Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Vihdin Vesi hakee ympäristölupaa uudelle Etelä-Nummelan yhdyskuntajätevedenpuhdistamolle – vedet johdettaisiin Siuntionjoen vesistöön

Jaa

Vihdin Veden uuden Etelä-Nummelan yhdyskuntajätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus on käsittelyssä aluehallintovirastossa. Hakemukseen voi tutustua Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelussa ylupa.avi.fi. Hakemuksesta voi antaa mielipiteensä aluehallintovirastolle 29.7. mennessä.

Vihdin Vesi hakee ympäristölupaa uudelle Etelä-Nummelan yhdyskuntajätevedenpuhdistamolle ja käsiteltyjen jätevesien johtamiselle vesistöön. Puhdistamon käsitellyt jätevedet johdetaan Mäyräojan kautta Risubackanjokeen ja sieltä edelleen Karhujärveen ja Siuntionjoen keskiosan vesimuodostumaan.

Jätevedenpuhdistamon toiminta on suunniteltu aloitettavan 1.1.2026. Uusi Etelä-Nummelan puhdistamo korvaa valmistuttuaan nykyisen Nummelan jätevedenpuhdistamon, jonka käsitellyt jätevedet johdetaan tällä hetkellä samaan purkuvesistöön.

Uusi Etelä-Nummelan jätevedenpuhdistamo sijoitetaan Etelä-Nummelaan Turun moottoritien E18 pohjoispuolelle, ja käsiteltyjen jätevesien purkupaikka siirtyy noin 2 kilometriä alavirtaan nykyisen Nummelan puhdistamon purkupaikasta. 

Etelä-Nummelan jätevedenpuhdistamo on suunniteltu kalvosuodatuslaitokseksi, jolla saavutetaan korkea jäteveden käsittelyteho. Laitoksella on varauduttu myös jätevesien hygieenisen laadun parantamiseen otsonoinnilla.

Etelä-Nummelan jätevedenpuhdistamon ympäristövaikutukset näkyvät pääasiassa vesistössä. Vesistövaikutusarvioiden mukaan käsiteltyjen jätevesien vaikutukset ovat suurimmillaan purkupaikan läheisyydessä Mäyräojassa, Risubackajoessa ja Karhujärvessä. Vähäisiä vaikutuksia voidaan havaita myös Siuntionjoen keskiosassa. Hakemuksessa jätevesien vesistövaikutuksia on selvitetty mallintamalla ja asiantuntija-arvioin. Arvioinnissa on tarkasteltu, miten käsitellyt jätevedet vaikuttavat vedenlaatuun, vesieliöstöön (vesikasvillisuuteen, päällysleviin, pohjaeläimiin, kalastoon ja kasviplanktoniin) sekä vesistön käyttöön.  

Arvioinnissa on selvitetty erityisesti käsitellyn jäteveden vaikutuksia luokiteltujen vesimuodostumien ekologiseen ja kemialliseen tilaan. ”Uuden Etelä-Nummelan puhdistamon käsiteltyjen jätevesien johtaminen vesistöön ei hakemukseen liitetyn asiantuntija-arvion perusteella heikennä Karhujärven tai Siuntionjoen keskiosan nykyistä kemiallista tai ekologista kokonaistilaa”, toteaa ympäristöneuvos Reetta Klemetti. ”Toisaalta jätevesien johtamatta jättäminen voisi kohentaa esimerkiksi Karhujärven biologisen tilan osatekijöitä sekä siten ekologista kokonaistilaa, erityisesti koska ilman jätevesikuormitusta kasviplanktonille olisi saatavilla vähemmän ravinteita kesällä”, hän jatkaa.   

Vihdin Vesi katsoo, että Etelä-Nummelan jätevedenpuhdistamon käsiteltyjen jätevesien johtaminen Siuntionjoen vesistöön ei vaarantaisi purkupisteen alapuolisten vesimuodostumien hyvän ekologisen tai kemiallisen tilan saavuttamista tai niiden virkistyskäyttöä. Vihdin Veden mukaan asiantuntijoiden arvioimaan ekologisen tilan parantumiseen liittyy huomattavaa epävarmuutta, ja tila paranisi parhaankin arvion mukaan varsin vähän.

Kannanottoja hakemukseen voi jättää aluehallintovirastolle tietopalvelusta löytyvän Sähköiselle lomakkeelle -painikkeen kautta 29.7. mennessä. Tarkempia tietoja kannanottoihin liittyen löytyy tietopalvelussa julkaistusta kuulutusasiakirjasta. Hakemusasiakirjat ovat nähtävillä vesi- ja ympäristölupien tietopalvelussa https://ylupa.avi.fi/fi-FI/asia/2416974 20.6. – 29.7. 

Jätevedenpuhdistamo on mitoitettu käsittelemään noin 36 000 asukkaan jätevedet vuonna 2050. Tämä tarkoittaa noin 2,6-kertaista vesimäärää nykyiseen Nummelan puhdistamoon verrattuna. Hakemuksessa esitetyn mukaisesti puhdistamo päästää vesistöön vuodessa enintään

  • orgaanista ainetta 8,3 tonnia biologisena hapenkulutuksena ja 84 tonnia kemiallisena hapenkulutuksena mitattuna
  • kokonaistyppeä 14,6 tonnia ja ammoniumtyppeä 2,9 tonnia
  • kiintoainetta 13,8 tonnia
  • fosforia 130 kiloa.

”Hakemuksen mukaan vuonna 2050 jätevedenpuhdistamon ravinnekuormitus olisi fosforin osalta 1–2 % ja typen osalta 7,4–10 % Karhujärven kokonaiskuormituksesta”, sanoo ympäristöneuvos Reetta Klemetti. Siuntionjoen keskiosassa puhdistamon osuus ravinnekuormituksesta jää Karhujärveä vähäisemmäksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirasto myöntää ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia lupia. Ympäristö- ja vesiluvituksen tavoitteena on ennaltaehkäistä ympäristön pilaantumista ja sen vaaraa. Lupamenettelyssä sovitetaan yhteen ympäristön käyttöä tai ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket ålade Egentliga Finlands välfärdsområde att se till att det finns tillräckligt med socialarbetare inom barnskyddet12.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland ålade Egentliga Finlands välfärdsområde att för varje barn som är klient inom barnskyddet utse en socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter samt att se till att antalet klienter per socialarbetare som ansvarar för barnens angelägenheter senast den 15 januari 2025 överensstämmer med lagen. Om Egentliga Finlands välfärdsområde inte fullgör detta överväger regionförvaltningsverket att meddela ett nytt föreläggande som förenas med vite.

Aluehallintovirasto määräsi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen huolehtimaan lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden riittävästä määrästä12.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto määräsi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen nimeämään kaikille lastensuojelun asiakkaana oleville lapsille hänen asioistaan vastaavan sosiaalityöntekijän ja saattamaan lapsen asioista vastaavien sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärät lain mukaiseksi 15.1.2025 mennessä. Mikäli Varsinais-Suomen hyvinvointialue ei toteuta määräyksiä, aluehallintovirasto harkitsee uuden määräyksen antamista sakon uhalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye