Nuoret yrittäjät vastaamassa maaseutua koskeviin odotuksiin – monia reittejä yrittäjyystaipaleelle
Suomalaisten maaseutuidentiteetti on vahvistunut viime vuosina myös kaupunkilaisten keskuudessa. Kuitenkin kiinnostus yrittäjäksi ryhtymiseen maaseudulla on romahtanut aiemmasta 15 %:sta 10:een. (LÄHDE: Maaseutubarometri 2023)

Tähän huolestuttavaan suuntaukseen on syytä reagoida, jotta maaseutuun liittyvät odotukset esimerkiksi huoltovarmuudesta ja vapaa-ajan asumisesta voidaan lunastaa jatkossakin. Valonpilkahduksia on nähtävissä, sillä lasten ja nuorten kiinnostus yrittäjyyteen on nousussa.
Nuorten yrittäjyyspotentiaalia tutkiva Ysimittari on paljastanut alueellisia eroja nuorten yrittäjyyspotentiaalin tasossa. ”Kiinnostavaa on se, että monilla pienillä maaseutupaikkakunnilla on hyvin yrittäjyysmyönteisiä nuoria. Ehkä nuorille on enemmän töitä tarjolla isoilla paikkakunnilla, jolloin yrittäjyyttä ei edes ajatella vaihtoehtona”, kertoo LUT-yliopiston yrittäjyystutkija Anu Raappana.
Kimmoke yrittäjyyteen voi syntyä esimerkiksi oman harrastuneisuuden kautta, kuten 4H-yrittäjä Juho Snickerillä: ”Yritykseni JS Vahaus sai alkunsa kiinnostuksesta autoihin ja pintakäsittelyyn. 4H:n kautta kynnys yrittäjyyteen oli matala, sillä y-tunnusta ei tarvita. Aloittaminen onnistuu mistä tahansa päin Suomea, sillä 4H-liitto tarjoaa kattavan verkkokoulutuksen yrittäjyyteen.”
Uuden yrityksen toiminnan käynnistäminen nollasta voi olla haastavaa, mutta aloittaa voi myös omistajanvaihdoksen keinoin. Anneli Komi Suomen Yrittäjiltä rohkaisee nuoria yrittäjiä harkitsemaan tätäkin mahdollisuutta: ”Suurin osa omistajanvaihdoksista toteutetaan mikroyrityksille, ja kauppasummat ovat usein varsin kohtuullisia. Nuorille yrittäjille yritysosto tarjoaa merkittäviä hyötyjä, kuten valmiin asiakaskunnan, kassavirran ja merkittävän aseman yhteisössä. Tästä on helppo lähteä liikkeelle yrittäjätaipaleella ja kehittää yritystä edelleen.”
Ideoita alueellisen tasavertaisuuden edistämiseksi Maaseutuparlamentista
Maaseutuparlamentti on yhteiskunnallinen tapahtuma, joka kutsuu maaseutujen tulevaisuuden kehittämisestä kiinnostuneet ihmiset Nurmekseen 26.–28.9.2024. Tämänvuotisessa tapahtumassa käsitellään muun muassa uudistavaa yrittäjyyttä. Haluna on taata jokaiselle edellytykset yrittää ja menestyä asuinpaikasta riippumatta. Parhaimmillaan maaseudun paikallislähtöiset oivallukset voivat avata ratkaisuja koko kansakuntaa koskeviin haasteisiin.
Maaseutuparlamentti järjestetään paikallisten, alueellisten ja valtakunnallisten toimijoiden yhteistyönä, ja sitä koordinoi maaseutupolitiikan neuvosto MANE.
Lisätietoja:
Anneli Komi, Suomen Yrittäjät
0505438192
Anu Raappana, tutkija, LUT
0504387676
Juho Snicker, 4H-yrittäjä
0449771847
Yleiset kysymykset msp@i2.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.
Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle25.6.2025 13:35:00 EEST | Tiedote
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita.
Avomaankurkun satokausi on käynnissä – ennuste lupaa keskitasoista satoa25.6.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan. Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle. Kun viljely, kuljetus ja säilytys tehdään oikein, on lopputuloksena suomalaisten rakastama kesäherkku, joka maistuu sellaisenaan tai osana kesäruokia ja jatkaa ilahduttamista pitkälle syyskesään.
METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa24.6.2025 13:08:13 EEST | Tiedote
Valtioneuvosto hyväksyi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli METSO-ohjelman vuonna 2014. Nykyisen ohjelmakauden on määrä jatkua vuoden 2025 loppuun saakka. MTK on ollut mukana työryhmässä valmistelemassa uutta ohjelmakautta, joka alkaisi vuoden 2026 alussa. MTK:n ympäristöasiantuntija Heli Siitarin mukaan on välttämättömänä, että maanomistajia vapaaehtoiseen suojeluun kannustavan työkalun riittävä rahoitus turvataan myös jatkossa.
Laatua Suomesta Oy kokoaa laatutyön saman katon alle24.6.2025 11:11:23 EEST | Tiedote
Suomalaisen elintarvikeketjun vahvuus perustuu käytännön laatutyöhön alkutuotannossa ja elintarvikkeiden jalostuksessa. Marraskuussa 2024 perustettu Laatua Suomesta Oy kokoaa yhteen maatalouden, puutarhatuotannon sekä elintarvikkeita jalostavien yritysten laatutyön. Juuri avatuilla www.laatuasuomesta.fi -verkkosivuilla pääsee nyt seikkaperäisesti tutustumaan ajankohtaisiin ja kehitteillä oleviin laatujärjestelmiin ja yhtiön tarjoamiin palveluihin. Laatua Suomesta Oy:n perustajia ovat MTK, SLC, Kauppapuutarhaliitto ry sekä Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitto ry.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme