Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Keto-Huovinen: On oikeudenmukaista, että jatkossa vanki voi olla ensikertalainen vain kerran

Jaa

Kokoomuksen syyttäjätaustainen kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen pitää hallituksen esitystä vankien ensikertalaisuudesta oikeana. Orpon hallitus esittää ehdonalaiseen vapauttamisen järjestelmää muutettavan siten, että henkilö voi olla ensikertalainen vain kerran elämässään.

Pihla Keto-Huovinen. Kuvaaja: Toni Pakarinen.
Pihla Keto-Huovinen. Kuvaaja: Toni Pakarinen.

”Tällä hetkellä lainsäädäntömme katsoo ensikertalaiseksi rikoksentekijän, joka ei ole istunut vankilassa rikosta edeltäneiden viiden vuoden aikana. Tämä ei ole vastannut yleistä oikeustajua. On oikeudenmukaista, että ensikertalainen voi olla vain kerran elämässään – ei kerran viidessä vuodessa”, Keto-Huovinen sanoo.

Tämänhetkisen lainsäädännön mukaan henkilö, joka on uusinut rikoksensa viiden vuoden jälkeen, on vapautunut ehdonalaiseen istuttuaan vankilatuomiostaan puolet. Orpon hallituksen esittämän muutoksen jälkeen tuomitun niin sanottu ensikertalaisuus ei enää palautuisi tietyn rikoksettoman ajan jälkeen. Muutoksen myötä rikoksen uusiminen vaikuttaa johdonmukaisemmin vankilassa suoritettavan rangaistuksen pituuteen.

”Suomessa rikosoikeudellinen järjestelmä lähtee siitä, että ensimmäistä kertaa ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomittu henkilö vapautuu suoritettuaan lyhyemmän osan vankeusrangaistuksestaan. Lievemmän kohtelun ei kuitenkaan tule koskea rikoksenuusijoita”, Keto-Huovinen toteaa.

Arvioiden mukaan muutos vähentää rikoksenuusijoiden vankeuteen johtavia rikoksia muutamista prosenteista jopa noin kahteenkymmeneen prosenttiin. Muutos lisännee vankimäärää, mihin Orpon hallitus on varautunut turvaamalla riittävät resurssit.

”Vuoden 2024 budjetissa rangaistusten täytäntöönpanon määrärahat nousivat 16 prosentilla ja Rikosseuraamuslaitoksen henkilötyövuodet 260 hengellä. Uudistus lisää rikosoikeusjärjestelmämme oikeudenmukaisuutta ja selkeyttä”, Keto-Huovinen päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye