Suomen ympäristökeskus

Vuoden vesistökunnostaja -palkinto Valonialle ja elämäntyöpalkinto Timo Yrjänälle

Jaa

Vesistökunnostusverkoston Vuoden vesistökunnostaja -palkinto myönnettiin 11.6. kestävän kehityksen organisaatio Valonialle kiitoksena pitkäjänteisestä ja tuloksekkaasta työstä vesistöjen hyväksi. Palkinnon vastaanotti Valonian vesi- ja luontoasiantuntija Jarkko Leka. Elämäntyöpalkinnolla palkittiin puolestaan Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Yrjänä pitkästä ja ansiokkaasta urasta vesistökunnostusten ja vesiensuojelun parissa. Tunnustukset jaettiin vesistökunnostusalan suurimman vuositapahtuman eli valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston vuosiseminaarissa Rovaniemellä.

Timo Yrjänä soutelee keväisellä joella.
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Yrjänä palkittiin elämäntyöpalkinnolla pitkästä ja ansiokkaasta urastaan vesistökunnostajana ja vesiensuojelijana. Kuva: Timo Yrjänän kotiarkisto

Valonia on ympäristö- ja energia-asioiden sekä kestävän kehityksen asiantuntijaorganisaatio, joka toimii osana Varsinais-Suomen liittoa. Valonialla on keskeinen rooli vesiensuojelu- ja vesistökunnostushankkeissa Saaristomeren valuma-alueella Varsinais-Suomessa. Valonia edistää myös alueellisten vesistökunnostustoimijoiden verkostoitumista, kouluttaa vesistökunnostajia sekä viestii aktiivisesti vesiasioista niin alueen vapaa-ajan asukkaille kuin alan ammattilaisillekin. Vesistöhankkeiden lisäksi Valonia työskentelee monipuolisesti kestävän kehityksen puolesta. Esimerkiksi ilmastonmuutokseen sopeutumista edistävät hankkeet tukevat laajasti myös vesiensuojelua.

Kunnostuksia vesistöissä ja valuma-alueilla


Valonia on toteuttanut monipuolisia vesistöhankkeita. Virtavesikunnostuksista Raisionjoen kunnostus ja Aneriojoen Holstenkosken padon osittainen purku sekä koskikunnostukset ovat valtakunnallisestikin merkittäviä saavutuksia. Kuntien kanssa yhdessä toteutetut soiden ennallistamiset ovat parantaneet valuma-alueilta tulevien vesien laatua. Varsinais-Suomen Helmikunnat-hankkeissa Valonia on yhdessä kuntien kanssa toteuttanut luonnonhoitohankkeita, joissa on kunnostettu muun muassa purojen ranta-alueita ja lintujen pesimä- ja levähdysalueita sekä suojeltu pienvesiä. 

Valonia vastaa Saaristomeri-ohjelman käytännön toimenpiteistä, joilla vähennetään maatalouden ravinnekuormitusta. Tähän tähtää myös Tuorlan kartanon alueelle suunniteltu yleisölle avoin maatalouden vesistöpolku. Innovatiivinen vesistöpolku tarjoaa vesistötietoa sekä esimerkkejä maatalouden ratkaisuista, jotka muun muassa parantavat maan kasvukuntoa ja samalla pienentävät vesistökuormitusta. 

Koulutusta, viestintää ja verkostoitumista 


Hankkeiden lisäksi Valonia on järjestänyt virtavesien kunnostuskurssin ja pienvesikoulutuksen tapaisia valtakunnallisia vesisitökunnostuksen koulutuksia. Valoniassa on tuotettu monenlaisille kohderyhmille vesiensuojelun neuvonta-, viestintä- ja koulutusmateriaaleja, jotka ovat verkossa vapaasti kaikkien saatavilla. Valonia on koostanut oppaita omakotiasujille, maanviljelijöille ja mökkiläisille sekä edistänyt koululaisten vesistötuntemusta luomalla alueen kouluille toimintamallin lähivesien tutkimisesta.

Valonian saavutusten listassa on lisäksi Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkoston luominen. Maakunnallisen verkoston tarkoituksena on tukea ja neuvoa paikallisten vesiensuojeluyhdistysten aktiiveja vesiensuojelu- ja vesistökunnostusasioissa.

”Valonia on vesiensuojelun saralla moniosaaja ja esimerkin näyttäjä monille toimijoille. Pitkäjänteinen työ yhdistettynä vankkaan asiantuntemukseen on synnyttänyt vaikuttavia hankkeita, maakunnallisen vesistökunnostusverkoston sekä koulutuksia, jotka hyödyttävät vesiensuojelun kenttää laajasti. Vuoden vesistökunnostaja -palkinnon myötä haluamme kiittää Valoniaa tähän mennessä tehdystä työstä”,  tiivisti ympäristöministeriön erityisasiantuntija Sini Olin palkintopuheessaan.

Virtavesien kunnostajan pitkä ura palkittiin


Vesitalousasiantuntija, filosofian tohtori Timo Yrjänän vankka tietotaito vesistökunnostuksista ulottuu 1980-luvun loppupuolelle, jolloin Yrjänä aloitti uransa ympäristöhallinnossa. Yrjänä ohjasi muun muassa Iijoen vesistöalueen uittokunnostuksia kymmenen vuoden ajan. Hänen vuonna 2003 valmistunut väitöskirjansa käsitteli virtavesien kalataloudellisia kunnostuksia.
Timo Yrjänä on auliisti siirtänyt osaamistaan nuoremmille polville. Hän on toiminut kouluttajana virtavesien kunnostuskursseilla, ja myös suunnitellut ja järjestänyt vesistökunnostuskoulutuksia. Yrjänä on päivittänyt Virtavesien kunnostus -kirjan yhdessä Anssi Elorannan kanssa. Elämäntyöpalkinnolla Timo Yrjänää halutaan kiittää hänen tekemästään työstä pohjoisten vesien hyväksi.

Vesistökunnostajapalkinto on osa Vesistökunnostusverkoston toimintaa


Vuoden vesistökunnostaja -palkinto jaettiin nyt kahdennentoista kerran. Palkinnon voi saada toimija tai hanke, joka on edistänyt esimerkillisesti vesistöjen kunnostusta. Palkinnonsaajan valitsee Vesistökunnostusverkoston vuosittain vaihtuva raati, jossa tänä vuonna oli mukana Suomen ympäristökeskus, Lapin ELY-keskus, VESKU-hanke, Vanajavesikeskus ja ympäristöministeriö.

Valtakunnallinen vesistökunnostusverkosto on avoin yhteydenpitofoorumi kaikille vesistöjen hyvinvoinnista ja kunnostuksesta kiinnostuneille. Vesistökunnostusverkosto välittää ajantasaista ja luotettavaa tietoa vesistöjen ja valuma-alueiden kunnostuksesta ja rahoitusmahdollisuuksista. Verkostoa koordinoi Suomen ympäristökeskus Syke. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Jarkko Lekan kuva
Vesistökunnostusverkoston Vuoden vesistökunnostaja -palkinto myönnettiin 11.6. kestävän kehityksen organisaatio Valonialle kiitoksena pitkäjänteisestä ja tuloksekkaasta työstä vesistöjen hyväksi. Palkinnon vastaanotti Valonian vesi- ja luontoasiantuntija Jarkko Leka.
Lataa
Timo Yrjänän kuva, hän soutelee kuvassa joella.
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Yrjänä palkittiin elämäntyöpalkinnolla pitkästä ja ansiokkaasta urasta vesistökunnostusten ja vesiensuojelun parissa.
Lataa

Linkit

Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.

Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki

0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Observationerna av cyanobakterier har ökat något i insjöarna11.7.2024 14:50:43 EEST | Tiedote

Observationerna av cyanobakterier har ökat något i insjöarna i hela landet och observationer har gjorts ända till Lappland. På öppet hav finns det nu cyanobakterier i Finska viken och Skärgårdshavet, i södra Bottenhavet håller cyanobakterier på att utvecklas. I kustområdet har cyanobakterier fortfarande observerats huvudsakligen vid Nylands och Egentliga Finlands kuster och antalet observationer har knappt förändrats alls.

Slight increase in blue-green algae observations in inland waters11.7.2024 14:40:48 EEST | Press release

Blue-green algae observations have increased slightly throughout the country, and observations have been made even in Lapland. Blue-green algae now occur in the Gulf of Finland and the Archipelago Sea. In the southern part of the Bothnian Sea blue-green algae are just developing. Blue-green algae have still been observed in the coastal area, mainly on the coasts of Uusimaa and Southwest Finland, and the number of observations has not changed much.

Sinilevähavainnot sisävesillä lisääntyneet hieman11.7.2024 13:00:00 EEST | Tiedote

Sinilevähavainnot ovat hieman lisääntyneet sisävesillä koko maassa, ja havaintoja on tehty aina Lappia myöten. Avomerellä sinilevää on nyt Suomenlahdella ja Saaristomerellä, Selkämeren eteläosassa sinilevä on vasta kehittymässä. Rannikkoalueella sinilevää on havaittu edelleen pääasiassa Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rannikolla, eikä havaintojen määrä ole juurikaan muuttunut. Huom! Korjattu tiedotteen lopussa: Kuluvalla viikolla Järvi-meriwikin ja Vesi.fi:n kautta saatiin enemmän kansalaishavaintoja kuin viime viikolla.

The blue-green algae situation has remained stable since last week, unstable and windy weather slows down the growth of blue-green algae4.7.2024 13:06:23 EEST | Press release

The blue-green algae situation has remained stable since last week. In inland waters, blue-green algae observations have slightly decreased, and the algae situation in coastal areas has remained unchanged. In sea areas, windy weather has largely mixed blue-green algae with water mass. In recent days, blue-green algae have been observed especially in the west of Hanko and the Upinniemi open sea area.

Algläget har hållits stabilt sedan förra veckan, det instabila och blåsiga vädret dämpar ökningen av cyanobakterier4.7.2024 13:03:26 EEST | Tiedote

Algläget har varit stabilt sedan förra veckan. Observationerna av cyanobakterier har minskat något i insjöarna och algläget i kustområdena har förblivit oförändrat. I havsområdena har det blåsiga vädret till stor del blandat ihop cyanobakterierna med vattenmassan. Under de senaste dagarna har cyanobakterier observerats särskilt väster om Hangö och i Obbnäsfjärden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye