Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Kauma: Pakkoavioliitot eivät kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan

Jaa

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Pia Kauma iloitsee hallituksen esityksestä, joka viimein selkeästi kriminalisoi pakkoavioliitot. Kauma teki asiasta lakialoitteen jo vuonna 2019.

Pia Kauma. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Pia Kauma. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

”Lainsäädäntömme ei tähän mennessä ole ollut riittävän tiukka, joten on jo korkea aika, että pakkoavioliitot kriminalisoidaan lukuisten muiden EU-maiden tapaan”, Kauma aloittaa. 

Pakkoavioliitolla tarkoitetaan liittoa, johon vähintään toinen osapuolista ei ole antanut vapaata ja täyttä suostumustaan. Suomi on saanut lukuisia huomautuksia kriminalisoinnin puutteesta useilta eri kansalaisjärjestöiltä. 

”Tyypillinen tilanne on, että maahanmuuttajataustainen nuori nainen tai tyttö naitetaan ulkomailla asuvan miehen kanssa. Taustalla saattaa olla esimerkiksi oleskeluluvan saaminen. Tilanteeseen liittyy usein uhkaa ja painostusta, ja pakkoavioliitot voidaankin nähdä yhtenä kunniaväkivallan muotona”, Kauma jatkaa

Maahanmuuttoviraston alainen Ihmiskaupan auttamisjärjestelmä on vuoden 2023 aikana auttanut 259 henkilöä pakkoavioliittoihin liittyen. Auttamisjärjestelmän vuoden 2023 asiakkaista 20 prosenttia oli pakkoavioliittojen uhreja.

”Kyse voi olla myös ihmiskaupasta, ja Orpon hallituksen esityksen myötä syyttäjä voi myös itsenäisesti päättää nostaa asiassa syytteen pakkoavioliitosta yhtenä ihmiskaupan muotona, siis ilman pakkoavioliiton uhri olisi asiassa aloitteellinen. Ihmiskaupasta rangaistus on minimissään neljä kuukautta ja maksimi kuusi vuotta”, Kauma jatkaa.

”Naisia alistaville käytännöille ei tule antaa Suomessa minkäänlaista hyväksyntää. Haavoittuvassa asemassa olevalle pakkoavioliiton uhrille syyteprosessiin lähteminen voi olla hyvin vaikeaa. Siksi tämä laki onkin nyt tärkeä askel oikeaan suuntaan”, Kauma päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Talvitie: Norminpurku sujuvoittaa kesätapahtumien järjestämistä19.7.2024 07:18:00 EEST | Tiedote

Petteri Orpon hallituksen tekemä korjaussarja rakentamislakiin on helpottamassa tapahtuma-alan huolia. Jatkossa väliaikaisilta lava- ja telttarakennelmilta ei edellytetä erillistä rakentamislupaa. Kokoomuksen kansansanedustaja Mari-Leena Talvitien mukaan turvallisuuden takaavasta sääntelystä ei tingitä, mutta edellisen hallituksen kaavailema rakennuslupa olisi ollut liian järeä työkalu alalle.

Kokoomuksen Kilpi: Tänä kesänä poikkeuksellinen määrä teitä kuntoon - keskivilkkaiden teiden päällystyskilometrit tuplaantuvat16.7.2024 12:02:02 EEST | Tiedote

Hallitus on myöntänyt vuodelle 2024 250 miljoonaa euroa lisärahaa teiden päällystämiseksi. Summa on osa Orpon hallituksen korjausvelan purkuun osoittamaa 520 miljoonaa euroa. Kansanedustaja Marko Kilpi iloitsee vilkkaan päällystyskauden näkyvän ympäri Suomen, sillä teitä on tavoite päällystää noin 4000 kilometriä. Poliisikansanedustajan mukaan toivottu lisärahoitus on myös konkreettinen turvallisuusteko. Teiden käyttäjiltä hän toivoo malttia liikenteessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye