Ilmatieteen laitos

Suomi kärkisijoilla eurooppalaisessa ilmanlaatulistauksessa

Jaa

Ilmanlaatu on parantunut huomattavasti Euroopassa viime vuosikymmeninä, mutta saastunut ilma on edelleen suurin ympäristön aiheuttama terveysuhka niin Euroopassa kuin globaalistikin. Suomessa ilmanlaatu on verrattain hyvä, jopa Euroopan kärkikastia.

Euroopan ympäristövirasto (EEA) on julkaissut juuri uuden ilmanlaaturaportin, joka käsittelee tärkeimpiä ilmansaasteita Euroopassa vuosina 2022 ja 2023. Ilmansaasteista eniten terveyshaittoja aiheuttavat pienhiukkaset, joita tulee kotitalouksien lämmityksestä, teollisuudesta ja liikenteestä. Suomessa myös pienhiukkasten kaukokulkeuma muualta Euroopasta on merkittävää.

Suomen osalta mittaustulokset osoittavat, että Suomen ilmanlaatu on Euroopan kärjessä. Tutkimuksen perusteella Suomessa on EU-maiden puhtain ilma otsonin osalta. Hopeasijalle Suomi ylsi hengitettävien hiukkasten kohdalla, vaikkakin jokakeväinen katupöly aiheuttaa täälläkin haasteita ja ärsytysoireita, kuten nuhaa, yskää ja kurkun sekä silmien kutinaa. Keskimääräinen pienhiukkaspitoisuus, joka on merkittävin terveyshaitta Suomessakin, oli meillä kolmanneksi alhaisin Euroopassa. Vain Islannissa ja Virossa on puhtaampi ilma tämän indikaattorin osalta.

Pääosin puun pienpoltosta peräisin olevan bentso(a)pyreenin osalta olemme kuitenkin Euroopan keskiarvon huonommalla puolella.

"Vaikka ilmanlaatu on yleisesti parantunut viime vuosikymmeninä, nykyiset ilmanlaadun raja-arvot ja tavoitearvot ylittyvät edelleen useilla alueilla Euroopassa. Suomessa ilmanlaatu on parantunut siten, että raja-arvon ylityksiä ei ole viime vuosina enää mitattu", summaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Katriina Kyllönen.

Eurooppalaisista kaupunkilaisista 96 prosenttia altistuu terveydelle haitallisille pienhiukkasten pitoisuuksille. Uusi eurooppalainen ilmanlaadun lainsäädäntö on viimeistelyvaiheessa. Vuodesta 2030 alkaen raja-arvojen odotetaan tiukentuvan entisestään, jotta eurooppalaisilla olisi turvallisempi ilma hengittää.

Suomen ajantasainen ilmanlaatutilanne löytyy Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erikoistutkija Katriina Kyllönen, Ilmatieteen laitos, puh. 050 352 6722, katriina.kyllonen@fmi.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos

Väitöstutkimus toi uutta tietoa satelliittihavaintojen tulkintaan liittyvistä epävarmuuksista11.6.2024 09:24:21 EEST | Tiedote

Väitöstyössä tarkasteltiin tilastollisia käänteisongelmia eli inversio-ongelmia satelliittihavaintojen tulkinnassa. Sovelluskohteina olivat ilmakehän pienhiukkaset eli aerosolit ja otsonipitoisuuden pystysuuntainen jakauma eli otsoniprofiili. Väitöstutkimuksessa keskityttiin epävarmuusanalyysiin, joka on tärkeää satelliittihavaintojen hyödyntämisen ja laskenta-algoritmin kehittämisen kannalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye