Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Inbjudan till media: Varha erbjuder läkemedelsfri vård mot sömnlöshet

Dela

Av kunderna inom primärhälsovården lider nästan varannan av någon form av sömnsvårighet eller sömnlöshet. Sömnen är en av de viktigaste faktorerna som inverkar på livskvaliteten och välmåendet och långvarig sömnlöshet kan leda till invalidpension lika sannolikt som depression. Sömnlöshet ökar också risken för sjukdomar och olyckor. Sömnen har också stor betydelse för vården av till exempel hjärt- och kärlsjukdomar.

Två lila grafiska element som liknar hjärtan eller V-bokstäver mot mörk bakgrund. I övre högra hörnet finns Varhas logo.

Läkemedelsfri behandling av sömnlöshet är förstahandsbehandling av sömnlöshet enligt God medicinsk praxis -rekommendationerna. Hittills har en sådan behandling inte varit tillgänglig, åtminstone inte inom primärvården. 

Sömnskolor är en ny form av verksamhet som är tillgänglig för vuxna invånare i Egentliga Finland. Deltagarna inbjuds att delta i en studie där man för första gången undersöker resultaten av en gruppbaserad behandlingsmodell för sömnlöshet. 

Under våren har även onlinegrupper för personer med sömnstörningar startat. 

Varha ökar kompetensen hos sin personal genom att utbilda sjukskötare och vårdpersonal till sömnrådgivare och sömnterapeuter på avancerad nivå i samarbete med Åbo yrkeshögskola. 

Kom och hör mer på pressträffen måndagen den 17 juni kl. 10.00 på ÅUCS T-sjukhus, mötesrummet på 6:e våningen. 

Anmäl dig senast fredagen den 14 juni kl. 12.00 på adressen suvi.vainio@varha.fi

Experter som medverkar på pressträffen: 

Elina Bergman,  

Klinisk lärare, Åbo universitet, allmänmedicin och specialistläkare, Universitetssocial- och hälsocentral, huvudansvarig för forskningen om läkemedelsfri behandling av sömnlöshet inom primärvården i Varha. 

Susanna Laivoranta-Nyman

Servicedirektör, Universitetssocial- och hälsocentralen, Universitetssocial- och hälsocentralen har som mål att föra forskning, utveckling, innovation och expertis närmare basservicen. 

Juha Markkula 

Specialist i psykiatri, Sömn- och andningscentret, ÅUCS, utvecklare av den läkemedelsfria behandlingsmodellen för sömnlöshet, expert och ansvarig utbildare i sömnskötarutbildningen som anordnas av ÅUCS Sömn- och andningscentret och Åbo yrkeshögskola. Sömn- och andningscentret samordnar riksomfattande forskning, utveckling av behandling och utbildning inom sömn- och andningsstörningar. 

Kirsikka Mäntylä

Sjukskötare, Halikko hälsocentral, ledare av sömnskolegrupper, deltar i ett forskningsprojekt om en läkemedelsfri behandlingsmodell för sömnlöshet. 


Som ett universitetsbaserat välfärdsområde forskar vi ständigt och utvecklar våra vårdmetoder och vår verksamhet. Vi ansvarar för samordningen av forskning och utbildning inom vårt samarbetsområde (Egentliga Finlands, Österbottens och Satakuntas välfärdsområden). Varje år utbildar vi över 7 000 studerande inom olika områden. Årligen publiceras över 1 300 vetenskapliga publikationer och tiotals doktorsavhandlingar vid Varha. Vår expertis är internationellt erkänd. 

 

Nyckelord

Kontakter

Egentliga Finlands välfärdsområde

”Vi tryggar, vi botar, vi räddar – välfärd tillsammans, varje dag.”
Egentliga Finlands välfärdsområde ordnar invånarnas social- och hälsovårdstjänster samt räddningstjänster. Vår webbplats är varha.fi

Andra språk

Följ Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Varhas välfärdsområdesfullmäktige godkände det framtida nätet av verksamhetsställen12.6.2024 22:14:52 EEST | Tiedote

Välfärdsområdesfullmäktige i Egentliga Finlands välfärdsområde (Varha) godkände vid vårens sista sammanträde välfärdsområdesstyrelsens förslag om nätet av verksamhetsställen. Inom Varhas område kommer det i fortsättningen att finnas sju social- och hälsocentraler och 16 social- och hälsostationer. Fullmäktige godkände också bokslutet för räkenskapsperioden 2023 och den ändrade investeringsplanen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye