HSL Helsingin seudun liikenne

HSL-alueen asukkaat liikkuvat eniten Helsingin keskustaan sekä toivovat sinne entistäkin parempia joukkoliikenneyhteyksiä

Jaa

HSL toteutti ensimmäistä kertaa koko HSL-alueen asukkaille suunnatun karttapohjaisen kyselyn matkakohteista, liikkumisesta ja liikkumistarpeista 15.4.-29.4.2024. Liikkumiskyselyn tulokset ovat poikkeuksellisen laaja ja kattava data-aineisto siitä, miten asukkaat liikkuvat ja haluaisivat liikkua HSL-alueella.

Kesäinen kuva, jossa on ratikka Helsingin keskustassa

Helsingin ydinkeskusta ja Pasila korostuivat tuloksissa vahvasti keskeisimpinä alueina niin pääkaupunkiseudun isojen kaupunkien kuin kehyskuntien asukkaille. Kaikista HSL-alueen kunnista toivotaan entistä parempia joukkoliikenneyhteyksiä Helsingin keskustaan. Helsingin ydinkeskustaan ja Pasilaan matkustetaan eniten lähes jokaisesta kehyskunnasta töiden ja opintojen takia. Myös vapaa-aikaa vietetään pääkaupungin keskusta-alueella.

"Helsingin keskusta on edelleen HSL:n laajan asiakaskyselyn perusteella kaikkein houkuttelevin paikka, jonne ihmiset haluavat matkustaa työn, opiskelujen, vapaa-ajan ja harrastusten vuoksi. Erityisesti keskustaan halutaan matkustaa joukkoliikennettä käyttäen kaikista Helsingin seudun kunnista. Tämä kysyntä luo hyvää pohjaa Helsingin keskustan elävoittämiselle ja joukkoliikenneyhteyksien kehittämiselle", Markkinat-tulosalueen johtaja Mari Flink HSL:stä sanoo.

Muissa, kuin pääkaupunkiseudun kunnissa työmatkat kohdistuvat pääasiassa Helsingin keskustaan, mutta vapaa-aikaa puolestaan vietetään enemmän oman kunnan sisällä tai lähikunnissa.

Lähes puolet (48,5 %) kyselyyn vastanneista liikkuu yleensä joukkoliikenteellä ja noin viidennes (19 %) liikkuu autolla. 17 % vastaajista arvioi käyttävänsä joukkoliikennettä ja autoa arjessaan yhtä paljon. Kaikkein tyytyväisimpiä joukkoliikenteeseen olivat helsinkiläiset. Yli 70 % heistä kokee joukkoliikenteen palvelevan tarpeitaan hyvin.

Lähes 80 % vastaajista kokee liikkumisensa perustuvan vahvasti rutiiniin. Noin 60 % kokee liikkumisen kustannusten ja vaihtoehtojen puutteen vaikuttavan paljon liikkumisen valintoihin. Kaikista HSL-alueen kuntalaisista siuntiolaiset kokivat eniten, että heidän liikkumistaan ohjaa vaihtoehtojen puute.

Tulossivut löytyvät täältä. Kattavilla tulossivuilla voi tarkastella tuloksia kuntakohtaisesti tai tutkia koko HSL-aluetta kokonaisuudessaan.

Suosituimpia kohteita, joihin HSL-alueen asukkaat kertoivat matkustavansa

Töiden ja opiskelun vuoksi matkustetaan eniten Helsingin keskustaan ja kantakaupungin alueelle, Pitäjänmäkeen, Itäkeskukseen, Otaniemeen, Keilaniemeen, Leppävaaraan, Espoon keskukseen, Keravan keskustaan, Tikkurilaan ja Vantaanporttiin.

Päivittäinen asiointi ja kaupassa käynti keskittyy Helsingin keskustaan ja kantakaupungin alueelle, Itäkeskukseen, Oulunkylään, Kannelmäkeen, Malmille, Tikkurilaan, Vantaanporttiin, Espoon keskukseen, Espoon Isoon Omenaan ja Leppävaaraan.

Liikunta ja ulkoilu tapahtuu Helsingin keskustassa ja kantakaupungin alueella, Talissa, Paloheinässä, Itäkeskuksessa, Herttoniemessä, Leppävaarassa, Tapiolassa, Matinkylässä, Tikkurilassa, Keravan keskustassa ja Tuusulan keskustassa.

Muu vapaa-aika vietetään Helsingin keskustassa, Pasilassa, Kalliossa, Itäkeskuksessa, Herttoniemessä, Leppävaarassa, Espoon Isossa Omenassa, Tikkurilassa, Vantaanportissa ja Keravan keskustassa.

Tulossivut löytyvät täältä. Kattavilla tulossivuilla voi tarkastella tuloksia kuntakohtaisesti tai tutkia koko HSL-aluetta kokonaisuudessaan.

Lisätietoja liikkumiskyselystä

Kysely sai noin 54 000 vierailijaa, joista lähes 30 000 henkilöä täytti kyselyn loppuun asti. Karttamerkintöjä tehtiin kyselyyn yhteensä 225 890 kappaletta.

HSL hyödyntää liikkumiskyselystä saatua tietoa ensisijaisesti joukkoliikenteen suunnittelussa ja palvelujen asiakaslähtöisessä kohdentamisessa. Työ- ja opiskeluperäisten matkojen lisäksi tahtotilana on vahvistaa vapaa-ajan matkustamisen mahdollisuuksia. Kysely toteutettiin yhteistyössä Mapita Oy:n kanssa hyödyntäen heidän tuottamaansa Maptionnaire-karttakyselyalustaansa (karttapohjainen osallistamismenetelmä).

HSL on toteuttanut liikkumiskyselyitä aiemmin alueellisesti linjastomuutosten tai muiden joukkoliikenteen kehittämisprojektien yhteydessä. Viimeisimpänä näistä Kehä I:n linjastotarkastelu keväältä 2023.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvassa on kartta, jossa on sinisellä värillä merkittyjä kohtia. Siniset kohdat esittävät paikkoja, joihin kyselyyn vastanneet haluaisivat päästä kulkemaan paremmin joukkoliikenteellä.
Kartassa on esitetty sinisellä vastaajien merkitsemät kohteet, jonne he haluaisivat päästä kulkemaan paremmin joukkoliikenteellä. Kolme suosituinta paikkaa ovat Helsingin keskusta, Nuuksio ja Helsinki-Vantaan lentoasema.
Lataa

Linkit

Helsingin seudun liikenne HSL vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta, tilaamisesta ja lipuista sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on noin 400 työntekijää. Vuonna 2023 HSL:n toimintakulut olivat 830 miljoonaa euroa ja toimintatuotot 876 miljoonaa euroa. HSL:n liikennevälineiden kyytiin noustiin vuoden 2023 aikana 344 miljoonaa kertaa, mikä on suurin osa Suomen joukkoliikennematkoista.
Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Infopaketti kesän metron poikkeuksista julkaistu – näin liikenne kulkee kesällä7.5.2024 08:42:19 EEST | Tiedote

Metroliikenteessä on poikkeuksia kesällä 2024 sekä keskustassa että Itäkeskuksen ja Mellunmäen välillä. 3.6. alkaen metro ei kulje keskustan läpi, kun Rautatientorin metroasema on kiinni 3.6.–1.9. Mellunmäen asema on kiinni 3.6.-8.9., ja myös Myllypuron ja Kontulan asemat ovat osan kesästä suljettuina. Järjestämme poikkeusten aikana korvaavaa bussi- ja ratikkaliikennettä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye