AKY – Akavalaiset yrittäjät: Hyväksytyn rekisteröintipäätöksen saaminen kestää edelleen kuukausia
Rekisteröintihakemusten suuri määrä yllätti valvontaviranomaiset vuoden alussa täysin ja keskeneräisenä käyttöön otettu rekisterijärjestelmä ruuhkautui nopeasti viivästyttäen yritystoiminnan aloittamista.
Sote-valvontalain voimaantulon jälkeen työskentely itsenäisenä ammatinharjoittajana on vaatinut hyväksytyn rekisteröitymisen uuteen Soteri-rekisteriin. Yritystoiminnassa tapahtuneista muutoksista täytyy saada myös hyväksyntä ennen muuttuneen toiminnan aloittamista.
Rekisterijärjestelmä ruuhkautui nopeasti, mikä on viivyttänyt yritystoiminnan aloittamista. Valvira ja Aluehallintovirastot ovat pyrkineet purkamaan rekisteröintihakemusten ruuhkaa kaikilla käytössä olevilla keinoilla. Toukokuun loppuun mennessä rekisteröinti-ilmoituksia oli käsitelty yli neljä tuhatta ja jonossa ilmoituksia oli vajaa 3 800. Etelä-Suomen Aluehallintoviraston jonotilanne oli vaikein, siellä käsittelyä odotti yli 1 600 rekisteröinti-ilmoitusta. Käsittelyaika-arvio oli huhtikuun lopulla Etelä-Suomen Aluehallintovirastossa neljästä kuuteen kuukautta ja muissa Aluehallintovirastoissa sekä Valvirassa kahdesta kolmeen kuukautta.
Valvontalaissa on valuvika, joka tulisi korjata nopeasti
Valviralta saatujen tietojen mukaan rekisteriin ja sen sähköiseen asiointiin on kevään aikana tehty lukuisia korjauksia ja parannuksia. Rekisterin ja rekisteröintimenettelyn ohjeiden kehittäminen jatkuu edelleen ja hakemusten käsittelyprosessia pyritään parantamaan. Suullista lupaa toiminnan aloittamiseen ei voi kuitenkaan saada jonotilanteesta huolimatta.
Valvontalaki ei mahdollista poikkeuksia rekisteröintimenettelyyn, joten hyväksytty rekisteröintipäätös on edellytys yritystoiminnan aloittamiselle. Valvontaviranomaisilta saatujen tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö ei ole tällä hetkellä suunnittelemassa valvontalain muuttamista. Liitot ovat yhteistyössä AKY – Akavalaiset yrittäjät ry:n kanssa tehneet aktiivista vaikuttamistyötä lainsäädännön korjaamiseksi. Tilanteesta keskustelua varten on pyydetty myös audienssia ministeri Kaisa Juusolle.
– Rekisterin ruuhkatilanteiden ei tule estää ammatinharjoittajana toimimista. Lakia tulisi muuttaa niin, että työskentelyn voi aloittaa heti kun rekisteröintihakemus on laitettu vireille, korostaa Suomen Fysioterapeuttien erityisasiantuntija Jarmo Mäkelä.
AKY – Akavalaiset yrittäjät ja soteryhmän liitot
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jarmo MäkeläAKYn sote-työryhmän puheenjohtaja
jarmo.makela@suomenfysioterapeutit.fiTimo SaranpääpuheenjohtajaAKY – Akavalaiset yrittäjät
Puh:050 523 6005timo.saranpaa@ekonomit.fiTietoja julkaisijasta
AKY - Akavalaiset yrittäjät ry on korkeakoulutettujen yrittäjien edunvalvontajärjestö, johon kuuluu 24 jäsenjärjestöä ja näiden lähes 18 000 pää- ja sivutoimista yrittäjäjäsentä. AKY on Suomen yrittäjien toimialajärjestöjäsen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta AKY - Akavalaiset yrittäjät ry
AKY – Akavalaiset yrittäjät: Positiivinen luottorekisteri syrjii toiminimiyrittäjiä16.4.2025 10:10:31 EEST | Tiedote
Positiivisen luottorekisterin piti tuoda läpinäkyvyyttä, helpottaa asiointia ja ehkäistä ylivelkaantumista tarjoamalla luotonantajille ajantasaisempaa tietoa kansalaisten maksukyvystä. Käytännössä rekisteri on johtanut tilanteeseen, jossa osa tulonsaajista – kuten toiminimiyrittäjät, apurahansaajat ja freelancerit – eivät saa lainaa, puhelinliittymää tai maksuaikaa, vaikka heillä olisi säännölliset ja riittävät tulot. Suomessa toimii yli 250 000 toiminimiyrittäjää, jotka maksavat veronsa, hoitavat vastuunsa ja pitävät talouden rattaita pyörimässä. Positiivinen luottorekisteri asettaa kansalaiset eriarvoiseen asemaan ja tekee ihmisistä luottokelvottomia, vaikka heillä olisi säännölliset tulot.
AKY – Akavalaiset yrittäjät: Työttömyysturvan yhdistelmävakuutus on vihdoinkin saatava käyttöön14.4.2025 14:06:13 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan hallitusohjelman mukaisesti ns. yhdistelmävakuutusta. Hallitusohjelmassa on asetettu tavoitteeksi, että malli on valmiina esitettäväksi puoliväliriiheen mennessä. Valmistelu on edennyt pitkälle ja valmistumassa oleva malli tyydyttää valtaosaa sen valmisteluun osallistuneista tahoista. Nyt poliittisten päättäjien pitää kantaa vastuunsa ja viedä malli lainsäädäntöön. Yhdistelmävakuutuksen tarkoituksena on mahdollistaa eri tulomuotojen huomioon ottaminen ansiosidonnaisen työttömyysturvan määräytymisessä. Tällä hetkellä samanaikaisesti yrittäjänä ja palkansaajana työskentelevä ei voi hyödyntää kaikkia tulojaan työttömyysvakuutuksessa. Yhdistelmävakuutuksen avulla palkansaaja voisi yhdistää työttömyysturvassa mahdollisia yritystoiminnan tulojaan ja näin vakuuttautua tulojenmenetykseltä nykyistä laajemmin. Samoin yrittäjä, joka saa myös palkkatuloja, voisi ottaa ne huomioon ansiosidonnaisen työttömyysturvan perusteita määriteltäessä.
Yksikkökustannushanke – kustannustehokkuuden ja läpinäkyvyyden puolesta25.3.2025 09:18:29 EET | Tiedote
Suomalaisen julkisen talouden tehostaminen on eräs aikamme tärkeimmistä kysymyksistä. Valtiovarainministeriössä on alkanut helmikuussa 2024 yksikkökustannushanke, jonka tarkoituksena on avata julkisen sektorin kustannuksia läpinäkyväksi sosiaali- ja terveydenhuollossa. Ministeriö on tehnyt arviota hintojen julkistamisesta, ja osana tätä, pyytänyt lausuntoa asiasta Kilpailu- ja kuluttajavirastolta (KKV). KKV toteaa helmikuisessa lausunnossaan, että hyvinvointialueiden oman sote-palvelutuotannon tarkkojen yksikkökustannusten julkaiseminen heikentäisi alueiden asemaa hankintamarkkinalla ja johtaisi julkisten varojen tehottomaan käyttöön. KKV:n mielestä hankkeen tulokset pitäisi julistaa salaisiksi ja niitä voisi hyödyntää vain valtiovarainministeriö.
Kelan ja hyvinvointialueiden ehdot hankinnoissa ovat kohtuuttomia20.2.2025 12:03:37 EET | Uutinen
Yle uutisoi hiljattain, kuinka Kela velvoittaa osassa kuntoutusmuotojaan palveluntarjoajat käytännössä maksamaan oman työnsä tekemisestä pakottamalla käyttämään tilaajavastuupalvelu Vastuu Groupin Luotettava Kumppani -palvelua. Palveluun kerätään tilaajavastuulain mukaisia tietoja yhteen paikkaan, josta ne ovat ostajan kätevästi tarkistettavissa. Ongelmana palvelussa on, että se maksaa yrittäjälle, palvelupaketista riippuen, 160–300 euroa vuodessa (+ alv). Näin palveluntuottajalle syntyy kuluja siitä, että se täyttää ostajan vaatimuksia. Yle on haastatellut Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professoria Timo Voutilaista, jonka mukaan tällainen järjestely haastaa hyvän hallinnon perusteet. Professori Voutilainen arvostelee sitä, että Kela tekee näin asiakashankintaa yksityiselle yritykselle.
AKY – Akavalaiset yrittäjät ry tekee vaikuttavaa työtä8.2.2025 10:09:24 EET | Uutinen
AKY on tehnyt vaikuttavaa työtä yrittäjien toimintaympäristön parantamiseksi. Se on vaikuttanut yrittäjille tärkeisiin asioihin, edistänyt dialogia eri viranomaisten kanssa ja luonut yhteyksiä päättäjiin. Voittaja on osoittanut vuoden aikana esimerkillistä sitoutumista yrittäjien tukemiseen ja kehittämiseen. Järjestön edustajat ovat aina aktiivisesti mukana ja edistävät rakentavaa keskustelua eri foorumeilla. He ovat tehneet ansiokasta ja vaikuttavaa työtä ja olleet rohkeasti äänessä, kun on ollut tarve vaikuttaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme