Välfärdsområdesfullmäktige godkände riktlinjerna för nätverket av tjänster och bokslutet för 2023

Jaa

Välfärdsområdesfullmäktige godkände bokslutet för 2023 och de strategiska riktlinjerna för utveckling av nätverket av tjänster i enlighet med servicestrategin efter omröstningarna. 

Välfärdsområdesfullmäktige godkände Västra Nylands välfärdsområdets bokslut för 2023.  Räkenskapsperioden 2023 var det första året då välfärdsområdet ansvarade för organiseringen av tjänsterna. I början av året fokuserade man särskilt på att säkerställa en trygg övergång och på att stabilisera funktionerna som överförts till välfärdsområdet. Under 2023 uppstod ett underskott på sammanlagt 122 miljoner euro. I underskottet på 122 miljoner euro ingår HUS-sammanslutningens underskott och avsättningar som hänför sig till utträdet ur Apotti, sammanlagt cirka 46 miljoner euro. Underskottet från den operativa verksamheten var nära det som förväntades, cirka 76 miljoner euro.

Välfärdsområdet ska täcka underskotten till slutet av 2026. Välfärdsområdet har inlett anpassningsåtgärder från 2023 och balanseringarna genomförs under det pågående och de kommande åren så att underskottet kan täckas på det sätt som föreskrivs i lagen.

Riktlinjerna för utveckling av nätverket av tjänster i välfärdsområdet

— Efter omfattande deltagande, respons från invånare, diskussion och arbete av välfärdsområdesfullmäktiges förhandlingskommitté godkändes riktlinjerna för utvecklingen av servicenätverket. Vårt viktigaste mål är att förbättra tjänsterna på basnivå. Västra Nyland är ett växande område och i och med det växande servicebehovet krävs att det finns närservice utanför kommuncentrumen även i framtiden. Det är fint att vi tillsammans kommer överens om riktlinjer som gör det möjligt för oss att använda begränsade resurser på ett sätt att de producerar så många hälsofördelar och välmående som möjligt för invånarna i området, säger välfärdsområdesfullmäktiges ordförande Jarno Limnéll.

Riktlinjerna för utveckling av nätverket av tjänster samt riktlinjerna som tidigare fastställts i servicestrategin och budgeten för 2024 anges i bilagan per serviceområde. Riktlinjerna för utvecklingen av nätverket av tjänster bygger på ett omfattande delaktighetsarbete med de olika intressentgrupperna inom välfärdsområdet.

I bilagan finns riktlinjerna för hälsostationstjänster och socialservice för vuxna samt mun- och tandvårdstjänster, nätverket av familjecentertjänster, sjukhustjänster, boendetjänster för äldre och personer med funktionsnedsättning samt räddningstjänster och prehospital akutsjukvård.

Riktlinjer för utveckling av nätverket av tjänster och preliminära utkast för utveckling av nätverket av tjänster som baserar sig på dem.

Föredragningslistans övriga beslutsärenden godkändes i enlighet med förslagen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jarno LimnéllLänsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston puheenjohtaja / Ordförande för Västra Nylands välfärdsområdesfullmäktige

Puh:040 527 6173jarno.limnell@luvn.fi

Västra Nylands välfärdsområde ordnar social- och hälsovården och räddningsväsendets tjänster för invånarna i Esbo, Grankulla, Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis.

Twitter: @LUhyvinvointi@LUpelastus

Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue@LansiUudenmaanPelastuslaitos

LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Webbplats: www.luvn.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Välfärdsområdet och organisationerna kom överens om löneförhöjningspotter – de framgångsrika förhandlingarna byggde på förtroende och en stark gemensam vilja4.7.2024 16:39:29 EEST | Tiedote

I Västra Nylands välfärdsområde har man under våren förhandlat om löneförhöjningspotterna i VÄLKA, SOTE-avtalets och Läkaravtalets, och dessa har betalats ut enligt de nationellt överenskomna tidtabellerna. – Genom goda framsteg i förhandlingarna och samarbete med de fackliga organisationerna har vi kunnat betala ut de överenskomna potterna för februari och juni. Det hjälper oss att se till att vårdpersonalen stannar kvar och att retroaktiva korrigeringar inte behöver göras, säger personaldirektör Kimmo Sarekoski. Förhandlingarna om de nya potterna fortsätter på hösten, och harmoniseringen framskrider enligt den planerade tidtabellen. I slutet av 2023 kom välfärdsområdet och Juko överens om att ta i bruk karriärstegssystemet i Tjänste- och arbetskollektivavtalet för läkare. Tidtabellen för beredningen av det nya lönesystemet var oerhört snäv, eftersom man på några månader skulle samordna lönesystemen i närmare tio kommunala organisationer, vars personal överfördes till välfärdsområdet.

Hyvinvointialue ja järjestöt sopivat palkankorotuseristä – onnistuneet neuvottelut perustuivat luottamukseen ja yhteiseen vahvaan tahtoon4.7.2024 16:35:18 EEST | Tiedote

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on kevään aikana neuvoteltu HYVTES:n, SOTE-sopimuksen ja Lääkärisopimuksen palkankorotuseristä ja ne saatiin maksuun valtakunnallisesti sovittujen aikataulujen mukaisesti. – Hyvin edenneillä neuvotteluilla ja yhteistyöllä ammattijärjestöjen kanssa olemme saaneet maksuun sovitut erät helmi- ja kesäkuulta. Tällä pystymme turvaamaan ammattilaisten pysyvyyttä eikä takautuvia korjauksia ole tarpeen tehdä, sanoo henkilöstöjohtaja Kimmo Sarekoski. Neuvottelut jatkuvat syksyllä uusien erien osalta ja harmonisointi etenee suunnitellussa aikataulussa. Loppuvuodesta 2023 hyvinvointialueen ja Jukon välillä sovittiin Lääkäreiden virka- ja työehtosopimuksen uraporrasjärjestelmän käyttöönotosta. Uuden palkkausjärjestelmän valmisteluaikataulu oli äärettömän tiivis, sillä muutamassa kuukaudessa tuli yhteensovittaa samaan muottiin liki kymmenen hyvinvointialueelle henkilöstöään luovuttaneen kunnallisen organisaation palkkausjärjestelmät. Alkuvuodesta 2024 huomattiin,

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye