TAMK edistää aktiivisesti rakentamisen kiertotaloutta
Tampereen ammattikorkeakoulussa (TAMK) on merkittävää rakentamisen kiertotalouden asiantuntijuutta, joka näkyy niin hankkeissa kuin koulutuksessakin.

Teollisuuden toimialoista rakentaminen on toiseksi suurin jätteiden tuottaja kaivosteollisuuden jälkeen. Rakentamisen kiertotalouden ratkaisuilla on mahdollisuus vaikuttaa luontokadon ehkäisyyn ja ilmastonmuutoksen hillintään. TAMKissa on käynnissä Kiertotaloussuunnittelu osaksi korjausrakennushankkeita -hanke, jossa kehitetään toimintamalli kiertotaloussuunnittelun kytkemiseksi osaksi korjausrakennushankkeita.
Hankkeessa huomioidaan kiertotalouden molemmat näkökulmat, eli kierto ja talous. Kierto tarkoittaa ymmärrystä materiaalien kierrätettävyyden mahdollisuuksista, ja talous merkitsee uuden toimintamallin näkemistä taloudellisesti kannattavana toimintana.
Hankkeessa selvitetään rakennusalan yritysten ja kiinteistöjen omistajien näkemyksiä kiertotalouspalveluiden nykyisestä markkinasta. Tämän jälkeen osapuolet osallistuvat yhteiskehittämisprosessiin, jossa muodostetaan näkemys tarvittavista palveluista ja niiden hankintatavoista. Lopuksi laaditaan tiekartta ohjaamaan uusien palveluiden hankintaprosessin syntymistä.
Tutustu Kiertotaloussuunnittelu osaksi korjausrakennushankkeita -hankkeeseen.
RATKI-hankkeen loppujulkaisu kertoo, miten rakennusjätteen uusiokäyttöä on lisätty Pirkanmaalla
Infra- ja talonrakentamisessa syntyy suuria määriä käyttökelpoisia materiaaleja, joiden hyödyntämisessä ja uusiokäytössä on tehostamisen varaa. Tampereen ammattikorkeakoulu ja Tampereen yliopisto käynnistivät vuonna 2021 Rakentamisen kiertotalous Pirkanmaalla (RATKI) -hankkeen, joka tarttui haasteeseen Pirkanmaan alueella.
Hankkeen päätavoitteena oli koota rakennusalan toimijat ja alaa sivuavat toimijat yhteen sekä tehdä avauksia sivuvirtojen, saneeraus- ja purkumateriaalien ja infrarakentamisen massojen uusiokäyttöön. Hankkeessa pyrittiin raivaamaan erilaisia esteitä kiertotaloustoimien tieltä sekä luomaan mahdollisuuksia yritysyhteistyölle ja uudelle liiketoiminnalle.
Hankkeen toimiin ja tuloksiin voi nyt tutustua loppuraportissa, joka julkaistiin keväällä 2024. Julkaisu koostuu seitsemästä osajulkaisusta, joissa tarkastellaan rakennusalan kiertotaloutta eri näkökulmista. Ensimmäinen osajulkaisu on tiivistelmä koko hankkeesta. Muissa osajulkaisuissa käsitellään kiertotalouden huomioivaa hankintaa, kierrätyksen pullonkauloja sekä kierrätysliiketoiminnan edellytyksiä. Julkaisussa esitellään lisäksi käytännön esimerkkejä verkostoitumisesta ja alueellisista kierrätyksen toteutuksista. Liitteenä on neljä esimerkkikohdetta, joissa rakennusmateriaaleja on kierrätetty onnistuneesti.
Tutustu Rakentamisen kiertotalous Pirkanmaalla -hankkeen loppujulkaisuun.
Oppia tarjolla avoimessa ammattikorkeakoulussa
Avoimessa ammattikorkeakoulussa on tarjolla uusi Kiertotalous korjausrakentamishankkeiden johtamisessa -kurssi. Kurssi on suunnattu rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisille, joiden vastuulla on kiertotalouden käyttöönotto ja sen normalisoiminen osana korjausrakennushankkeita.
Kurssi koostuu viidestä teemasta, joista kolmella ensimmäisellä perehdytään korjausrakentamisen keskeisiin osiin kuten vaurioitumiseen, rakennefysiikkaan, rakennetyyppeihin, historiaan sekä kuntokartoituksiin. Kahdessa jälkimmäisessä teemassa perehdytään kiertotalouteen ja sen merkitykseen rakentamisprosessissa sekä tutustutaan lähemmin kiertotalouspalveluihin.
Tutustu Kiertotalous korjausrakentamishankkeiden johtamisessa -kurssiin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jussi SavolainenYliopettajaTampereen ammattikorkeakoulu
Puh:+358 50 346 1024jussi.m.savolainen@tuni.fiMauri LaasonenLehtoriTampereen ammattikorkeakoulu
Puh:+358 40 5259 400mauri.laasonen@tuni.fiTampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu
Hukkakahvista painoväriä: suomalaisinnovaatio uudistaa pakkauspainatusta23.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kahvista painoväriä! Suomalaiskumppaneiden yhteistyö on johtanut uuteen innovaatioon, jossa paahdetun kahvin sivuvirroista tuotettua bioväriä on hyödynnetty kuitupohjaisten pakkausten fleksopainatuksessa.
Traumainformoitu työote opettaa kohtaamaan ihmisen ihmisenä8.5.2025 12:57:10 EEST | Tiedote
Traumainformoidun työotteen koulutuksessa opetellaan luomaan turvaa ja luottamusta sosiaali- ja terveysalan asiakas- ja työyhteisösuhteisiin. Sen sijaan, että keskityttäisiin trauman hoitoon, asiakkaalle annetaan tilaa tutkia, miten koettu trauma näyttäytyy senhetkisessä elämässä. ESR+-rahoitteisen Traumainformoitu työote -hankkeen tavoitteena on kehittää koulutusmalli, jonka sisältöjä on pilotoitu syksyllä 2024 ja keväällä 2025 koulutuskokonaisuuksissa neljän hyvinvointialueen työntekijöille.
TAMKin tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän tai siirtohaun kautta? Hakuaika 2.–16.5.28.4.2025 12:31:57 EEST | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulun kevään 2025 avoimen väylän erillishaussa on runsas koulutustarjonta lukuisilla aloilla. Avoimen väylän erillishaku alkaa 2.5. ja päättyy 16.5. kello 15.00. Samaan aikaan käynnissä on myös siirtohaku korkeakouluopiskelijoille.
Opiskelijoiden hyvinvointipalvelut tukevat kokonaisvaltaisesti jaksamista ja menestystä16.4.2025 10:52:32 EEST | Tiedote
Opiskelijoiden hyvinvointi on avain onnistuneisiin opintoihin. Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) tukee opiskelijoiden jaksamista ja opiskelukykyä kokonaisvaltaisesti tarjoamalla monipuolisia palveluita aina oppimisen tuesta mielenterveyspalveluihin ja vertaistukitoiminnasta liikuntamahdollisuuksiin. Jokainen opiskelija ansaitsee tulla kohdatuksi ja saada tarvitsemansa tuen, oli kyse sitten opinnoista, arjesta tai elämänmuutoksista.
Työntekijän merkityksellisyyden tunne lisää vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alan houkuttelevuutta2.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Merkityksellinen työntekijäkokemus vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alalla -hankkeessa (MERIT) luodaan ratkaisuja alan ammattilaisten veto- ja pitovoiman haasteisiin. Työntekijöiden yksilöllisten tarpeiden tunnistaminen ja oikeiden johtamistapojen löytäminen ovat avain parempaan työelämään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme