KIASMA

Kiasman uusi museonjohtaja Kiira Miesmaa: Kestävä kehitys ja ilmaisunvapaus tulevaisuuden taidemuseoiden suurimmat haasteet

Jaa

Yksi suurimmista haasteista tulevaisuuden taidemuseoille on kestävä kehitys ja ilmastonmuutos, näkee Kiasman uusi museonjohtaja Kiira Miesmaa. Toinen aikamme haaste on hänen mielestään niin taiteilijoiden kuin taidemuseoiden ilmaisunvapaus. Miesmaa aloitti tehtävänsä Nykytaiteen museo Kiasman museonjohtajana kesäkuun alussa.

Kiira Miesmaa aloitti tehtävänsä Nykytaiteen museo Kiasman johtajana kesäkuun alussa.
Kiira Miesmaa aloitti tehtävänsä Nykytaiteen museo Kiasman johtajana kesäkuun alussa. Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

”Uskon taiteen näkemiseen ja kokemiseen fyysisesti, joten on olennaista kyetä toteuttamaan se mahdollisimman pienellä hiilijalanjäljellä”, Miesmaa sanoo.  

Vaatimus koskee niin näyttelyiden tekemistä, kokoelmatyötä kuin yleisötyötä. Haasteista huolimatta Miesmaa näkee nykytilanteessa mahdollisuuksia tuottaa ja toteuttaa asioita uudella tavalla. 

Taiteilijoiden ja museoiden ilmaisunvapauden osalta tilanne on Miesmaan mielestä Pohjoismaissa vielä melko rauhallinen. 

”Olen omalta osaltani edistämässä sitä, että tilanne pysyykin niin. Näen Kiasman paikkana, jossa erilaiset äänet voivat turvallisesti kuulua.” 

Taidemuseoiden taloudellinen tilanne puhuttaa tällä hetkellä paljon. Suomessa valtiolla on keskeinen rooli rahoittajana, ja kenttään kohdistuu leikkauspaineita. 

”Toimijat joutuvat arvioimaan, mitä on jatkossa mahdollista tehdä ja mistä pitää karsia niin, että museoille laissa annetut määräykset kuitenkin toteutuvat. Omarahoituksen ja yksityisen rahoituksen kasvattamiseen on tarvetta.” 

Suomessa eletään museobuumia 

Miesmaalla on pitkäaikainen kokemus taiteen kentältä ja laajat kansainväliset kontaktit. Hänelle on kertynyt runsaasti kokemusta kaupallisen kentän ja museoinstituutioiden yhteistyöstä, rahoituksesta ja näyttelyiden kuratoinnista. 

Suomessa on viime vuodet eletty museobuumia, ja taidemuseoissa käy enemmän ihmisiä kuin koskaan ennen. Miesmaa näkee, että Kiasmalla on vahva profiili, jonka varaan on hyvä rakentaa. 

”Kiasma toimii suomalaisella taidemuseokentällä suunnannäyttäjänä ja sitä seurataan tarkasti.” 

Kansallisgalleriaan kuuluvalla Kiasmalla on Miesmaan mielestä myös velvollisuus tehdä nykytaidetta laajasti tunnetuksi. Vaikka näyttelyohjelma on suunniteltu jo varsin pitkälle, hänen vaikutuksensa alkaa näkyä vähitellen. 

”Mielestäni taiteen tulee olla vaikuttavaa, ajankohtaista, historiallisesti merkittävää ja yksinkertaisesti sellaista, että se tuo iloa arkeemme ja auttaa katsojia ymmärtämään paremmin yhteiskuntaa, itseään ja ylipäätään taiteen merkitystä. Haluan nähdä Kiasmassa monipuolista ohjelmaa, joka seuraa ajan virtauksia, mutta nostaa esiin myös nykytaiteen klassikoita, joita ei kenties ole aiemmin nähty Suomessa.” 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kiasman viestintä:

Piia Laita, viestintäpäällikkö, 0294 500 507, piia.laita@kiasma.fi
Kiira Koskela, tiedottaja, 050 47 86 861, kiira.koskela@kiasma.fi

Kuvat

Kiira Miesmaa aloitti tehtävänsä Nykytaiteen museo Kiasman johtajana kesäkuun alussa.
Kiira Miesmaa aloitti tehtävänsä Nykytaiteen museo Kiasman johtajana kesäkuun alussa.
Lataa

Linkit

Kansallisgalleria on kuvataiteen valtakunnallinen museo. Se ylläpitää kolmea Suomen tunnetuimmista museoista, jotka ovat Ateneumin taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo. Lisäksi se hallinnoi kansallista taidekokoelmaa sekä siihen liittyvää arkistoa, rakentaa kulttuuriperintöä ja edistää taiteellista sivistystä. www.kansallisgalleria.fi

Nykytaiteen museo Kiasma
Mannerheiminaukio 2
00100 Helsinki

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KIASMA

Nina Beier visar på pinsamheter med våra vardagliga föremål och seder21.3.2024 09:38:00 EET | Tiedote

Då ett föremåls status stiger eller sjunker i samhället väcks konstnären Nina Beiers intresse. Det kan handla om en handrullad cigarr eller ett vintagehandfat vars färger på sin tid fick imperialistiska namn som Indian ivory eller Bali brown. I sina skulpturer drar Beier paralleller mellan olika föremål och material som får nya innebörder i sina nya kontexter; i verket Plug (2018) sticker till exempel en tjock cigarr upp ur avloppet i ett handfat. Beiers utställning Delar öppnar på Kiasma den 22 mars.

Taiteilija Nina Beier osoittaa kiusallisuuksia, joita arkisiin esineisiin ja tapoihimme sisältyy21.3.2024 09:38:00 EET | Tiedote

Kun esineen arvostus yhteiskunnassa nousee tai laskee, taiteilija Nina Beierin kiinnostus herää. Kyseessä voi olla vaikkapa käsin kääritty sikari tai vintage-lavuaari, joiden väreille annettiin aikanaan imperialistisia nimiä, kuten Indian ivory tai Bali brown. Veistoksissaan Beier rinnastaa esineitä ja materiaaleja toisiinsa. Uusissa asiayhteyksissä ne saavat jälleen uusia merkityksiä; esimerkiksi teoksessa Plug (2018) paksu sikari sojottaa pastellisen pesualtaan viemäriaukosta. Beierin Osat-niminen näyttely avautuu Kiasmassa perjantaina 22. maaliskuuta.

Nina Beier points to unsettling aspects of everyday objects and habits21.3.2024 09:38:00 EET | Press release

When society’s appreciation for an object rises or falls, the artist Nina Beier gets interested. It might be a hand-rolled cigar or a vintage sink, its colour once given an imperialist name, such as “Indian ivory” or “Bali brown”. Her sculptures juxtapose objects and materials. In their new contexts they again take on new meanings, for example, in Plug (2018) a thick cigar protrudes out of the drain hole beneath a pastel-toned sink. Beier’s Parts exhibition opens at Kiasma on 22 March.

Inbjudan till media: Nina Beier är en internationellt erkänd konstnär vars readymade-verk snart kommer att ställas ut på Kiasma – utställningen presenteras till pressen 21.3.18.3.2024 09:12:00 EET | Kutsu

Nina Beiers skulpturer bygger ofta på existerande föremål som hon letar efter på handelsplatser på nätet och i affärer för begagnade varor. I sina skulpturer drar Beier paralleller mellan olika föremål och material som får nya innebörder i sina nya kontexter. Välkommen till presskonferensen för Nina Beiers utställning Delar på Museet för nutidskonst Kiasma torsdagen den 21.3. Vänligen anmäl ditt deltagande: kiira.koskela@kiasma.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye