Kokkolan kaupunki

Museo täyttyy urheilusta ja liikunnasta!

Jaa

Tulevaan näyttelyyn kaivataan kuvia ja tietoa.

K.H.Renlundin museo valmistelee urheilu- ja liikunta-aiheista näyttelyä, joka avautuu Näyttelyhallissa keväällä 2025. Näyttelyssä hyödynnetään laajasti museon omia kokoelmia ja aineistoja, joiden lisäksi yleisöltä ja seuroilta kaivataan kuvia, tietoja sekä urheiluun liittyviä muistoja ja kokemuksia.

Idrottens Wänner järjesti Kokkolassa 17.–18.8.1907 yleisurheilukilpailut. Lehtitietojen mukaan ne onnistuivat oivallisesti. Kilpailijoita ja katselijoita oli paljon ja sääkin suosi. Museolla on kilpailusta kuvasarja. Lehtijutun mukaan lajeja olivat esim. kuulantyöntö, pituushyppy, seipäänheitto, juoksu ja häkkijuoksu. Tämä kuva lienee samaa sarjaa, mutta sen henkilöt eivät ole tiedossa. Onko sinulla tietoa tästä kuvasta? Ole yhteydessä museoon: museo.tietopalvelu(at)kokkola.fi.
Idrottens Wänner järjesti Kokkolassa 17.–18.8.1907 yleisurheilukilpailut. Lehtitietojen mukaan ne onnistuivat oivallisesti. Kilpailijoita ja katselijoita oli paljon ja sääkin suosi. Museolla on kilpailusta kuvasarja. Lehtijutun mukaan lajeja olivat esim. kuulantyöntö, pituushyppy, seipäänheitto, juoksu ja häkkijuoksu. Tämä kuva lienee samaa sarjaa, mutta sen henkilöt eivät ole tiedossa. Onko sinulla tietoa tästä kuvasta? Ole yhteydessä museoon: museo.tietopalvelu(at)kokkola.fi. K.H.Renlundin valokuvakokoelmat

Maanantaina 10.6.2024 käynnistyy somekampanja, joka kannustaa ihmisiä kuvien ja videopätkien kautta jakamaan kokemuksiaan urheilusta ja liikunnasta. Museota kiinnostaa, missä ihmiset liikkuvat ja kenen kanssa liikutaan. Liikkua voi vaikkapa olohuoneen matolla jumpaten, metsässä pyöräillen tai seurojen ohjatussa liikunta- ja urheilutoiminnassa.

Somekampanja tukee Olympiakomitean valtakunnallista Suomi – toimintakykyinen maa ja kansa -kampanjaa, jolla rakennetaan muutosta liikkumiseen. Kokkolan kaupunki on mukana kampanjassa haastaen kaikki kokkolalaiset tutustumaan eri liikuntamuotoihin ja löytämään omaa arkea ja toimintakykyä parantavia tapoja liikkua.

Kuvia ja lyhyitä tarinoita voi jakaa somessa aihetunnisteilla #LiikkuvaKokkola ja #KarlebyIRörelse. Kaikki liikkumiseen ja urheiluun liittyvät postaukset ovat tervetulleita. Lisätietoa kampanjasta löytyy museon kotisivuilla ja somekanavissa. Kaupunki arpoo joka kuukausi palkintoja aihetunnisteita käyttävien kesken ja lisäksi museon näyttelytiimi valitsee syyskuun loppuun mennessä jaetuista kuvista kolme museokauppalahjakortin voittajaa.

–  Urheilun ja liikunnan asiantuntijoita ovat tässä yhteydessä kaikki liikkujat ja liikunnan kannattajat, eli toivottavasti meistä jokainen, naurahtavat yhteistuumin museon urheilunnäyttelyn työryhmän jäsenet, tutkimusamanuenssi Erik Engberg, tietopalveluamanuenssi Anna Katriina Puikko ja näyttelyamanuenssi Elina Vuorimies.

Yleisöltä toivottavat kuvat voivat olla vanhoja kuvia kotialbumien kätköistä, tai ihan uusia, vaikkapa selfie-kuvia salilta tai urheilukatsomoista. Kampanjaan lähetettävissä kuvissa on huomioitava tekijänoikeus ja yksityisyyden suoja. Kuvista osa saattaa päättyä esille myös vuonna 2025 avautuvaan näyttelyyn. Museo on somekampanjan jälkeen yhteydessä niihin tahoihin, joiden kuvia toivotaan esille näyttelyyn.

Näyttelyssä isossa roolissa tulevat olemaan urheilun ja liikunnan paikat – kaikki ne menneet, nykyiset ja tulevat paikat, jotka toimivat kokemusten ”pelikenttinä”. Urheilun ja liikunnan moniosaaja Petri Harsunen on näyttelyä valmistelevassa projektissa kartoittanut näitä paikkoja ja niihin liittyviä mielenkiintoisia tietoja.

–  Jos kartalle merkkaa 1920-luvun, 1960-luvun tai 2020-luvun liikuntapaikkoja, on tuloksena kolme keskenään hyvin erilaista karttaa. Toki pitempiaikaisiakin paikkoja ja niissä harrastettavaa toimintaa on ollut. Erikseen rakennetut sekä vapaasti muodostetut liikunnan ja urheilun suorituspaikat voivat kertoa yllättävänkin paljon paikallisesta elämästä, toteaa Harsunen.

Jos itse suorituspaikoista mennään astetta syvemmälle, kyse onkin juuri tällaisissa paikoissa koetuista asioista ja elämyksistä.

–  On erityisen mielenkiintoista ja myös tärkeää saada selville ja nostaa esille, mitä kaikkea Kokkolassa ja Keski-Pohjanmaalla onkaan koettu erilaisen liikkumisen parissa. Liikkuminen on niin iso osa monen ihmisen arkea, painottaa museotoimenjohtaja Joanna Kurth. Somekampanjan kautta meillä on toivottavasti mahdollisuus saada pientä käsitystä siitä, miltä liikkuminen ja urheilu nykyhetkessä tuntuu, maistuu ja haisee! Toivon että mahdollisimman monet liikuntaa harrastavat jakavat kuvansa suoraan toiminnan parista, kuten hikiseltä lenkkipolulta, futisharkoista tai vaikkapa frisbeegolfradalta. 

Kaupungin liikuntatoimessa aihepiiri on osa arkea, mutta liikuntatoimenjohtaja Lotta Nyqvist pitää tämänkaltaista laajempaa temaattista ja ajallista katsausta tervetulleena.

– Välillä liikuntaa on hyvä pohtia pidemmällä aikaperspektiivillä, katsoen sekä pitkästi taaksepäin ja eteenpäin. Aina voimme oppia ja innostua vanhasta, sekä löytää aineksia uusille visioille, joilla voimme ylläpitää sekä hyviä liikuntaolosuhteita että hyvää henkeä kaiken liikkumisen parissa, pohtii Nyqvist.

Museo tulee olemaan yhteydessä myös suoraan paikallisiin seuratoimijoihin, joita kutsutaan mukaan pohtimaan oman lajinsa paikallista historiaa ja nykytoimintaa sekä yleiseminkin liikuntaa ja urheilua tulevan näyttelyn merkeissä. Monilla seuroilla saattaa olla arkistojensa kätköissä sellaista aineistoa ja esineistöä, jota toivotaan mukaan näyttelyyn.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Kokkola. Meillä on laajempi horisontti

Kokkolan kaupunki on Keski-Pohjanmaan kaksikielinen maakuntakeskus, jossa asukkaita on noin 48.000. Kokkolan elinkeinoelämän veturi on kansainvälisestikin merkittävä kemianteollisuuden keskittymä, jota täydentävät Suomen suurin raideliikenne- ja panamaxsatama sekä monipuolinen yritystoimijoiden verkosto. Myös monipuoliset tapahtumat, matkailu ja loma-asuminen tuovat kaupunkiin kävijöitä.

Kuningas Kustaa II Aadolf perusti Kokkolan kaupungin 400 vuotta sitten Pohjanlahden rannalle. Meri on tuonut mukanaan vahvat kaupan ja logistiikan perinteet merenkulusta ja laivanrakennuksesta teollisuuteen ja sivistykseen. Sijainti meren ja lentoyhteyksien äärellä, pääradan ja E8-tien varrella varmistaa niin ihmisten, tavaroiden kuin ideoidenkin liikkuvuuden.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokkolan kaupunki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye