Tarkastuslautakunta peräänkuuluttaa keinoja hoitoon pääsyn parantamiseksi sekä talouden tasapainottamiseksi
Tarkastuslautakunta pitää välttämättömänä hoitoon pääsyn turvaamista samalla kun vaikean taloudellisen tilanteen vakauttamiseksi on löydettävä keinoja. Jotta molemmissa onnistutaan, on yhteistyön Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin kanssa oltava saumatonta, strategian toteutumista seurattava järjestelmällisesti ja johtamisessa tarvittavaa tietopohjaa kehitettävä.
HUSin yhtymäkokous käsittelee 13.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Lautakunta on arvioinut muun muassa HUS-yhtymän ensimmäistä vuotta, hoitotyön johtamista, synnytystoimintaa ja lapsettomuushoitoja, apuvälinepalvelujen ja palliatiivisen hoidon järjestämistä sekä potilas- ja asiakasviestintää.
HUS-yhtymän ensimmäistä toimintavuotta leimasivat edelleen jatkuvat vaikeudet monien terveydenhuollon ammattihenkilöiden saatavuudessa ja hoitoon pääsyssä. Taloudellinen tilanne oli vaikea ja alijäämää kertyi 111,1 miljoonaa euroa. Palvelujen määrää ei voida tiukassa taloustilanteessa lisätä, mikä tekee hoitoon pääsyn määräaikojen noudattamisesta vaikeaa.
Tarkastuslautakunta antaa 9 suositusta HUSin toiminnan kehittämiseksi
Tarkastuslautakunta pitää seuraavien suositusten toteuttamista välttämättömänä, jotta varmistetaan lainsäädännön vaatimusten noudattaminen ja pysyminen tiukassa talousraamissa:
- HUSin tulee löytää keinot, joilla varmistetaan lainmukainen hoitoon pääsy Valviran määräyksen mukaisesti 31.3.2025 mennessä. Määräyksen toteuttaminen edellyttää uudenlaisia toimintatapoja ja yhteistyötä HUS-yhtymän omistajien kanssa muun muassa lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen saatavuuden varmistamiseksi ja päivystyksen pitkien kokonaishoitoaikojen lyhentämiseksi.
- Talousarviossa tulee asettaa strategialle ja sen painopisteille mitattavat tavoitteet, mittarit ja tavoitetasot. Tavoitteet tulee asettaa siten, että HUSin omistajat ja muut sidosryhmät voivat seurata strategian edistymistä strategiakauden aikana.
- Taloustilanteen vakauttaminen edellyttää Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin kanssa sovittuja konkreettisia tavoitteita ja toimenpiteitä. Tarkastuslautakunta toteaa, että tuottavuus- ja säästöohjelmien toimenpiteet eivät ole olleet riittäviä tasapainottamaan taloutta. Palvelujen kustannusvaikuttavuudesta tulee tuottaa enemmän tietoa ja hyödyntää sitä päätöksenteossa.
Haasteista huolimatta isossa organisaatiossa tapahtuu myös paljon myönteistä kehitystä. Vuonna 2023 työnhakijoita oli aiempaa enemmän ja henkilöstön työkyky on hyvällä tasolla. Terveyskylän palvelut säästävät ammattilaisten aikaa ja parantavat kansalaisten elämänlaatua - hyödyt on arvioitu sadoiksi miljooniksi euroiksi. Syöpäkeskukselle myönnettiin maaliskuussa 2024 Pohjoismaiden ensimmäinen Magneettisairaala-tunnustus osoituksena erinomaisesta hoitotyöstä.
Tarkastuslautakunnan arviointikertomus sekä arviointimuistiot vuodelta 2023 ovat julkaistu osoitteessa www.arviointikertomushus.fi.
Mikä on tarkastuslautakunta?
Tarkastuslautakunnan tehtävänä on arvioida HUS-yhtymälle asetettujen tavoitteiden toteutumista sekä toiminnan tuloksellisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta. Tarkastuslautakunta antaa vuosittain yhtymäkokoukselle arviointikertomuksen, jossa julkaistaan edellistä vuotta koskevien arviointien tulokset ja annetaan suosituksia toiminnan kehittämiseksi.
Yhteyshenkilöt
Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Carita Orlando, p. 040 5445 519, carita.orlando@vantaa.fi
Arviointijohtaja Pirjo Räsänen, p. 040 416 4012, pirjo.rasanen@hus.fi
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
hus.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme