Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

EU-valet 2024: Uppdaterad prognos för mandatfördelningen i det nya Europaparlamentet

Dela

Uppdaterad prognos för mandatfördelningen i det nya Europaparlamentet baserad på slutliga och preliminära valresultat i 26 länder och information före valet för ett land (fram till 12.38).

Uppdaterad prognos för mandatfördelningen i det nya Europaparlamentet
Uppdaterad prognos för mandatfördelningen i det nya Europaparlamentet

Prognosen ovan baseras på

  • Slutliga valresultat från nio EU-medlemsländer: Cypern, Frankrike, Grekland, Kroatien, Litauen, Malta, Polen, Slovakien och Tyskland.
  • Preliminära valresultat från 17 länder: Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Italien, Lettland, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Rumänien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Ungern och Österrike.
  • Information före valet för från Irland.


Preliminära siffror indikerar att valdeltagandet i hela EU hamnar på cirka 50,8 procent. Prognoserna för Europaparlamentets sammansättning baseras på strukturen i det avgående parlamentet och dess politiska grupper, men påverkar inte sammansättningen av nästa parlament vid dess konstituerande sammanträde.

Alla nationella partier som inte har en nuvarande officiell grupptillhörighet och som inte ingår bland de ”grupplösa” (non-attached) i det nuvarande Europaparlamentet hamnar i en särskild kategori som kallas ”övriga”, oavsett deras politiska inriktning.

Prognoserna för antalet platser kommer även fortsättningsvis att uppdateras och publiceras på https://results.elections.europa.eu/sv/.

På https://results.elections.europa.eu/sv/ finns också nationella resultat, mandat per politisk grupp och land, fördelningen mellan nationella partier och politiska grupper och information om valdeltagande. Det kommer också gå att jämföra resultat, kontrollera majoriteter eller skapa en widget.

Kontakter

Andra språk

Följ Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye