AKY - Akavalaiset yrittäjät  ry

AKY – Akavalaiset yrittäjät: Hyväksytyn rekisteröintipäätöksen saaminen kestää edelleen kuukausia

Jaa

Rekisteröintihakemusten suuri määrä yllätti valvontaviranomaiset vuoden alussa täysin ja keskeneräisenä käyttöön otettu rekisterijärjestelmä ruuhkautui nopeasti viivästyttäen yritystoiminnan aloittamista.

Sote-valvontalain voimaantulon jälkeen työskentely itsenäisenä ammatinharjoittajana on vaatinut hyväksytyn rekisteröitymisen uuteen Soteri-rekisteriin. Yritystoiminnassa tapahtuneista muutoksista täytyy saada myös hyväksyntä ennen muuttuneen toiminnan aloittamista. 

Rekisterijärjestelmä ruuhkautui nopeasti, mikä on viivyttänyt yritystoiminnan aloittamista. Valvira ja Aluehallintovirastot ovat pyrkineet purkamaan rekisteröintihakemusten ruuhkaa kaikilla käytössä olevilla keinoilla. Toukokuun loppuun mennessä rekisteröinti-ilmoituksia oli käsitelty yli neljä tuhatta ja jonossa ilmoituksia oli vajaa 3 800. Etelä-Suomen Aluehallintoviraston jonotilanne oli vaikein, siellä käsittelyä odotti yli 1 600 rekisteröinti-ilmoitusta. Käsittelyaika-arvio oli huhtikuun lopulla Etelä-Suomen Aluehallintovirastossa neljästä kuuteen kuukautta ja muissa Aluehallintovirastoissa sekä Valvirassa kahdesta kolmeen kuukautta.

Valvontalaissa on valuvika, joka tulisi korjata nopeasti

Valviralta saatujen tietojen mukaan rekisteriin ja sen sähköiseen asiointiin on kevään aikana tehty lukuisia korjauksia ja parannuksia. Rekisterin ja rekisteröintimenettelyn ohjeiden kehittäminen jatkuu edelleen ja hakemusten käsittelyprosessia pyritään parantamaan. Suullista lupaa toiminnan aloittamiseen ei voi kuitenkaan saada jonotilanteesta huolimatta.

Valvontalaki ei mahdollista poikkeuksia rekisteröintimenettelyyn, joten hyväksytty rekisteröintipäätös on edellytys yritystoiminnan aloittamiselle. Valvontaviranomaisilta saatujen tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö ei ole tällä hetkellä suunnittelemassa valvontalain muuttamista. Liitot ovat yhteistyössä AKY – Akavalaiset yrittäjät ry:n kanssa tehneet aktiivista vaikuttamistyötä lainsäädännön korjaamiseksi. Tilanteesta keskustelua varten on pyydetty myös audienssia ministeri Kaisa Juusolle.

– Rekisterin ruuhkatilanteiden ei tule estää ammatinharjoittajana toimimista. Lakia tulisi muuttaa niin, että työskentelyn voi aloittaa heti kun rekisteröintihakemus on laitettu vireille, korostaa Suomen Fysioterapeuttien erityisasiantuntija Jarmo Mäkelä.

AKY – Akavalaiset yrittäjät ja soteryhmän liitot

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

AKY - Akavalaiset yrittäjät ry on korkeakoulutettujen yrittäjien edunvalvontajärjestö, johon kuuluu 24 jäsenjärjestöä ja näiden lähes 18 000 pää- ja sivutoimista yrittäjäjäsentä. AKY on Suomen yrittäjien toimialajärjestöjäsen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta AKY - Akavalaiset yrittäjät ry

Kahden kassan jäsenyydellä työttömyysturvaa kaikesta tehdystä työstä8.4.2024 12:17:46 EEST | Blogi

Sosiaali- ja terveysministeriö on ilahduttavasti ryhtynyt työhön hallitusohjelmaan kirjatun työttömyysturvan yhdistelmävakuutuksen toteuttamiseksi. Uudistuksen taloudelliset reunaehdot ovat tiukat (kulut eivät saa kasvaa) eikä kysynnästä ole varmuutta. Matalan kynnyksen malli olisikin ensimmäiseksi yhdistelmävakuutukseksi järkevin. Nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa vakuuttamisen työttömyyden varalle vain palkansaajana tai yrittäjänä, mutta ei molemmissa rooleissa samanaikaisesti. Työelämä on kuitenkin monimuotoisempaa kuin koskaan ennen ja yhä useammat henkilöt vaihtelevat palkkatyön ja yrittäjyyden välillä tai toimivat molemmissa rooleissa samanaikaisesti. Tulevaisuudessa perinteisten työnteon muotojen rinnalle tulevat vielä alustatalouden tarjoamat mahdollisuudet. Vanhat työttömyysturvan ratkaisut eivät enää vastaa kaikkien osalta näiden työskentelymuotojen tarpeisiin ja siksi tarvitaan malli molemmissa rooleissa tehdyn työn vakuuttamiseksi työttömyyden varalle samanaikaisesti.

Akavalle ensimmäisenä palkansaajakeskusjärjestönä oma yrittäjyysohjelma: ”Kestävää kasvua yrittäjyydestä”3.4.2024 11:35:01 EEST | Blogi

Akavan hallitus hyväksyi 19.3.2024 kokouksessaan historiansa ensimmäisen yrittäjyysohjelman. Sen laatimisen taustalla on korkeakoulutettujen pää- ja sivutoimisen yrittäjyyden kasvu. Yrittäjyys on yhä useamman korkeakoulutetun uravalinta. Ohjelmassa nostetaan esille keskeisimmät ehdotukset korkeakoulutetun yrittäjyyden ja monimuotoisen työn edistämiseksi, yksinyrittäjän aseman parantamiseksi sekä kasvun ja kasvuyrittäjyyden vahvistamiseksi. Tavoitteena on, että Suomessa arvostetaan yrittäjyyttä, yrittäjäksi on helppo ryhtyä sekä mahdollistetaan yrittäjänä kehittyminen ja menestyminen. Seuraavassa muutamia poimintoja ohjelmasta.

AKY – Akavalaiset yrittäjät vaatii valvontaviranomaisilta ja ministeriöltä ripeitä toimia rekisteriruuhkan purkamiseksi19.2.2024 11:20:31 EET | Tiedote

Sote-valvontalaki astui voimaan vuoden 2024 alussa. Laki toi mukanaan uuden kansallisen Soteri-rekisterin, johon kaikkien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien tulee rekisteröityä. Aiemmin palveluita tuottaneiden tiedot on siirretty valvontaviranomaisten toimesta vanhasta rekisteristä uuteen, mutta uusien yrittäjien on vuoden alusta alkaen tullut tehdä rekisteröintihakemus Soteriin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye