Kymenlaakson hyvinvointialue

Ministeri Kaisa Juuso tutustui Kouvolan päivystykseen

Jaa

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso vieraili 10.6. Kouvolassa. Tapaamisen tarkoitus oli valottaa erityisesti Kouvolan Ratamokeskuksen ympärivuorokautisen päivystyksen tarpeellisuutta koko Kymenlaakson näkökulmasta. Lakkautuksen myötä kustannukset kasvaisivat järjestämistavasta riippuen vähintään 2,4 miljoonaa euroa nykytilanteeseen verrattuna.

Kaupungintalolla ministeri Juusoa tapasivat kaupungin virkamiehet ja luottamushenkilöt sekä hyvinvointialueen ja poliisin edustajat. Ministerivierailuun sisältyivät käynnit Ratamokeskuksen päivystyksessä sekä Kymenlaakson psykiatrisessa sairaalassa.

Hyvinvointialue esitteli ministeri Juusolle Kouvolan päivystyksen kustannustehokkaan ja toimivan akuuttilääketieteen mallin sekä kävi läpi kolme vaihtoehtoa siitä, miten yöpäivystyksen toiminta tulisi järjestää, jos lakkautus toteutuu. Myös vaihtoehtojen kustannusvaikutukset käytiin läpi.  Kustannukset kasvaisivat järjestämistavasta riippuen vähintään 2,4 miljoonaa euroa nykytilanteeseen verrattuna.

– Kiitän kaupunkia ja hyvinvointialuetta kutsusta. Vierailun järjestelyt ovat toimineet hienosti, ja olen saanut paljon syventävää tietoa siitä, miten palvelut täällä Kouvolassa on järjestetty, ministeri Kaisa Juuso totesi maanantaina vierailunsa päätteeksi.

– On todella hienoa, että ministeri tuli vierailulle Kymenlaaksoon ja erityisesti tutustumaan keskeisiin palveluihimme Kouvolassa”, kiittelee hyvinvointialuejohtaja Harri Hagman.

–Ministeri pääsi näkemään toimintamme arkea ja samalla kuulemaan eri alojen ammattilaisiltamme, millaisia vaikutuksia yöpäivystyksen lakkautuksella olisi toimintaan ja talouteen sekä alueemme asukkaiden potilasturvallisuuteen.

Akuuttilääketieteen toimiva päivystysmalli

Ratamokeskuksessa päivystyksen nykyistä, Kouvolassa kehitettyä akuuttilääketieteen mallia esitteli tulosaluejohtaja, vastuuylilääkäri Kimmo Salmio. Myös henkilöstö pääsi ääneen kertomaan työskentelystä uudessa sairaalassa. Kymenlaakson psykiatrisessa sairaalassa ministeri Juuso tapasi mm. mielenterveys- ja päihdepalvelujen tulosaluejohtaja, vastuuylilääkäri Ari Ronkaisen ja ylihoitaja Susanna Rämän.

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka oli tyytyväinen ministerin vierailuun.

– Saimme tilaisuuden kertoa yksityiskohtaisemmin nykyisestä toimivasta päivystyksen mallista sekä kirkastaa palvelutarpeiden kokonaiskuvaa Kouvolan osalta. Yöpäivystyksen lakkautuksella on monia kerrannaisvaikutuksia ja alueen erityispiirteet pitää ottaa huomioon päätöstä tehtäessä, Toikka painottaa.

Ministerille luovutettiin kuntalaisadressi – allekirjoituksia lähes 40 000

Kansalaisliikkeen Kouvolassa synnyttänyt ja Tätä emme purematta niele Facebook ryhmän perustanut Taru Salmi luovutti ministeri Juusolle Kouvolassa kerätyn adressin Ratamokeskuksen yöpäivystyksen säilyttämisen puolesta. Adressi on ollut allekirjoitettavana adressit.com -palvelussa sekä useissa toimipaikoissa eri puolilla kaupunkia. Allekirjoituksia on saatu lyhyessä ajassa lähes 40 000.

Vierailun päätteeksi ministeri Juusolle ojennettiin myös Kouvolan kaupungin ja Kymenlaakson hyvinvointialueen yhteinen edunvalvontakirje, jossa perustellaan yöpäivystyksen tarpeellisuus Kouvolassa. Monesta näkökulmasta lakkauspäätös heikentää asukkaiden palveluja, vaarantaa potilasturvallisuuden, heikentää sote-henkilöstön saatavuutta ja tuo lisäkustannuksia.

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut lausuntopyynnön luonnoksesta hallituksen esitykseksi, jossa ehdotetaan muutoksia ympärivuorokautista terveydenhuollon päivystystä sekä leikkaustoimintaa koskevaan sääntelyyn. Sekä Kouvolan kaupunginhallitus että hyvinvointialueen aluehallitus käsittelevät omat lausuntonsa kesäkuussa.

Kuvat

Nainen luovuttaa adressin toiselle naiselle, he kättelevät neuvotteluhuoneessa.
Kouvolalainen Taru Salmi luovuttaa adressin Kouvolan yöpäivystyksen säilyttämiseksi ministeri Juusolle.
Lataa
Ryhmä ihmisiä seisomassa portailla, taustalla ikkunoita ja kokoustila.
Tapaamisessa korostettiin Kouvolan yöpäivystyksen merkitystä koko Kymenlaaksolle. Kuvassa ylhäällä aluevaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen, poliisipäällikkö Ari Karvonen, kansanedustaja Sheikki Laakso, hyvinvointialuejohtaja Harri Hagman ja apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell, keskellä kehitysjohtaja Lauri Lehto, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa ja hyvinvointipäällikkö Sanna-Riitta Junnonen, edessä kansanedustaja Paula Werning, sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso, aluehallituksen puheenjohtaja Nina Brask ja kaupunginjohtaja Marita Toikka.
Lataa
Ryhmä ihmisiä tervehtimässä toisiaan Ratamokeskuksessa.
Ratamokeskuksessa ministeri Juusoa olivat vastaanottamassa tulosaluejohtaja, vastuuylilääkäri Kimmo Salmio ja johtajaylihoitaja Mari Kuusisto.
Lataa
Kimmo Salmio esittelee Ratamokeskuksen uusia tiloja ja päivystyksen toimintaa ryhmälle ihmisiä.
Kimmo Salmio esittelee Ratamokeskukseen vuonna 2022 valmistuneita tiloja ja päivystyksen toimintaa. Myös henkilöstö pääsi kertomaan työstään.
Lataa

Kymenlaakson hyvinvointialue

Järjestämme Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut. Noin 159 500 asukkaan maakuntaan kuuluvat Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää ja Virolahti.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kymenlaakson hyvinvointialue

Palveluverkon käsittely on siirtynyt itseoikaisun vuoksi syksyyn5.6.2024 10:02:37 EEST | Tiedote

Kymenlaakson hyvinvointialueen fyysiseen palveluverkkoon liittyviä muutoksia on valmisteltu pitkään. Terveysasemia koskevia päätöksiä oli alun perin tarkoitus käsitellä aluehallituksen kokouksessa 11.6.2024. Aluehallitus kuitenkin päätti 21.5.2024 itseoikaista tekemiään päätöksiä liittyen palvelurakenteeseen ja palveluverkkoon. Tämän vuoksi näiden asioiden käsittely siirtyy syksyyn.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye