertoa myös positiivista viestiä tietoisuuden lisääntymisestä pari- ja lähisuhdeväkivallan tunnistamisessa.
Tilastoihin päätyvät ainoastaan viranomaisten tietoon tulleet tapaukset. Läheskään kaikkea pari- ja lähisuhdeväkivaltaa ei ilmoiteta viranomaisille. Lisäksi pimentoon jää muun muassa seurustelusuhdeväkivalta.
"Valitettavasti rikosilmoitusjärjestelmään ei kirjata uhrin ja tekijän suhdetta tilastoinnin kannalta käyttökelpoisessa muodossa. Päättely joudutaan tekemään rekistereistä, joten seurustelusuhteet ja muut epäviralliset suhteet jäävät tilastojen ulkopuolelle", Haapakangas summaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kimmo HaapakangasYliaktuaari
Puh:029 551 3252kimmo.haapakangas@stat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI
Vaihde 029 551 1000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Myymälävarkauksien määrä kasvanut alkuvuonna16.4.2025 08:01:11 EEST | Tiedote
Poliisin tietoon tuli alkuvuonna selvästi enemmän myymävarkauksia kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.
Nyt tiedetään, miksi kuluttajat eivät luota Suomen talouteen: Syinä maailman myllerrykset ja inflaatio14.4.2025 12:22:12 EEST | Tiedote
Kuluttajien usko Suomen talouteen ja odotukset sen kehityksestä ovat olleet miinuksella jo kolmen vuoden ajan. Tuoreiden tietojen mukaan tärkein selittävä tekijä on maailmanlaajuinen kehitys, kuten sodat, konfliktit sekä kauppapolitiikka. Toiseksi nousee inflaatio.
Konkurssihakemuksissa kasvua maaliskuussa – 12 kuukauden aikavälillä synkin tilanne sitten vuoden 199711.4.2025 08:02:26 EEST | Tiedote
Maaliskuussa pantiin vireille 350 konkurssia, mikä on 76 konkurssia enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa. Myös konkurssiin haettujen yritysten henkilötyövuosien määrä oli hieman korkeampi kuin vuosi sitten.
Yli puolet yritystuesta maksettiin viime vuonna suuryrityksille10.4.2025 08:01:17 EEST | Tiedote
Suoraa yritystukea myönnettiin vuonna 2024 yhteensä 1,1 miljardia, mikä oli noin 7 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Suoria tukia maksettiin 908 miljoonaa euroa.
KORJAUS aamun uutiseen: Suomen väkiluku kasvoi 32 120 hengellä vuonna 20244.4.2025 08:37:56 EEST | Tiedote
Tämänaamuisessa uutisessa kerrottu luku Suomen väkiluvun kasvusta oli virheellinen. Suomen väkiluku kasvoi viime vuonna 32 120 hengellä, ei 32 137:llä, kuten uutisessa kerrottiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme