ManpowerGroup

Työmarkkinabarometri: Työnantajien varovaisuus työllistämisaikeissa jatkuu heinä-syyskuulle

Jaa

Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi heinä-syyskuulle 2024 on +22 prosenttiyksikköä.  Laskua edellisestä vuosineljänneksestä on 1 prosenttiyksikköä.  Suomen työnantajien työllistämisaikeet ovat jämähtäneet edellisen kvartaalin tasoille ollen kuitenkin vielä globaalin keskiarvon (+22) kanssa samassa linjassa. Tutkimuksen kysely on tehty huhtikuussa (1.-30.4.2024).  

Kaavio, joka näyttää Suomen rekrytointinäkymät eri toimialoilla heinä-syyskuussa 2024. Pankki-, rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöalalla suurin kasvu, viestintäpalveluissa suurin lasku.
Suomen rekrytointinäkymät eri toimialoilla heinä-syyskuussa 2024. Suluissa edellisen vuosineljänneksen luku.

Suomalaisten työnantajien varovaisuus työllistämisaikaisessa on seurausta epävarmuudesta, jossa taustalla huolet liittyen taloudelliseen ja poliittiseen tilanteeseen.

Työllistämisodotukset ovat hyvin linjassa Suomen talousennusteiden kanssa. Suomen talous supistuu myös kuluvana vuonna ja markkinoiden elpymiseen liittyy epävarmuutta. Toisaalta hidastuva inflaatio, odotukset korkojen laskusta sekä vientiteollisuuden parantuneet näkymät ennakoivat positiivista käännettä loppuvuoden aikana. Tämän takia yritysten työllistämisaikeet ovat säilyneet kohtuullisella tasolla sekä linjassa globaalin keskiarvon kanssa”, kommentoi ManpowerGroupin Suomen ja Baltian toimitusjohtaja Minna-Stina Korpela.

Parhaimmat työllistämisnäkymät ovat pankki-, rahoitus-, vakuutus ja kiinteistöalalla, jossa työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi on +52 prosenttiyksikköä. Huolimatta talouden epävarmuudesta Suomen finanssisektori on vakaa.   

Alueellisessa tarkastelussa parhaimmat rekrytointinäkymät ovat Pohjois-Suomen alueella, jossa työllistämisaikeita kuvaava indeksi on +30 prosenttiyksikköä (+32). Itä-Suomen ennusteessa, -4 (-4), epävakaus jatkuu, alueen yrittäjien kärsiessä Venäjän ja Ukrainan välisestä sodasta. Alueelta ei toisaalta ole pystytty keräämään kyselyyn vastaajia samalla tavoin kuin muilta alueilta. Länsi-Suomen rekrytointiennuste on +18 (+25) ja Etelä-Suomen +23 (+22). Organisaatiokoon mukaan tarkasteltaessa yli 5 000 henkeä työllistävissä suuryrityksissä ollaan optimistisimpia.  

Työllistämisnäkymät* heinä-syyskuussa 2024 eri toimialoilla Suomessa:  

  • Pankki-, rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöala +52 (+43)  
  • Kuljetus ja logistiikka +36 (+22)  
  • Teollisuus +26 (+24)   
  • Tietotekniikka +24 (+37)   
  • Energia-ala +23 (+9)  
  • Terveydenhuolto ja biotieteet +20 (+24)   
  • Kuluttajatuotteet ja -palvelut +15 (+12)   
  • Muu* +10 (+21)   
  • Viestintäpalvelut -15 (+17)   

*) Sisältää julkisen - ja järjestösektorin. Suluissa edellisen kvartaalin luku.  

Haastattelut tehtiin ajalla 1.-30.4.2024.    

Katso täydelliset tulokset Q3 2024 ManpowerGroup Employment Outlook Survey -tutkimuksesta, mukaan lukien alue- ja maatiedot, osoitteessa https://go.manpowergroup.com/meos.    

Työmarkkinabarometri (Employment Outlook Survey) ManpowerGroupin työmarkkinabarometri on kattavin 40 374 työnantajaa 42 maassa), tulevaisuuteen katsova työllisyystutkimus, jota käytetään maailmanlaajuisesti. Työllisyysnäkymiä kuvaava indikaattori lasketaan ottamalla niiden työnantajien prosenttiosuus, jotka ennakoivat rekrytointiaktiivisuuden lisääntymistä, ja vähentämällä tästä niiden työnantajien prosenttiosuus, jotka ennakoivat rekrytointiaktiivisuuden vähenemistä. Suomessa tutkimukseen osallistui 525 työnantajaa.

Tulevaisuuteen suuntautuvat lausumat Tämä tiedote sisältää tulevaisuuteen suuntautuvia lausumia, mukaan lukien lausumat työvoiman kysynnästä tietyillä alueilla ja teollisuudenaloilla sekä taloudellisesta epävarmuudesta. Todelliset tapahtumat tai tulokset saattavat poiketa olennaisesti tulevaisuuteen suuntautuvista lausumista riskeistä, epävarmuustekijöistä ja oletuksista johtuen. Näitä tekijöitä käsitellään tarkemmin Yhtiön Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissiolle toimittamissa raporteissa, mukaan lukien Yhtiön 31.12.2023 päättyneen tilikauden vuosikertomuksen Risk Factors -osiossa, ja nämä tiedot on liitetty tähän viittauksen kautta. ManpowerGroup pidättäytyy päivittämästä mitään tämän tiedotteen tulevaisuuteen suuntautuvaa lausumaa, paitsi lain vaatimusten mukaisesti.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Henna Karjalainen, markkinointi- ja viestintäjohtaja
ManpowerGroup
henna.karjalainen@manpowergroup.fi
+358 50 575 9197

Kuvat

Kaavio: Suomen työnantajien rekrytointiaikeet heinä-syyskuussa 2024 - 43 % aikoo lisätä henkilöstön määrää, 20 % suunnittelee vähentämistä, 35 % arvioi määrän pysyvän samana, 2 % ei osaa sanoa. Työllistämisaikeiden kausitasoitettu indikaattori on 22 %.
Suomen työnantajien rekrytointiaikeet heinä-syyskuussa 2024.
Lataa
Pylväsdiagrammi, joka näyttää rekrytointinäkymät eri toimialoilla heinä-syyskuussa 2024. Tässä ovat toimialojen prosenttiosuudet: Pankki, rahoitus ja vakuutus 52%, Kuljetus ja logistiikka 36%, Teollisuus 26%, Tietotekniikka 24%, Energia-ala 23%, Terveydenhuolto ja biotieteet 20%, Kuluttajatuotteet ja palvelut 15%, Muu 10%, Viestintäpalvelut -15%.
Rekrytointinäkymät toimialoittain heinä-syyskuussa 2024.
Lataa
Maailmanlaajuinen työllisyysnäkymien indikaattoritaulukko heinä-syyskuussa 2024, jossa Costa Rica näkyy vahvimpana, Suomi globaalin keskiarvon tasolla ja Argentina sekä Romania heikoimpina.
Työllistämisnäkymät globaalisti heinä-syyskuussa 2024.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoa ManpowerGroupista

ManpowerGroup® on johtava globaali henkilöstö- ja työvoimaratkaisujen sekä ulkoistettujen palveluratkaisujen asiantuntija, kehittäjä ja tuottaja, joka auttaa organisaatioita uudistumaan nopeasti muuttuvassa työn maailmassa. Tarjoamme innovatiivisia ratkaisuja sadoille tuhansille organisaatioille vuosittain työllistämällä samalla miljoonia osaavia ammattilaisia merkityksellisiin tehtäviin useilla aloilla ja osaamisalueilla.

Asiantuntijabrändimme Manpower®, Experis® ja Talent Solutions palvelevat hakijoita ja asiakkaita yli 75 maassa. Olemme jatkaneet työtämme yli 70 vuoden ajan. Pohjoismaissa ja Baltiassa yhtiö on markkinajohtaja. Työmme monimuotoisen työelämän puolesta saa jatkuvasti tunnustusta. Vuonna 2024 yhtiö on valittu 15. kerran World’s Most Ethical Companies® -listalle. Lue lisää toiminnastamme ja palveluistamme osoitteessa www.manpowergroup.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ManpowerGroup

ManpowerGroup Suomen ja Baltian toimitusjohtajaksi nimitetty Minna-Stina Korpela18.12.2023 12:30:10 EET | Tiedote

ManpowerGroup Suomen ja Baltian toimitusjohtajaksi on nimitetty Minna-Stina Korpela. Korpela on toiminut ManpowerGroup Suomen ja Baltian toimintojen väliaikaisena toimitusjohtajana 1.7.2023 lähtien. Hän tuli ManpowerGroupiin Suomen ja Baltian talousjohtajaksi 12.9.2022. Korpelalla on pitkä ja kansainvälinen työkokemus talous- ja johtotehtävistä, mukaan lukien Pohjoismaiden ja Suomen talousjohtajan tehtävistä ALD Automotivessa ja talousjohtajan tehtävistä Nobinalla.

Työmarkkinabarometri ja osaajapulatutkimus: Työnantajilla positiiviset työllistämisaikeet samaan aikaan helpottavan osaajapulan kanssa12.12.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Synkistä talouden näkymistä huolimatta työnantajien työllistämisaikeet vuoden 2024 ensimmäisellä kvartaalilla eivät ole taantuneet negatiiviksi. Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi tammi-maaliskuulle 2024 on +29 prosenttiyksikköä. Laskua edelliseen kvartaaliin on 4 prosenttiyksikköä, mutta nousua 3 prosenttiyksikköä vuoden takaisesta. Samaan aikaan tehdyn osaajapulatutkimuksen mukaan suomalaisten työnantajien vaikeudet löytää tarvitsemaansa osaamista ovat helpottaneet. Uusimman tutkimuksen mukaan 58 %:lla on vaikeuksia löytää tarvitsemaansa osaamista. Edellisessä mittauksessa peräti 81 % työnantajista kertoi vaikeuksistaan löytää tarvittavaa osaamista. Globaalisti 75 % työnantajista raportoi osaajien löytämisen haasteista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye